Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın, görevi devralmasının üzerinden neredeyse bir hafta geçmeden, bu görevde de iz bırakmaya başladığını belirtilirken Erdoğan'ın, "Türkiye'yi laik geçmişinden uzaklaştırdığı" da iddia ediliyor.
Financial Times gazetesi, İstanbul'daki Türkiye muhabiri Daniel Dombey'ın kaleme aldığı "Erdoğan Türkiye'yi laik geçmişinden uzaklaştırıyor" başlıklı haberinde Erdoğan'ın Türkiye'yi, 90 yıldan uzun süredir benimsediği geleneklerinden uzaklaştırdığı görüşünü dile getiriliyor.
"GEÇMİŞTEN KOPUŞA EN SEMBOLİK ADIM"
Daniel Dombey, BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberinde uzaklaşılan eski döneme büyük oranda laik elitlerin egemen olduğunu söylüyor ve "geçmişten kopuşa yönelik en sembolik adım" olarak ise ise Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nde çalışmayacağını açıklamasını görüyor.
Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana tüm Cumhurbaşkanlarının Çankaya Köşkü'nde yaşadıkları belirtilen haberde Erdoğan'ın geçmişte açıkladığı "dini bir nesil yetiştirme" hedefine ve 2012'de yapılan bir yasa değişikliği ile çocukların 10 yaşında İmam Hatip okullarına gitmelerine olanak sağlanmasına da dikkat çekiliyor.
Haberde, Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi'nin üç hafta önce açıkladığı rapora da değiniliyor ve raporda, 2010-2011 eğitim yılından bu yana İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip liselilerin sayısının yüzde 73 arttığı yönünde bir açıklama yaptığı kaydediliyor.
"AK SARAY"
İngiliz gazetesi, Çankaya Köşkü'nün Avusturyalı bir mimar (Prof. Clemens Holzmeister) tarafından tasarlandığına, bizzat Atatürk'ün projeyi denetlediğine işaret ettikten sonra Erdoğan'ın yeni "Köşkü" için sarfettiği "Dışarıdan bakıldığında Selçuklu'yu, içeri girildiğindeyse Osmanlı'yı andıran bir bina" sözleriyle Türkiye'nin geçmişteki emperyal geleneklerine atıfta bulunduğunu, binanın adının ironik bir şekilde Beyaz Saray'ı çağrıştıran, "Ak Saray" olacağını belirtiyor. Gazete haberini şöyle noktalıyor:
"Sayın Erdoğan, doğup büyüdüğü kent olan İstanbul'da çok zaman geçiriyor. Kendisi İstanbul'da da sembol yüklü bir hareketle, Atatürk'ün öldüğü 19. yüzyıldan kalma Versailles tarzı Dolmabahçe Sarayı'nda çalışmamayı tercih ediyor. Hükümet yetkilileri onun nerede çalışacaklarını bilmediklerini söylüyor. Muhtemel bir alternatif ise Boğaz sahilindeki Vahdettin Köşkü. Belki de bir tesadüf ama son Osmanlı Padişahı'nın oturduğu yerde inşaat çalışmaları başladı." (ANKA)