18 Şubat’ta yola çıkacak 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, yılın merakla beklenen filmlerini Türkiye’ye getirmeye devam ediyor. Festivalin özel gösterimleri ve etkinlikleriyle yine çok konuşulacak programında bu yıl, alternatif dağıtım ve paylaşım’ projesi !f² özellikle dikkat çekiyor.
İş Bankası Maximum Kart ve İş'te Üniversiteli partnerliğinde, Mediatriple tarafından sağlanacak dijital altyapıyla ve Anadolu Kültür danışmanlığında yedincisi yapılacak !f², !f İstanbul’un festival salonlarını Türkiye’de 27 şehrin yanı sıra Abu Dis, Girne, Gümrü, Kudüs, Erivan ve Ramallah’a taşıyacak. Festivalin son üç günü olan 26-27-28 Şubat tarihlerinde İstanbul’da gösterilecek 5 film, 33 şehir ve 50 farklı noktada, 15 bin kişiye aynı anda ulaşacak. Gaziantep’te 7, Şanlıurfa’da 2 farklı noktada da Arapça altyazıyla Suriyeli mültecilere özel gösterimler gerçekleşecek.
Gösterimlerin ardından İstanbul’da yönetmenlerle yapılacak söyleşiler internet üzerinden canlı yayınlanacak ve bu şehirlerdeki katılımcılar da sohbeti izleyip, yönetmenlere soru sorabilecek.
Ödüllü filmler 33 şehirde!
Bir festival tarafından dünyada ilk kez gerçekleştirilen ‘alternatif dağıtım ve paylaşım’ projesi !f² kapsamında bu yıl; tellerle örülü işgal altındaki Batı Şeria’da normal araba parçalarından devşirerek ürettikleri yarış arabalarıyla hem işgale hem de kadınları yarış şöförü olarak görmeye alışık olmayan muhafazakar topluma meydan okuyan, Orta Doğu’nun ilk kadın araba yarışçısı takımı “Speed Sisters”ın hikâyesini konu alan “Speed Sisters/Hızın Kızları”; Rokhsareh Ghaem Maghami’nin Afganistan’dan Tahran’a mülteci olarak girmiş, zorlu hayatına rap müziğiyle karşı durmaya çalışan genç bir kadının hayatını anlattığı “Sonita”; Cannes’dan ödüllü “I've Heard the Mermaids Singing” ve görkemli uyarlaması “Mansfield Park” ile tanıdığımız usta yönetmen Patricia Rozema’nın evlerinden uzakta, elektriksiz ve insansız bir ortamda bir başlarına kalan iki kız kardeşin hikayesini konu alan ve Ellen Page ile Evan Rachel Wood’u bir araya getiren “Ormana Doğru/Into the Forest”; İran’da öğretmenlik yapmakta olan 25 yaşındaki Hanieh’nin çevresindeki diğer kadınların aksine baskıcı rejimin kurallarına boyun eğmekte direnmesini anlatan, son derece baskıcı ve cinsiyetçi İran rejiminde bir kadın olmanın zorluğunu samimi, gerçekçi ve belgeselvari bir dille gözler önüne seren “Paradise/Cennet” ve Deniz Gamze Ergüven'in Türkiye’de kadın veya çocuk olmayı değil, kendileri olmayı seçen beş kız kardeşin hikâyesini etkileyici bir dille anlattığı, 2016 Oscar’larında Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü için Fransa’yı temsil eden “Mustang” gösterilecek.
!f² nedir?
!f², bir festival tarafından dünyada ilk kez gerçekleştirilen ‘alternatif dağıtım ve paylaşım’ projesidir. İş Bankası Maximum Kart ve İş'te Üniversiteli partnerliğinde ve ilk yılından beri Anadolu Kültür danışmanlığında düzenlenen !f² kapsamında, !f İstanbul’un farklı bölümlerinden 5 film seçilmekte. Festivalin İstanbul ayağının son üç gününde gösterilen bu 5 film, aynı anda Anadolu’da 27 şehirde ve Abu Dis, Girne, Gümrü, Kudüs, Erivan ve Ramallah’taki sinemaseverlere ulaşıyor.
