Fahiş kiraların geldiği nokta. Yoğun talep gören yerlerde uyanık emlakçılar kiralık evleri artık açık artırma ile veriyor

Kiraların fahiş fiyatlara çıkmasının önü alınamazken, ev sahiplerinin kiralamak isteyen vatandaşlardan bitmek bilmeyen istekleri can sıkıyor. Kiracının ne iş yaptığı, ilişki durumu, nereli olduğu, çocuk sayısı ilk sorulan sorular. Ancak artık bazı ev sahipleri SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile istemeye başladı. Bazı uyanık emlakçılar ise evleri açık artırma usulü kiralamaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Fahiş kiraların geldiği nokta. Yoğun talep gören yerlerde uyanık emlakçılar kiralık evleri artık açık artırma ile veriyor

Özellikle İstanbul, Antalya, İzmir gibi talep yoğunluğu gören yerlerde fahiş kiraların önüne bir türlü geçilemiyor. İstanbul'da uygun fiyatlı kiralık ev bulmak neredeyse imkansıza yakın hale gelmeye başladı. 

Ev sahipleri de talepleriyle konutlarını kiralamak isteyenlere neredeyse eziyet çektirmeye başladı. Ev sahipleri kiracılardan SGK dökümünden kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile istemeye başladı. Hatta bazı emlakçılar, evleri açık artırma usulüne göre kiralıyor.

İKİ KATINA ÇIKTI

Kiralık ev krizi hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp “Büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmak zorlaştı. İstanbul, İzmir, Ankara’nın yanı sıra Rusların ve Ukraynalıların büyük ilgi gösterdiği Antalya’da kriz ciddi boyutlara ulaştı. Yine Bodrum’da da kiralık ev bulmak çok zor. Bu zorluk nedeniyle bazı emlakçılar açık artırma yolunu tercih etmeye başladı. Örneğin evin kirası 5.000 TL olarak ilana veriliyor. Ancak arayan, evi gezmeye gelen oldukça ‘Daha yüksek veren olursa ona verilecek’ deniyor. Bunu duyan kiracı adayı da yüksek teklif vermek zorunda kalıyor. Bu şekilde 5.000 TL’lik evin kirası 10.000 TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi.

SGK DÖKÜMÜNDEN FİNDEKS RAPORUNA KADAR

Ev sahiplerinin birçok kriteri bulunuyor. Kiracının ne iş yaptığı, ilişki durumu, nereli olduğu, çocuk sayısı ilk sorulan sorular. Ancak artık bazı ev sahipleri SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile istemeye başladı. 

Ev sahiplerinin birçok talebi olduğunu aktaran Şule Alp, “Ev sahibinin kiracının ne iş yaptığını sorması, evli olup olmadığı, çocuk sayısı hep alıştığımız şeylerdi. Ancak son yıllarda kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelince evlerin değeri yükseldi. Haliyle ev sahipleri de kiracı seçmeye başladı. Artık bazı ev sahipleri bankalar gibi kredi notu istiyor” diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin