FLAŞ! Tam 6 saat sürdü. 4.7 büyüklüğündeki deprem tarihe geçti

Bilim insanları şimdiye kadar tespit edilmiş olan en büyük sismik olayı kayda geçirdi. Mars gezegeninin etrafında dönen uydulardan alınan verilere göre 6 saat süren 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Önce meteor çarpması sanıldı ancak olayın yüzeyin altındaki tektonik faaliyetler nedeniyle meydana geldiği yani deprem olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Tam 6 saat sürdü. 4.7 büyüklüğündeki deprem tarihe geçti

Bilim insanları tarihin en büyük sismik olayını kayıt altına aldı.

Kızıl Gezegen yani Mars etrafında dönen uydulardan alınan verilere göre 6 saat süren 4.7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Deprem şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük sismik aktivite olarak kayıtlara geçti.

Bilim insanları olayın önce bir meteor çarpması nedeniyle gerçekleştiğini düşünse de yapılan inceleme sonucu 4.7 büyüklüğündeki sarsıntının yüzeyin altındaki tektonik faaliyetler nedeniyle gerçekleştiğini tespit etti. 

NASA ve SpaceX gibi kurumlar Mars gezegenini kolonileştirmek için insanları göndermeyi hedefliyor. Ancak bunun mümkün olabilmesi için Mars ile ilgili bilinmesi gereken çok şey var.

Euronews'te yer alan habere göre söz konusu kolonileştirme projesinde çalışan bilim insanlarının şimdiki görevi gezegene güvenli iniş ve ve yaşam bölgelerini belirlemek. Bilim insanları incelemelerini sürdürüyor. 

FLAŞ! Tam 6 saat sürdü. 4.7 büyüklüğündeki deprem tarihe geçti

NASA'NIN InSIGHT ARACI KAYDETTİ

'S1222a' adı verilen depremin kaynağına yönelik arayış, 4 Mayıs 2022'de olayın NASA'nın InSight aracı tarafından kaydedilmesi ile başladı. Kızıl Gezegen etrafında dönen tüm uyduların ilk kez tek bir projede işbirliği yaptığı araştırmada önce çarpma kraterinin doğrulanması için uğraşıldı. 

Araştırmanın liderliğini üstlenen Oxford Üniversitesi ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA) ve diğer katkıda bulunanlar dahil olmak üzere hiçbir ekip bir çarpma krateri veya meteor etkisi saptayamadı.

Araştırma lideri Dr. Benjamin Fernando, "Hala Mars'ın günümüzde aktif bir levha tektoniğine sahip olmadığını düşünüyoruz, bu nedenle bu olayın muhtemelen Mars'ın kabuğunda biriken stresin serbest bırakılmasından kaynaklandığını düşünüyoruz." dedi ve ekledi: "Bu stresler, gezegenin farklı bölgelerinin farklı hızlarda soğuması ve küçülmesi de dahil olmak üzere milyarlarca yıl süren evrimin bir sonucu."

Mars'ta bu büyüklükteki bir depremin insan yapısı oluşumlara nasıl bir zarar verebileceği hesaplanıyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin