Genel Cerrahi Uzmanı Mehmet Emin Güneş, erkeklerde meme büyümesiyle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. İşte o uyarılar...
Jinekomasti nedir?
Erkeklerde meme büyümesine kısaca jinekomasti denir. Tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı da olabilir.
Jinekomasti neden olur?
En önemli neden seks hormonlarının dengesizliğidir. Yani erkeklerdeki östrojen ve testesteron hormonları arasındaki dengenin bozulmasıdır. Seks hormon dengesizliğinin altında yatan en önemli neden ise vücutta kadınlık hormonu olan östrojenin, erkeklik hormonu olan testesterona karşı rölatif azlığıdır. Özelikle ergenlik çağındaki gençlerde sık rastlanır. Bunların çoğu geçicidir ve kozmetik soruna neden olmazlar.
Diğer sebepler ise...
-Obezite,
-Tiroid bezi hastalıkları,
-Testis bezi hastalıkları (Testis iltihaplanmaları, varikosel, inmemiş testis gibi.)
-Siroz, aşırı karaciğer yağlanması,
-Bazı ilaçlar ( Özellikle steroidler, antiandrojenik ilaçlar, antidepresanlar, epilepsi ilaçları gibi)
-Aşırı alkol kullanımı,
-Esrar, amfetamin gibi uyuşturucular,
-Anksiyete, stres,
-Genetik.
Jinekomasti kansere dönüşür mü?
Jinekomasti hayatı tehdit eden önemli bir sorun değildir. Kansere dönüşmez ancak dikkat edilmesi gereken büyüyen meme dokusunun jinekomasti olmayıp, bir meme kanseri şişliği olmasıdır. Şişlik tek taraflı ise, meme başında çekilme ve ele gelen kitle varsa erkek meme kanseri yönünden uyanık olmak gerekir.
Tanı nasıl konur?
Tanı koymada çoğu kez fiziksel muayene yeterli olur. Tanıda çift taraflı meme ultrasonografisi, hormonal testler, karaciğer fonksiyon testleri ve testislere yönelik ultrasonografisi uygulanır.
Jinekomasti nasıl tedavi edilir?
Jinekomasti için yaygın olarak iki cerrahi müdahale vardır. Bunlardan birincisi liposuction diğeri mastektomi denilen meme dokusunun çıkarılmasıdır. Bazen bazı hastalara her iki cerrahi müdahalede gerekebilir. Tüm kesiler meme başı etrafından minimal şeklinde yapıldığı için cerrahi sonrası iz kalma endişesi olmaz. Ameliyat sonrası hastanın en az 1 ay o bölgeye yönelik özel korse takması gerekir.
Ameliyat sonrası tekrar büyür mü?
Eğer ameliyatta meme dokusu tam çıkarılmışsa tekrar oluşmaz. Ancak ameliyat sonra kilo alımına ve fiziksel egzersize mutlaka dikkat etmek gerekir.