Jamala, 2016’da ülkesi Ukrayna’yı Eurovision’da temsil etmiş, Kırım Tatar ailesinin acı dolu sürgün hikayesini anlattığı şarkısı 1944, Avrupa’da tam not alıp birinci olmuştu. Şimdi 6 yıl sonra Rus birliklerin saldırısından kaçıp diğer ülkelere sığınan Ukraynalılar arasında Jamala da var.
Jamala arkasında ülkesini ve eşini bırakıp iki çocuğuyla İstanbul’a geldi.
“SINIRDA BİZİ TÜRKLER KURTARDI”
Jamala, Türkiye’ye geldikten sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Benim için son derece önemli, Ukrayna için önemli. Türkiye’ye hiçbir zaman mülteci olarak geleceğim hiç aklıma gelmezdi. Eşim beni Kiev üzerinde bir bomba saldırısı olduğunu söyleyerek uyandırdı. Baştan ne yapacağımı bilemedim ve çocukları alıp sığınaklara indik.
Sonrası iki kez tekrar bir siren uyarısı geldi. Biz tekrar sığınaklara inmek zorunda kaldık. Akşam saatlerine doğru biz anladık, tüm Ukrayna kuşatılmıştı. Biz Kiev’i terk etmek zorunda kaldık, başka bir bölgeye kaçmak zorunda kaldık.
26 Şubat’ta sabah saat 6’da yine bomba seslerine uyandık, çünkü yakındaki havalimanı bombalanıyordu. Sonrasında biz sınıra doğru çıkmaya karar verdik ve Romanya sınırına geldik. Orada 20 saat bir süreçte, çok trafik vardı çok yavaş ilerledik.
Sınıra ulaştığımızda bizi Türkler kurtardı. Ablamın dostları İstanbul’dan Romanya sınırına kadar gelip bizi aldılar. Tekrar burada Romanya sınırda beni karşılayan kişilere teşekkür etmek isterim.
Benim eşim Ukrayna’da kaldı. Bu savaş bitmeli, herkes bu savaşa hayır demeli. Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’a ve Türk halkına sonsuz teşekkür ediyorum.
“BU TAM BİR TERÖR, BU TERÖRÜ ANLAMIYORUM”
Jamala, Instagram hesabından Kiev’den Romanya sınırına kadar olan yolculuğun zorluklarından bahsetmişti:
“24’ünde, gece, çocuklarla Kiev’den ayrıldık. Neredeyse 4 gün arabada, düzgün yemek yemeden geçirdik. 4 saatte 2 kilometre ilerleyebildik. Neden? Milyonlarca kadın ve çocuk, her şeyini, evlerini terk ediyor. Eşlerini geride bırakarak, çocuklarını kurşunlardan korumak için kaçıyor. Ukrayna büyük, güzel ve bağımsız. En önemlisi, bu kanlı terörü anlamıyorum. Bu tam olarak bir terör. Beni Kiev’den, evimden kovdu bu terör. Peki ne yapacaksınız? Orada mı yaşayacaksınız? Ülkeye girdiğinizde ‘İşte burayı kurtardık mı’ mı diyeceksiniz? Hayır, hiç sanmıyorum.”