Dünya akademisyenleri de ayaklandı! 'Türkiye bildirisi' hazırladılar

Türkiye'de akademisyenlere yönelik operasyonlar sonrası dünya akademisyenleri de bir bildiri kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya akademisyenleri de ayaklandı! 'Türkiye bildirisi' hazırladılar

Türkiye'de devlet şiddetini hedef alıp, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi yayımladıkları için hedef tahtasına oturtulan akademisyenlerle ilgili tepkiler, "terörist" ithamıyla adli soruşturmalara dönüşürken, bir akademisyenler bildirgesi de yurt dışından geldi.



Türkiye'yi IŞİD'e yardım ve Kürtlere baskıyla suçlayan bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'ye davet ettiği Noam Chomsky başta olmak üzere dünyaca ünlü isimlerin imzaları yer alıyor.



Noam Chomsky, Michael Löwy, Tarık Ali, Bertell Ollman, Michael Lebowitz, Vijay Prashad, Neil Faulkner, Robert Brenner, Nancy Holmstrom, Joan Cocks, Suzi Weissmann, Fred Moseley... Düşünce ve akademi dünyasının ve entelektüel tavrın duayen isimlerinden sadece birkaçı... Kuramları, çalışmaları Türkiye de dahil dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde çeşitli disiplinler altında öğretiliyor.



Türkiye, devlet şiddetini sert bir şekilde eleştiren ve devleti Doğu ve Güneydoğu'da "katliam" yapmakla, "sürgünle" suçlayan ve barış için adım atmaya çağıran akademisyenlerin, iktidara "kışkırtıcı" gelen bildirisiyle çalkalanırken, bir bildiri de bu isimleri de içeren dünyanın dört bir yanındaki akademi çevrelerinden ve hak mücadelesi örgütlerinden geldi.



Bildirinin ilk sırasında imzası bulunan Noam Chomsky, şu anda gözaltına alınan, terör soruşturmalarına maruz kalan Türkiye'deki akademisyenlerin bildirisine de imza atmış ve ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'ye davet edilmişti. Zamanlama olarak bu davetten birkaç gün sonraya denk düşen bu bildiri, aynı zamanda Chomsky'nin davete de cevabı gibi oldu.



Türkiye'nin hem Kürt politikasını, hem de IŞİD’le ilişkisini sert bir şekilde eleştiren bildiride akademisyenlerin yanı sıra, Avrupa Parlamentosu üyeleri, eski bakanlar, Arjantin’den milletvekilleri, sosyalist parti başkanlarının da imzaları bulunuyor.



Haberin tamamı için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin