Forbes Türkiye’nin sekizinci defa yayınladığı 'En Çok Kazanan Dizi Yapımcıları' listesi derginin Temmuz sayısında açıklandı.
Özer Turan imzasıyla yayımlanan habere göre; bu sezon 80 yapımın görücüye çıktığı dizi sektöründe iş yapan yapımcı sayısı 45’ten 36’ye geriledi. Ama sektör son üç yıldır olduğu gibi büyümeye devam etti. Toplam ciro geçen yıla göre yaklaşık yüzde 6 yükselerek 800 milyon lira sınırına ulaştı. Sektördeki en büyük ilk 20 yapımcının ağırlığı ise bir hayli arttı. Toplam cironun yüzde 88’i (701 milyon lira) ilk 20’nin elinde. Oluşan karınsa yüzde 90’ı (66 milyon lira).
Forbes Türkiye’nin en çok kazanan dizi yapımcılarını ilk kez sıraladığı 2008’de en çok kazanan 20 yapımcının toplam cirosu 450 milyon lira düzeyindeydi. Bu sezonsa rakam 700 milyon lirayı aştı. Sektörün toplam büyüklüğü de 800 milyon liraya yaklaştı. Dizi sektöründe geçen sezon 36 yapımcı 80 projeye imza attı. Bunlardan 18’i sezonu tek diziyle geçirdi. Sekiz yapımcı ise dört ve üzerinde dizi projesine imza attı. Yılın en çok kazanan 20 yapımcısı 701 milyon lira ciro ve 66 milyon lira kar üretti.
Listenin zirvesinde sezonu beş diziyle (Karadayı, Medcezir, Kara Para Aşk, Kurt Seyit ve Şura İstanbul, Beş Kardeş) tamamlayan Ay Yapım’ın sahibi Kerem Çatay bulunuyor. Çatay, son beş yılda dördüncü kez listenin zirvesinde yer aldı. 92 milyon lira ciro gerçekleştiren dizileri Çatay’a 8,7 milyon lira kar bıraktı.
Listenin ikinci sırasında ise bu yıl zirveyi ele geçirmeye çok yaklaşan Focus Film’in sahibesi Nilgün Sağyaşar var. Bu sezon altı diziye imza atan Sağyaşar’ın şirketleri (Focus Film ve Düş Gezginleri Yapım) tam bir dizi fabrikası. Yapımcılığını üstlendiği altı diziden beşi günlük olarak yayınlanınca Sağyaşar’ın sezon boyunca ürettiği bölüm sayısı da bini geçti. Ancak günlük dizler haftalık yayınlanan dizilere göre neredeyse altı-yedi kat daha ucuz. Dolayısıyla dizi ve bölüm sayısı çok fazla olsa da oluşan 82 milyon liralık hacim Sağyaşar’ın, Kerem Çatay’ı geçmesine yetmedi.
Forbes Türkiye’nin yaptığı analize göre sezon boyunca 15 televizyon dizisi yayımlayan Kanal D, diziler için toplamda yaklaşık 170 milyon lira ödeme yaptı. 10 dizi ile yetinen Fox ise yaklaşık 140 milyon lira ile dizilere en çok para harcayan ikinci kanal oldu. Bu, Fox’un ünlü oyuncuların daha garanti mecralar olarak gördükleri Atv, Kanal D ve Star yerine kendilerini seçmeleri için katlandığı bir maliyet. TRT 1’in bu yıl dizi konusunda atağa geçmesi de rakamlara yansımış durumda. Sezon boyunca 14 dizi yayınlayan TRT, bunlar için 120 milyon lira ödeme yaptı. Atv ise 15 diziye 108 milyon lira ödeyerek diğer kanallara göre çok daha ekonomik bir görünüm çizdi. Show TV’nin satış sürecinin sezon sonuna doğru netlik kazanması ise yapımcıları kötü etkiledi. Kanal, bu sezon diziler için sadece 50 milyon lira bütçe ayırdı.