Haftalık dergi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye'den bu konuda bir talepte bulunduğunu yazıyor. Habere göre İsrail Başbakanı'nın talebi, İran'ın nükleer programı ile ilgili; ama Economist İran'ın nükleer programından vazgeçmesi için İsrail'in devreye sokmaya çalıştığı Erdoğan'ın bir ihtimal bu talebe olumsuz yanıt vereceğini yazıyor.
İsrail'in Türkiye üzerinden uçaklarını uçurup İran'daki hedefleri vurma gibi bir planı olduğunun altını çizen Economist'e göre Ankara buna izin vermeyecek, bu nedenle İsrail bu konudaki beklentilere bel bağlamasa yerinde olur.
Economist, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu'da İsrail-Arap barışı için önümüzdeki 4 yılda girişimde bulunacağını, İsrail-Türkiye yakınlaşmasının "faydalı bir ilk adım" olduğunu söylüyor.
"Akdeniz'de doğalgaz işbirliği"
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun 9 Türkiye vatandaşının öldürülmesi nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren Economist , özürün olası etkileri hakkındaki görüşlerini dile getiriyor.
Economist, Türkiye'ye daha fazla İsrailli turist gelebileceğine işaret ediyor.
Dergi, Obama'nın İsrail'den ayrılmadan hemen önce Erdoğan'la
görüşmesi için telefonu Netanyahu'ya uzattığını yazıyor ve ABD'nin
Ortadoğu'daki en yakın ve en güçlü iki müttefikinin dört yıl aradan
sonra bir kez daha işbirliği yapma konusunda uzlaştığını
belirtiyor. Economist, tazminat meselesi de hallolduktan sonra
diplomatik ilişkilerin yeniden kurulacağını vurguluyor
.
Dergi iki tarafın da bu bu yeniden-yakınlaşmadan kazanacakları çok
şey olduğu görüşünde.
İsrail'in Erdoğan umudu
Economist İsrail'in yalnız kaldığı görüşünü dile getiriyor ve dergiye göre İsrail, şimdi Erdoğan'ın kendilerini kurtaracağını umuyor.
"İsrail'i yalnızlaştıran" ise Economist'e göre tek adam yönetimlerinin devrilmesi oldu. Özellikle de Mısır'da Mübarek'in gidişinin altını çiziyor dergi.
Dergi, İsrail ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgazı paylaşabileceğini, askeri istihbarat alanında işbirliğinin başlayabileceğini ve İsrailliler'in yeniden Antalya'nın yolunu tutup, tatilin tadını çıkartabileceğini söylüyor.
Economist, ilişkilerin dibe vurduğu söylenen dönemdeki karşılıklı ticaretin büyüklüğünün de "3 milyar dolar değerinde" olduğunu belirtiyor.
"İlişkiler yine bozulabilir"
Dergi, “Türk-İsrail stratejik ilişkileri yine tam olarak eski haline gelmeyecektir” diye bir tahminde bulunuyor ve bunun nedenlerinden biri olarak da Başbakan Erdoğan'ın sert tarzından bahsediyor.
Economist, Erdoğan tonunu yumuşatmazsa ilişkilerin yine kolaylıkla dibe vurabileceği görüşünde.
Economist'in makalesi şu satırlarla sona eriyor;
"Dahası Erdoğan, Netanyahu'nun İran'ın nükleer amaçlarından vaz geçirmekte ikna etme konusunda yardım isteğini büyük olasılıkla reddedecektir. İsrail, Türkiye'nin toprakları üzerinde savaş uçaklarının uçmasına izin vereceği umuduna bel bağlamamalı. Şu ana dek Türkiye'yi İran'ın nükleer bomba elde etmeye yaklaştığına ikna edemediler. İsrail'in eski Ankara Büyükelzisi Alon Liel, 'Türkiye ikna olsa bile hedefin kendisi olduğuna inanmıyor'diyor."
En azından Suriye'de bir tür işbirliği olabilir. İsrail aylarca süren tereddütten sonra, Suriye lideri Beşar Esad'ın gitmesi gerektiği konusunda artık Türkiye'yle hemfikir. Hem İsrail, hem de Türkiye Esad'ın düşüşünün meyvelerini El Kaide'nin toplamasını istemiyor. Eski Büyükelçi Liel'e göre İsrail, Suriye'de Batı yanlısı İslamcı bir hükümetin iktidara gelmesini bile isteyebilir. Özellikle de Türkiye'yi model alan bir hükümetin"
BBC Türkçe