Dijital 'aşk' kurbanı olmayın

Siber suçlular, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü kullanarak romantizmi paraya dönüştürmenin peşinde.

Google Haberlere Abone ol
Dijital 'aşk' kurbanı olmayın

Pek çok internet kullanıcısı şu dönemde e-mail ya da sosyal medya üzerinden ‘aşk‘ temalı oltalama projelerine maruz kalabilir. ESET uzmanları, Sevgililer Günü’nde ve öncesinde karşımıza çıkabilecek başlıca 5 aldatmaca yöntemini sıraladı.

 

Sevgililer günü dönemi, kötü adamların bilgisayarlara zararlı yazılımları daha kolay bulaştırabilmek için kolladıkları fırsat zamanlarından biri. Amaç, kişinin bilgisayar, tablet ya da telefonundaki özel bilgilere ve özellikle de banka giriş şifreleri veya kredi kartı bilgilerine ulaşmak. ESET, 14 Şubat öncesinde aşk ve güller içerebilen ancak dikkatle yaklaşılması gereken mesaj ve konulara dikkat çekiyor.

 

1.Yabancı sevgili



"Sevgililer günü sadece çiftler için değil, birçok bekâr için de fırsat. Bu nedenle bekârları hedefleyen çok daha fazla sayıda ileti görmemiz muhtemel. İngilizce yazılmış, yabancı isimli ve yalnız olduğunu söyleyen hanımlardan şu tarz arkadaşlık mesajlarıyla karşılaşabilirsiniz:

 

Hello Dear, how are you today, i hope your doing fine over there. my name is miss georgeline and i am single. I come across your profile today at and its my pleasure and interesting sending mail to  you as a new friend.

       

Yours  georgeline"

 

Bu tür aldatmacalar, aşk arayan güzel bir bayandan geliyormuş gibi görünüyor. Ilerleyen aşalamalarda acil para ihtiyacı olduğu belirtilip, nakit para istenebiliyor. Cevap vermeyin, maili ya da mesajı silerek, virüsssüz hayatınıza devam edin.

 

2. Arama motoru zehirlenmeleri  



BlackHat SEO ya da arama motoru zehirlenmesi olarak tanımlanan tekniklerle kişiler sahte veya virüslü sitelere yönlendiriliyor. Bulaşıcı sitelerin, özellikle 'sevgililer günü' ile ilgili kelime aramalarında Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkması sağlanıyor. Arama motoru zehirlenmeleri bazen reklam içerikli sitelere yönleniyor ve sadece zaman kaybı oluyor.

 

3. İndirimin kralı



Sosyal ağlarda bu tür ifadelerle karşılaşacağınız özel teklifler, indirimler ya da hediyeler içeren her iletiye şüpheyle yaklaşmalısınız. Twitter ya da Facebook’ta buna ilişkin linklere sıkça rastlayabilirsiniz, ki bunlar saldırganların vazgeçilmez araçları arasında sayılıyor.

 

4. Sahte tebrik kartları



Sevgililer Günü tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet görüyor. Saldırganlar da bunun gayet farkında olduklarından birçok sahte kart ve karta yönlendiği düşünülen linki dolaşıma sokuyorlar. Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürüyor.

 

5. Gizlilik ve bilgi hırsızlığı



Dikkat etmeniz gereken tek tehdit türü zararlı yazılımlar değil. Sevgililer Günü ile ilgili çeşitli sosyal ağlara bağlanan ve kullanıcıların romantik duygularına hitap ederek özel bilgilere erişim sağlama amacı olan birçok uygulama var. İster Facebook, isterse akıllı telefonda olsun, bu tür uygulamalara erişim izni verirken hangi bilgilerinize erişmek istendiğine dikkat edin.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin