EYT'de kritik gelişme: Tablo ortaya çıktı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme. Bu tabloya bakmadan emeklilik başvurusu yapmayın. İşte emekli maaşı hesaplamanın formülü

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kritik gün geldi çattı. Milyonlarca çalışan emeklilik hayali bir adım daha yaklaştı. 28 Şubat'ta Salı günü Meclis EYT mesaisine başlıyor. SGK bahçelerine EYT düzenlemesi nedeniyle masalar kurulduğu ve tablolar hazırlandığı belirtildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili açıklamada bulundu.

Google Haberlere Abone ol
EYT'de kritik gelişme: Tablo ortaya çıktı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme. Bu tabloya bakmadan emeklilik başvurusu yapmayın. İşte emekli maaşı hesaplamanın formülü

Milyonlarca EYT'linin beklediği düzenleme için artık son aşamaya gelindi. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremler sonrası çalışmalarına ara veren Meclis'te ilk gündem maddelerinden biri EYT düzenlemesi olacak.

Depremler nedeniyle iki haftalık verilen aranın ardından 28 Şubat günü mesaiye başlayacak olan Meclis'te, EYT düzenlemesinin de o gün Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

MART AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Ocak ayı sonunda AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasıyla Meclis'e sunulan teklif için son adım Genel Kurul'da atılacak.

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı düzenlemenin Meclis'ten mutabakatla geçmesi, Mart ayı başında da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

SGK BAHÇELERİNDE MASALAR KURULDU

EYT için artık geri sayım başlarken, çalışmalar da hızlandı. ATV Haber'in haberine göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her gün yoğun mesai yaparken, kurumların bahçesine masalar yerleştirildiği görüldü.

Söz konusu masalarda emekli adayları, dolduracakları dilekçelerini içeriye teslim edecek ve emeklilik işlemleri o teslim işlemlerinden sonra resmen başlayacak.

SGK'lardaki hazırlıklar arasında bahçelere yerleştirilen tablolar da var.

 EYT'de kritik gelişme: Tablo ortaya çıktı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme. Bu tabloya bakmadan emeklilik başvurusu yapmayın. İşte emekli maaşı hesaplamanın formülü

İşe giriş tarihine göre, hizmet süresi ve pirim gün sayısı şartlarını gösteren tablolar yardımıyla vatandaşların kimseye bir şey sormadan tablolarını doldurabilmeleri hedefleniyor.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili açıklama geldi.

“TBMM 6 Şubat’tan itibaren 21 günlük bir ara verdi. Bölge milletvekillerimiz ve tüm Milletvekillerimiz deprem bölgesinde bulunmak istediler. Onun için TBMM calışmalarına 28 Şubat’a kadar ara verildi” diyen Elitaş, “Yarın TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başlıyor. İlk gündem maddemiz EYT” dedi.

Elitaş, “Tüm partilerimiz destek verirse EYT ile ilgili 4 maddelik yasa teklifinin görüşmelerine yarın başlar Çarşamba günü de nihayete erdiririz diye düşünüyorum” diye konuştu.

NELER BEKLENİYOR?

Kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor. EYT'li olarak çalışmak isteyenlerin işe başlaması için tanınan 10 günlük sürenin uzatılması gündeme gelecek.

Depremde hayatını kaybeden EYT’lilerin ailesinin de bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor.

İLK ETAPTA 2 MİLYON 250 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış kişiler primlerini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı kazanacak.

EYT’den ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması beklenirken bu sayının ise 5 milyona ulaşacağı belirtiliyor. EYT’den ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması beklenirken bu sayının ise 5 milyona ulaşacağı belirtiliyor.

1999 yılı öncesi, 1999 yılı- 2008 arası ve 2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı ortaya çıkacak.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANACAK? KİMLER DAHA FAZLA ALACAK

Emekli maaşları hesaplanırken ilk olarak 1999 öncesindeki gün ve kazançlar dikkate alınacak ve aylık bağlama oranı ile çarpılacak.

2008 sonrası için ise yine farklı bir aylık bağlama oranı ve büyüme hızının yüzde 30'u alınacak. Bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemesinde kullanılacak. Böylece bu 3 hesap toplanarak emekli maaşı oluşturulacak.

EYT'ye tabi olanlar da temelde bütün emekliliğe hak kazanmışlar gibi prim gün sayısının çok olmasına bağlı olarak değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanca göre maaş alacak.

Mart ayında başvuran EYT'liler, emeklilik hakkı kazanacakları için nisan ayında ödenecek Ramazan Bayramı’nda da ikramiye alabilecek.

BORÇLANMA NASIL OLACAK?

TBMM gündeminde olan bir diğer yasa tasarısı ise borç yapılandırması ile ilgili. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren taslak ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçları yapılandırılacak. Prim borcu olduğu için emekli olamayan EYT'liler yapılandırmaya başvurarak borçlarının faizlerini sildirecek, taksite böldürebilecek ve kolay ödemelerle borçtan kurtulup emekli olabilecek. Borçlanma isteyen EYT’liler için kredi kolaylığı da sağlanacak.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

TBMM Genel Kurul’daki görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulması planlanan EYT düzenlemesinin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin