DUAYEN MAGAZİNCİDEN 'FACEBOOK VE TWITTER GAZETECİLİĞİ'NE İTİRAZ: BU MU HABERCİLİK!

Hürriyet Magazin Servisi'nin deneyimli magazin gazetecisi Demirhan Hararlı yazdı: "Peki gazeteciliği kim yapacak? Gazetecilere ihtiyaç yok o zaman… Böyle kolay gazetecilik yapılacaksa daha doğru gazetecilik adıyla internetten al kullan şeklinde yapılacaksa gazetecilere ne ihtiyaç var…"

Google Haberlere Abone ol
DUAYEN MAGAZİNCİDEN 'FACEBOOK VE TWITTER GAZETECİLİĞİ'NE İTİRAZ: BU MU HABERCİLİK!

Demirhan HARARLI / www.demirkulak.com


FACEBOOK VE TWITTER GAZETECİLİĞİ


Sosyal medya hayatımızı sardı. Bir elin parmaklarını geçmeyen sosyal medya diye adlandırdığımız internet siteleriyle aşk hayatımızı düzenliyor, iletişimimizi sağlıyor, dedikodu yapılıyor, zaman geçiriliyoruz.


...


Hatta kötü niyetliler, dolandırıcılık yöntemlerini bu siteler üzerinden bile gerçekleştirmeye başladı…


En çok da Facebook ve Twitter kullanılıyor.


Evet…


İnternet kullananlar için varsa yoksa Facebook ve Twitter… Birkaç yıl önce kimsenin bilmediği bu iki site daha doğrusu kavram, hayatımızın tam merkezine oturdu.


Ama sosyal medya rayından da yavaş yavaş çıkmaya başladı. Kavgalar, birbirlerine laf atmalar bu siteler üzerinden yapılmaya başlandı artık.


En çok da dedikodu!


Herkes bu siteler üzerinden duyduklarını başkalarına aktarmakla meşgul. Yalan yanlış her şey birbirine karışmış durumda. Doğru mu yalan mı sorgulayan yok… Bir yerden aldığını başkalarına aktar… Neymiş; ‘öyle duydum’…


Ama işin bir de mesleğimizi ilgilendiren bir yönü türedi: Facebook ve Twitter gazeteciliği…


Bakın bakalım gazetelerin sayfalarına, televizyonların magazin programlarına… Facebook ya da Twitter adı geçmeyen haber bulmanın mümkünü var mı? Facebook’ta şu şöyle yazdı, o buna laf attı… Bilmem kim son ilişkisine açıklık getirdi… Aslında ben öyle demek istemedim, böyle demek istemiştim… Yanlış anlaşıldım…


Böyle bir gazetecilik ortaya çıktı. İnternetten kopyala, kes-yapıştır haber yap…


...


Bu mu gazetecilik, habercilik… Bu mudur bilgi toplama, haber atlatma…


Özellikle magazin haberciliğinde haber kaynağı olan ünlüler istediğini yazıyor istemediğini yazmıyor Facebook’ta, Twitter’da… Yazdıkları al gazetede ya da internette kullan…


Yazmadıkların zaten haber olmuyor ki; kimse bilmiyor çünkü…


Hatta ünlülere basın danışmanına bile gerek yok… Kendi haberciliğini yapıyorlar zaten. İstediklerini yazıyorlar çünkü.


Hatta geçen gün bir meslektaşımın da yazdığı gibi ‘bir şekilde twitter takipçisi sayısı çoğaldıkça bazı kişilerin egoları tavan yapıyor’…


Peki gazeteciliği kim yapacak? Gazetecilere ihtiyaç yok o zaman… Böyle kolay gazetecilik yapılacaksa daha doğru gazetecilik adıyla internetten al kullan şeklinde yapılacaksa gazetecilere ne ihtiyaç var…


Çarpıcı haberlere imza atmadıkça, birbirimize haber atlatmadıkça gazeteciliğin ne anlamı, ne heyecanı kalacak?


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin