Sosyal paylaşım sitesi Twitter, milyonlara farkındalık sunan pek çok güçlü tartışma ve kampanyaya sahne oldu. #BringBackOurGirls Nijerya'da kaçırılan kızlar konusuna dikkatleri çekmek için başlamış ve dünya üzerinde 4.5 milyondan fazla tweet'le sonuçlanmıştı. #YesAllWomen, #YouOkSis, #WhyIStayed, #changetheratio, #NotBuyingIt ve benzeri konular da Twitter kullanıcıları tarafından başlatılan hashtag aktivizminin gücünü gösteriyor. Bu aktivizm özellikle yaşanmış tecrübeleri gün ışığına çıkarıyor.
Türkiye'de son dönemde artan kadına karşı şiddet örnekleri de Twitter'da büyük bir farkındalık hareketine dönüştü. #Sendeanlat hashtagi ile kadınlar başlarından geçen taciz olaylarını anlatarak milyonlarca insanla paylaştı. Twitter'da gerçekleşen bu olay Türkiye'de sosyal medyada sürdürülen en önemli kadın hareketlerinden biri oldu.
EMMA WATSON KONUŞTU FEMİNİZM TWEETLERİ YÜZDE 115 ARTTI
Sorunlar konusunda seslerini çıkaran kadınlar da Twitter aracılığıyla farkındalığı artırıyor. Bunun en iyi örneklerinden biri İngiliz oyuncu ve model Emma Watson oldu. Watson'un Birleşmiş Milletler'de yaptığı, #HeForShe kampanyasını başlatan konuşmasından sonra 'feminizm' konusunda gönderilen tweet sayısında 5 oranında artış gözlenmekle beraber, aynı zamanda konuyu konuşan insanların sayısı da ikiye katlandı. Aynı şekilde, Amerikalı şarkıcı Beyonce'un VMA'daki (Video Müzik Ödülleri) arkasına 'feminist' yazısını aldığı performansından sonra da konuyla ilgili sohbetlerde %64'lük, sohbetlere katılan kullanıcı sayısında da 'lik bir artış yaşandı.
OSCAR TÖRENİ SIRASINDA DA TWITTER'DA FEMİNİZM VARDI
Geçtiğimiz ay, Amerikalı oyuncu Patricia
Arquette Oscar ödülünü alırken kadınların eşit ücret
hakkını savunmuştu. O an gecenin en yüksek üçüncü Twitter
aktivitesi olarak kayda geçti; eşit ücret (#equalpay) hakkında,
Arquette'nin konuşmasının ardından 320.000 adet tweet atıldı. Aynı
gecenin erken saatlerinde, #BaşkaŞeylerSor (#AskHerMore)
kampanyası, kadın ünlülere kırmızı halıda sorulan anlamsız sorulara
dikkat çekmek için Twitter'ı kullandı ve 'kimi giyiyorsun?' sorusu
yerine seyircinin asıl duymak istedikleri konulara dair
düşüncelerin gün ışığına çıkmasını sağladı.