Türkiye'de hemen hergün bir dolandırıcılık vakası yaşanıyor. Bu dolandırıcılık vakalarında çoğunlukla kamu kurumlarının adı da geçiriliyor.
Kurumlardan aradıklarını belirten dolandırıcılar vatandaşlardan kimlik bilgilerini isteyerek usulsüz işlemlerde bulunabiliyorlar.
İşte bununla ilgili son uyarı da İGDAŞ'tan geldi.
İGDAŞ'tan abonelerine gönderilen uyarı metininde şu ifadeler kullanıldı:
"Sayın abonemiz. Şirketimize ait iletişim kanalları dışında şirketimizin ünvan, logo ve kurumsal kimlik bilgileri kullanılarak gönderilen mesaj, mail, sahte kampanyaları dikkate almayınız. Bu bildirimlerde varsa yer alan linkleri tıklamayınız, bu linkler ve telefon aracılığıyla müşteri, kimlik, kredi kartı bilgilerinizi ve sözleşme numaranızı hiç kimseyle paylaşmayınız. Herhangi bir şüpheli durumla karşılaştığınız zaman hemen ALO 153'ü arayarak bilgi veriniz. Size ulaşabilmemiz için şirketimiz sistemlerinde kayıtlı olan telefon ve e-posta bilgilerinizin her zaman güncel olduğundan emin olunuz."
Dolandırıcılara karşı nasıl korunabiliriz?
Dolandırıcılıklara karşı tetikte olun. İnsanlardan veya işletmelerden, telefonla, postayla, elektronik posta ile, şahsen ya da bir sosyal ağ sitesinde davetsiz temaslara muhatap olurken, yaklaşımın bir dolandırıcılık olma ihtimalini daima göz önüne alın.
Kiminle muhatap olduğunuzu bilin. Birisiyle sadece çevrimiçinde tanışmışsanız veya bir işin yasallığından emin değilseniz, biraz daha araştırma yapmak için zaman ayırın. Fotoğraflarda Google imge araştırması yapın veya onlarla alışverişleri olmuş olabilecek kişileri internette araştırın.
Kuşkulu metinleri, bağlamsal pencereleri veya elektronik postaları açmayın – onları silin. Bilinmedik bir şeyse, temasa geçen kişinin kimliğini bir telefon fihristi veya çevrimiçi araştırması gibi bağımsız bir kaynak aracılığıyla doğrulayın. Size gönderilen mesajda sağlanan ilişki ayrıntılarını kullanmayın.
Kişisel ayrıntılarınızı güvenlikle saklayın. Posta kutunuza bir kilit koyun ve faturalarınızı ve diğer önemli belgelerinizi atmadan önce parçacıklara ayırın. Şifrelerinizi ve kişisel kimlik numaralarınızı güvenlikli bir yerde saklayın. Sosyal medya sitelerinde ne kadar kişisel bilgi paylaştığınız konusunda çok dikkatli olun.
Taşınabilir aygıtlarınızı ve bilgisayarlarınızı güvenlikli saklayın. Daima şifre koruması kullanın, erişimleri (uzaktan da olsa) kimseyle paylaşmayın, güvenlik yazılımını ve destek içeriğini güncelleyin. WiFi şebekenizi bir şifre ile koruyun ve çevrimiçi bankacılığa erişmek veya kişisel bilgi sağlamak için kamuya açık bilgisayarları veya WiFi kablosuz bölgeleri kullanmayın.
Şifrelerinizi dikkatle seçin. Başkaları için tahmin etmenin zor olabileceği şifreler seçin ve onları düzenli olarak güncelleyin. Aynı şifreyi her hesap/profil için kullanmayın ve şifrenizi kimseyle paylaşmayın.
Sosyal medyadaki mahremiyetinizi ve güvenliğinizi gözden geçirin. Facebook gibi sosyal ağ sitelerini kullanıyorsanız, kiminle ilişkiye geçtiğinize dikkat edin ve güvenlikle kalmanızı sağlamak için mahremiyet ve güvenlik ayarlarınızı nasıl kullanabileceğinizi öğrenin.
Ayrıntılarınız veya paranız için tüm isteklere dikkat edin. Tanımadığınız veya güvenmediğiniz hiç kimseye para göndermeyin veya kredi kartı ayrıntılarınızı, çevrimiçi hesap ayrıntılarınızı veya kişisel belgelerinizin kopyalarını vermeyin.
Çevrimiçinde alışveriş yaparken dikkat edin. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen tekliflere karşı dikkatli olun ve daima bildiğiniz ve güvendiğiniz bir çevrimiçi alışveriş servisini kullanın.