Engin Altan Düzyatan: Hayvanların ne yapacağını önceden sezmeye başladım

“Diriliş Ertuğrul” dizisinin yıldızı Engin Altan Düzyatan sessiz sedasız vahşi doğa fotoğrafçısı olma yolunda ilerliyor.

Google Haberlere Abone ol
Engin Altan Düzyatan: Hayvanların ne yapacağını önceden sezmeye başladım

TRT 1'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisinin başrol oyuncusu Engin Altan Düzyatan, doğa fotoğrafçılığına merak sardı. Hürriyet gazetesinden Onur Baştürk'ün sorularını yanıtlayan Düzyatan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



"Afrika’ya bir kez giden daha sonra da hep gitmek istermiş. Seninki böyle bir tutkuyla mı başladı yoksa daha çok vahşi doğayı fotoğraflama tutkusu mu?



- Benimki fotoğraf merakıyla başlayan bir tutku. Fotoğrafta da nedense vahşi doğa fotoğrafı ilgimi çekiyor. Çünkü o tarz fotoğraflara bakmaktan keyif alıyorum. Vahşi doğa fotoğrafı işine merak sarınca tabii ki akla ilk olarak Afrika geliyor. Afrika’ya gidince de şehirden uzaklaşıyorsun. Tamamen doğanın içinde yaşıyorsun. İnsanın özünde şehir yaşamı diye bir şey yok. Sonradan kanımıza işlemiş bir sistem. Son Afrika seferimde 11 gün kaldım ama bana üç-dört aymış gibi geldi. Bir gün içerisinde ne kadar çok vaktim olduğunu fark ettim. Ayrıca bir de şunu: Bir günde o kadar çok değişim oluyor ki orada. Hayvanların avlanması, bir yerden bir yere gitmeleri... Galiba bu yüzden hep dönmek istiyorsun Afrika’ya. 



İlk gittiğin ülke hangisi? 



- Kenya. Daha sonra Ruanda’ya gittim. Orada gorilleri çektim. En son yine Kenya’da Masai Mara’ya gittim. 



Vahşi doğa fotoğrafçısı Süha Derbent sanırım gorilleri çekerken seninleydi...



- Evet, ama bu son gidişimde yoktu. Zaten onun sayesinde bu işe daldım. Tanıştık, arkadaş olduk ve onunla gittik Ruanda’ya. 



Bu işin püf noktası ne? Süha seni nasıl yönlendirdi? Gorillere yaklaşıp fotoğraflarını çekmek kolay olmasa gerek... 



- Bu iş aslında biraz hissetmekle alakalı. Süha gerçekten hayvanlarla iletişim kuruyor. Ne yapacaklarını önceden sezebiliyor. Bu gidişimde ben de hayvanın ne yapacağını önceden sezmeye başladım.

Çünkü matematiğini bilince, onlarla ilgilenince aslında işi çözmeye başlıyorsun. Mesela yeni yemek yemiş bir aslanın kalkıp sana bakmasını beklemek saçma. 

Büyük ihtimalle 16 saat uyuyacaktır. Arabalara da alışkın oldukları için seni hiç umursamıyorlar, orada yatıyorlar. Dolayısıyla doğru zamanı bulmak lazım. Mesela akşamüstüyse, avlanmak için çıkmışsa bil ki sana iyi fotoğraf malzemesi çıkacak."



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin