Le Figaro gazetesi, "Sarkozy: Şok Dalgası" manşetiyle verdiği haberinde, Nicolas Sarkozy'nin gözaltına alınmasını "şok etkisi" olarak değerlendirerek, durumun 5'inci cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirtti.
Gazete, eski cumhurbaşkanın siyasete yeniden dönme sinyali verdiği bir dönemde, söz konusu gelişmelerin Sarkozy'nin hayallerini zora sokacağı görüşünü paylaştı. İnternet sitesinde yer alan "Herkes gibi" başlığını taşıyan haberde ise Le figaro, eski cumhurbaşkanının sıradan bir birey gibi gözaltına alınıp sorgulandığını ve hukuki sürecin herkese uygulanandan farklı devam etmediğine vurgu yaptı. Sitede yer alan başka bir haberde ise Sarkozy hakkında dava açılmasına karar veren Patricia Simon ve Claire Thepaut isimli 2 yargıcın profilleri mercek altında alındı.
Sarkozy'nin yorgun bir yüz ifadesiyle göründüğü fotoğrafı sayfalarına taşıyan Le Parisien ise "Sarkozy'nin gözaltı kızgınlığı" manşetini kullanırken, ilk kez bir cumhurbaşkanının gözaltına alındığına dikkati çekti. Gazetenin internet sitesi ise hakkındaki tüm suçlamalara rağmen Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği'ni (UMP) yeniden canlandırmak için hazırladığı eylem planının, işe yarayıp yaramayacağı sorusuna cevap aradı.
Liberation gazetesi ise ilk sayfasını Sarkozy'nin fotoğrafına ayırarak, "Geri döner mi" başlığıyla verdiği haberinde, eski cumhurbaşkanının son yaşanan gelişmelerle bir daha siyaset sahnesine dönüp dönemeyeceği sorusuna yer verdi. İnternet sitesinde de Başbakan Manuel Valls'in Sarkozy hakkında söylediği "Hiç kimse hukuktan üstünde değildir" sözlerine yer vererek Sarkozy taraftarlarının kızgın ama sessiz olduklarını yazdı.
Le Monde gazetesi, bugünkü sayısında sürmanşetten gördüğü "Sarkozy'nin gözaltına alınma nedenleri" başlıklı haberinde, eski cumhurbaşkanının gözaltına alınmasına sebep olan maddeleri sıraladı. Gazete internet sitesinde ise ilk kez 8 Mart'ta paylaştıkları bir köşe yazısı sayesinde ortaya çıkan dinleme skandalının ardından, bu sabaha kadar yaşanan süreci özetledi.
Sarkozy, dün sabah erken saatlerde "gizli adli incelemeyi ihlal etmekle" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve sorgusu tüm gün devam etmişti. Adli polis tarafından sorgulanan eski cumhurbaşkanı, mahkemeye sevk edilmiş ve hakkında "yolsuzluk" ve "nüfuz suistimali" suçlamasıyla dava açılmasına karar verilmişti.
Adli polis, 2 gün önce de Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile Yargıtay Başsavcıları Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust'yı gözaltına almıştı.
Sarkozy'nin, avukatıyla yaptığı telefon görüşmeleri sırasında, kendisi hakkında açılan bir davayla ilgili olarak içeriden bilgi alabilmek için Yargıtay'dan Savcı Azibert ile temasa geçtiği ortaya çıkmıştı. (AA)