Donald Trump kendi havuz medyasını mı kuruyor?

Amerikan medyası, başrolünde Başkan Trump’ın olduğu yepyeni bir skandalla sarsılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Donald Trump kendi havuz medyasını mı kuruyor?

Amerika, son günlerde çok sarsıcı bir iddiayı konuşuyor. Beyaz Saray, iş dünyası ve medyanın da yer aldığı bir havuz düzeninin, ABD’de kurulduğunun ortaya çıkması, Trump'ın kendi iktidar medyasını oluşturturduğunu ortaya çıkardı. Detayları, HAbertürk yazarı Oray Eğin kaleme aldı.



Oray EĞİN / HABERTÜRK



Trump’ın medyası



 



Amerikan medyası, başrolünde Başkan Donald Trump’ın olduğu yepyeni bir skandalla sarsılıyor. Ama skandaldan daha da önemlisi soğanın kabuğunu soydukça içinde Beyaz Saray, iş dünyası ve medyanın da yer aldığı bir havuz düzeninin ABD’de kurulduğunun ortaya çıkması. Evet, Trump kendi iktidar medyasını oluşturmak için kolları sıvadı.



Skandal geçtiğimiz günlerde MSNBC’de sabahları ekrana gelen “Morning Joe” programının sunucuları Joe Scarborough ve Mika Brzezinski’nin Başkan’ın tweet saldırısının hedefi olmasıyla başladı. Tweet’te dile getirilen iddiaya göre ikili haklarında National Enquirer Gazetesi’nde aşk yaşadıklarına dair bir haber çıkmaması için bizzat Başkan’dan yardım istemiş, Trump ise reddetmişti. Sunucu Scarborough bu iddiayı yalanlarken birçok kaynak eteğindeki taşları döktü.



İki sunucu hakikaten de aşk yaşıyor. Ekrandaki birliktelikleri ikisi de başkalarıyla evliyken özel hayatlarına taşındı. Aylar önce National Enquirer’ın bu ilişkiyi patlatacağını da hakikaten haber alıyorlar. Ama iş burada bitmiyor. Beyaz Saray’dan bir ekip, gazetenin haklarında bir karalama kampanyası başlatacağını, bizzat Başkan’ı arayıp yalvarmazlarsa haberlerin ardı arkasının kesilmeyeceğini fısıldıyor. Bunun üzerine Scarborough ne olup bittiğini öğrenmek için yakın arkadaşı, damat ve başdanışman Jared Kushner’la mesajlaşıyor. Damadın tavsiyesi, yaptıkları negatif yayınlardan dolayı Trump’tan özür dilemeleri, bu sayede haberin engellenebileceği.



‘SAPIK JOE’



Aslında “Morning Joe” programı Trump’a muhalif bir kanalda ekrana gelmesine rağmen adaylığının ilk günlerinde onu epey destekledi. Donald Trump sık sık Scarborough’nun konuğuydu ama araları sonradan bozuldu. Trump daha radikalleştikçe programda eleştiri dozları da artmaya başladı. Twitter hesabını bir silah gibi kullanan Trump, ikilinin gizli tuttuğu ilişkiyi 140 karakterde ima etmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Scarborough’a “Sapık Joe,” Brzezinski’ye de “Düşük IQ’lu deli Mika” diye isim taktı. Hatta Brzezinski’nin yüzünü gerdirip kanlar içerisinde yılbaşı partisine davet edilmek için kendisine yalvardığını bile yazdı.



Başkan’ın düzeyi ve uğraştığı meseleler apayrı bir konu, dünyanın durumu açısından da korkutucu elbette. Ama ABD medyasını asıl şoka uğratan Başkan’ın bizzat bir yayın organını kendi tetikçisi olarak kullanabilmesi. Beyaz Saray şantaj iddialarını reddediyor, ama muhalif basın Trump ile Enquirer arasındaki yakın ilişkiye ayrıntılarıyla dikkat çekiyor.



Not: Bu yazıdaki bilgileri Wall Street Journal, New York Times, Daily Beast, New York Magazine, BuzzFeed ve New Yorker’da çıkan haberlerden derledim. Özellikle Jeffrey Toobin’in New Yorker’ın son sayısındaki uzun David Pecker portresini tavsiye ederim.



BAZEN DOĞRU BAZEN YALAN



- ENQUIRER yakın zamanda Trump’la ilişki yaşadığını iddia eden bir Playboy mankenine 150 bin dolar vererek haberi öldürdü, yayımlamadı.



- Cumhuriyetçi Parti’de Trump’ın en yakın rakibi Ted Cruz seçim kampanyası süresince Enquirer’ın hedefiydi. Cruz’ın beş metresi olduğu, hatta babasının bir şekilde John F. Kennedy suikastına karıştığı yazıldı.



- Şu anda Trump hükümetinde bakan olan Ben Carson da Cumhuriyetçilerin adayı olmak için yarıştığında gazetenin hedefiydi. Usta bir cerrah olan Carson’ın bir hastasının içinde sünger unuttuğu Enquirer tarafından yazıldı.



- Hillary Clinton’ın sağlığına dair spekülasyonlar ve FBI soruşturmasından dolayı tutuklanacağı da Enquirer’ın bombaları arasında.



- Gerçek çıkan haberleri de var. İlk büyük siyasi skandal kabul edilen ve Gary Hart’ın başkanlık yarışından çekilmesine neden olan evlilik dışı ilişki yaşadığı haberi mesela. Politikacı John Edwards’ın gizli ilişkisi, hatta çocuğu olduğu da özel haberlerden biri.



- O.J. Simpson davasında mahkemeye konu olan bir çift ayakkabı vardı. Cinayet mahallinde bulunan ayak izi o ayakkabılara aitti, ama katil zanlısı Simpson böyle bir ayakkabısı olduğunu kabul etmiyordu. Gazete Simpson’ın o ayakkabıyı giydiği fotoğraflarını bulup yayımladı.



BAŞKAN’IN TETİKÇİSİ



HILLARY Clinton’ın lezbiyen sevgilisi olduğu, Michael Jackson’ın oksijen kapsülünde yattığı gibi birçok asparagasa imza atan ve süpermarket kasalarında grotesk bir Amerikan eğlencesi olarak satılan Enquirer uzun süre kimse tarafından ciddiye alınmıyordu aslında.



Ama rüzgâr değişti.



Trump’ın adaylığı süresince Enquirer’ın en büyük misyonu, potansiyel rakipleri yıpratmak, onlara düzenli olarak saldırmaktı. Hatta Trump 2011 ve 2015’te dergiye kendi imzasıyla birbirinin hemen hemen aynısı iki yazı bile yazdı. Trump’ın gazetenin bazı haberlerinin gizli kaynağı olduğu, sık sık arayıp kimi özel magazin haberleri sızdırdığı da biliniyor.



Aslında Enquirer hemen herkes gibi 80’li yıllarda Donald Trump’la dalga geçen, ona saldıran haberler yapardı. Ancak yönetim değişip tepesine CEO olarak David Pecker geçince gazetenin Trump’a yaklaşımı da değişti. New York medyasında konuşulanlara göre Pecker, yıllardır adeta Trump’ınemir eri gibi davranıyor, bir dediğini iki etmiyor.



Yazının devamını BURADAN okuyabilirsiniz.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin