Facebook, ABD’nin dışındaki ilk veri merkezini İsveç’in Lulea kasabasında açtı. Baltık Denizi’nin kuzeyinde kalan kasabada açılan tesis, Avrupa’nın sahip olduğu en büyük veri merkezlerinden bir olma özelliği taşıyor.
Facebook’un, üçüncü veri merkezi için Lulea’yı seçmesinin üç sebebi var. Bunlardan ilki, 1961’den bu yana sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıkmadığı kentte ortalama sıcaklığın 2 derece olması. Böylece kasaba mükemmel bir doğal soğutucu özelliğine sahip.
İkinci sebep, Lulea nehrindeki barajların çok yüksek oranda yenilenebilir elektrik üretmesi. Bu elektriğin yarısından fazlası ihraç edilebiliyor ve veri merkezi için kullanılabilecek.
Üçüncü sebep ise İsveç’in Avrupa’daki en iyi fiber optik ağlardan birine sahip olması.
Facebook’ta Lulea Veri Merkezi için bir sayfa açan Facebook, yeni sayfasına şimdiden 10 bin beğeni toplamayı başardı. Sosyal ağ, Lulea merkezinin dünyanın dört bir yanından gelen trafiği düzenlemede büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Veri merkezindeki tüm enerji yerel olarak üretilen hidro-elekrikten sağlanıyor. Yüzde 100 yenilenebilir olan bu enerji, aynı zamanda jeneratör ihtiyacını yüzde 70 azaltıyor.
Milyarca fotoğraf, video ve diğer verilerin saklandığı sunucular, İskandinavya’nın soğuk havasıyla doğal olarak soğutuluyor ve enerji ihtiyacı bir o kadar azalıyor.
Facebook, hakkındaki ilk dedikoduları Mayıs 2011’de ortaya atılan yurt dışındaki ilk veri merkezini de hayata geçirmiş oldu. Şirketin diğer iki dev veri merkezi sırasıyla Prineville, Oregon ve Forest City, Kuzey Carolina’da bulunuyor. Şirketin dördüncü veri merkezini Altoona, Iowa’da kurması bekleniyor.
Facebook, Luela veri merkezini, kendi girişimi olan ve veri merkezi altyapılarına ait tasarımları paylaşmayı öngören Open Compute Project (OCP) tabanına kurdu. Bu proje kapsamında, merkezin soğutma sisteminden mimarinine kadar her türlü özelliği paylaşılıyor.
Haberin devamı için tıklayın.