!f²’yi kimler düzenliyor?
!f² filmlerini !f İstanbul seçiyor, gösterimlerin organizasyonunu şehirlerdeki üniversiteler, dernekler, sanat inisiyatifleri ve sivil toplum kuruluşlarından sinemaseverler yapıyor. Gönüllülüğe dayanan bu işbirliği 7 yıldır kesintisiz sürüyor ve her yıl daha da büyüyor. Siz de bu sinema ağına katılmak ve kendi şehrinizde !f filmlerinin gösterilmesini sağlamak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gösterimler nasıl gerçekleşiyor?
!f² ortağımız olan internet servis sağlayıcı Mediatriple, seçilen 5 filmi festivalin son üç gününde ortaklarımıza açıyor ve İstanbul’daki gösterim yapılan salonla aynı anda, internet üzerinden gösterime sokuyor. Yüksek görüntü kalitesiyle gösterilen bu filmler aynı anda tüm ortak şehirlerde sinemaseverlere ulaşıyor. İstanbul’daki gösterimlerin ardından filmlerin yönetmenleriyle salonda söyleşi yapılırken ortak şehirlerimizdeki izleyiciler de internet üzerinden bu anı canlı izleyebiliyor ve yönetmene sorularını gönderebiliyor.
2016 !f² ortakları ve gösterim mekânları şöyle:
Adana: Adana Kültür ve Sanat Merkezi
Adıyaman: Adıyaman Gençlik Kültür Evi
Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi Konferans Salonu
Antakya: Ali İsmail Korkmaz Vakfı
Antalya/Alanya: Alanya Ticaret Odası
Antalya/Kaleiçi: n'sin Cafe
Balıkesir: Salih Tozan Kültür Merkezi
Balıkesir/Ayvalık: Ayvalık Sanat Fabrikası
Balıkesir/Bandırma: Barış Manço Kültür Merkezi
Batman: Yılmaz Güney Sinema Salonu
Bayburt: Gökhan Budak Konferans Salonu
Bursa: Konak Kültürevi
Bursa/Mudanya: Uğur Mumcu Kültür Merkezi
Çanakkale: Yalı Hanı ve Ece Ayhan Kültürevi
Çanakkale/Adatepe: Adatepe Taşmektep
Diyarbakır: Cigerxwin Kültür Merkezi
Ermenistan/Erivan: Media Initiatives Center
Ermenistan/Gümrü: Style Sanat Galerisi
Eskişehir: Sinema Anadolu
Filistin/Abu: Dis Arabic Şiir Salonu
Filistin/Kudüs: Al Quds Üniversitesi / Hind Husseini Binası
Filistin/Ramallah: Institute of Modern Media Sinema Salonu
Gaziantep: Nar Sanat Derneği Gösterim Salonu
İzmir/Alaçatı: Papazz
İzmir/Seferihisar: Seferihisar Çocuk ve Gençlik Merkezi
Kastamonu: 3 Mart Konferans Salonu
Kıbrıs/Girne: Onar Village
Mardin: Sinek
Mardin/Nusaybin: Mitanni Kültür Merkezi Sarya Sahnesi
Mersin: Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu
Muğla/Bodrum/Gümüşlük: Midtown Cinemaximum Bodrum Sinemaları
Muğla/Datça: Metamorfoz Sanat Evi
Muş: Genç Birikim Derneği
Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üni. GSF Konferans Salonu
Rize/Fındıklı: Fındıklı Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu
Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Sinop: Hal, Sinop Buluşma Merkezi
Şanlıurfa: Eğitim-Sen Urfa Şubesi
Trabzon: Trabzon Sinema Derneği
Tunceli: Tunceli Belediyesi Kültür Merkezi
Van: Anka Kültür Sanat Merkezi