Dünyanın en popüler sosyal paylaşım platformlarından Facebook'un, doğruluğu kesin olmayan haberlerin platform üzerinde yayılmasını engellemek ve basın sektörüyle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla başlattığı habercilik projesi, iletişim fakültesi akademisyenleri tarafından olumlu karşılandı.
Projenin Türkiye'deki çalışmalarını yürüten Kadir Has Üniversitesi (KHAS) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, herkesin artık birer sosyal medya kullanıcısı olduğunu, haberlerin de büyük ölçüde sosyal medyadan takip edildiğini söyledi.
Sosyal medya haberciliğinin ya da genel olarak internet ortamındaki haberlerin önemli güvenirlik sorunları olduğuna değinen Alankuş, "Bazı haberler, anında yayılma hızı nedeniyle bir süre sonra gerçek olmadıkları anlaşılsa bile gerçekmiş muamelesi görmeye devam ediyorlar. Bu, iletişim fakültesinde habercilik ve sosyal medya eğitimleri veren bizler için önemli bir sorumluluk alanı." dedi.
'Hız, bizim etik değerlerimizin önüne geçti'
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Özgen ise "Önceki yıllarda yaygın basın araçlarının basılma süreçlerinde 'haber teyidi' diye bir şey vardı. Bu, hızı biraz kesiyordu ama haber teyidi okuyucuda güven teşkil ediyordu. Bunların hepsi geride kaldı. Hız, bizim etik değerlerimizin önüne geçti." ifadelerini kullandı.
Proje güzel bir başlangıç
Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Büyükaslanda Facebook'un doğruluğu kesin olmayan haberlerin platform üzerinde yayılmasını engellemek amacıyla başlattığı projeyi, güzel bir başlangıç olarak gördüğünü ifade etti.
Bu çalışmanın bir anlayışın ortaya konması ve farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu anlatan Büyükaslan, "Peki sosyal medyada yalan haber bu tip çabalarla önlenebilir mi? Ben önlenebileceğini düşünmüyorum. İstediğiniz kontrol mekanizmalarını koyun, istediğiniz tedbirleri alın, sosyal medyada yalan haberi önleyemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu. (T24)