Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House yıllık karşılaştırmalı raporlar serisinin 50’incisini yayımladı.
Yana Gorokhovskaia, Adrian Shahbaz ile Amy Slipowitz’in imzasının bulunduğu ve “Demokrasi Mücadelesinde 50. Yıl” başlığı taşıyan raporda Freedom House 2022 boyunca 195 ülke ve 15 bölgedeki özgürlük durumunu inceledi ve değerlendirmesini yaptı. Rapora göre küresel özgürlük art arda 17. yılda da geriledi.
DARBELER TÜRKİYE'Yİ KISITLADI
Raporda yer alan ifadelere göre, Moskova'nın saldırı savaşı, Ukrayna'da yıkıcı insan hakları vahşetine yol açtı. Yeni darbeler ve temsili hükümeti zayıflatmaya yönelik diğer girişimler Burkina Faso, Tunus, Peru ve Brezilya'yı istikrarsızlaştırdı. Önceki yıllardaki darbeler ve devam eden baskılar, Gine'deki temel özgürlükleri azaltmaya ve diğerlerinin yanı sıra Türkiye, Myanmar ve Tayland'dakileri kısıtlamaya devam etti. İki ülke genel özgürlük statülerinde düşüş yaşadı: Peru Özgür'den Kısmen Özgür'e geçti ve Burkina Faso Kısmen Özgür'den Özgür Değil'e geçti.
Freedom House'ın yıllık raporunda ilk kez 2018'de statüsü “Kısmen Özgür Ülke” kategorisinden “Özgür Olmayan Ülke” kategorisine düşürülen Türkiye, o yıldan bu yana olduğu gibi yine “Özgür Olmayan Ülke” olarak sınıflandırıldı.
Raporda, geçen yıl yürürlüğe giren dezenformasyon yasasıyla muhalefetin kampanyalarının ve bağımsız medyanın daha fazla baskıya uğrayabileceği değerlendirmesi yapıldı.
2022'deki bu gelişmeler nedeniyle Türkiye, raporun sonlarındaki 2023'te özellikle incelenmesi gereken ülkeler listesinde yer aldı.