Mobil cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte dijital ortamda yapılan aramaların başında yol tarifleri geliyor. Kullanıcılar en doğru veriye ulaşmak için de dijital haritaları tercih ediyor. Bu durum Apple, Google, Yandex ve Bing gibi dünya liderlerini büyük bir rekabete sokuyor. Bu rekabet Türkiye pazarına da yansımış durumda. Online firma rehberi Yellow Pages Genel Müdürü Semin Özmoralı’ya göre “Mobil cihazların yaygın kullanımı rekabeti Türkiye’ye de yansıtıyor. Fakat en büyük sorun güncellemelerin bu hıza yetişememesi.”
Mobil cihaz kullanımının artmasıyla birlikte artık gideceğimiz yeri de telefonlardan sorar olduk. Cihazların harita uygulamalarına sadece gideceğiniz yeri yazmamız yeterli. Kullanıcılar dijital haritalar sayesinde artık varmak istedikleri yere en kısa zamanda ulaşabiliyor.
Dijital haritaların başrollerinde Apple, Google, Bing, Yandex Maps ile HERE (Nokia) gibi dünya devleri yer alıyor. Buralarda var olmak özellikle firmalar için hayati öneme sahip. Bunun nedeni ise arama davranışlarında mobilitenin getirdiği en büyük etkilerden birinin lokasyon aramaları olması. Akıllı telefon kullanıcılarının %50’si, yerel aramada buldukları lokasyona aynı gün içinde gidiyor. Mobil cihazlardan yapılan yerel aramaların %54’ü işyeri çalıma saatlerinde gerçekleştiriliyor. Bu aramaların %53’ü ise yol tarifi üzerine yapılıyor.
En Güncel Veriyi Sağlamak Önemli
Durum böyle olunca dijital harita sağlayıcıları dünya genelinde bir rekabetin içine giriyor. Bu kapsamda verilerin güncel tutulması devreye giriyor. Apple, Google, Bing, HERE gibi firmalar için en güncel veriyi sunmak hayati öneme sahip. Aynı zamanda Türkiye’de de hizmet veren bu platformlar için sıklıkla değişen sokak ve cadde isimleri ciddi sorun teşkil ediyor. Bu haritaların güncellenme aralığının 6 aydan başlayıp, 3-4 yıla kadar uzandığı göz önüne alınırsa sorun daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Temposu Yüksek Bir Mücadele
Coğrafi kodlama ile elde edilen datalar Apple, Bing, Google, Yelp gibi global aktörleri bu alanda ciddi yatırımlar yapmaya yöneltiyor. Amaç kullanıcıya en doğru lokasyon bilgisini sunmak. Bu kapsamda da firmaların rekabeti kızışıyor. Türkiye’de Yelp, Google, Bing ve son olarak Apple haritalarına firma datası sağlayan Yellow Pages Genel Müdürü Semin Özmoralı, dijital haritalar arasındaki rekabetin temposu yüksek bir mücadele olacağını söylüyor. Özmoralı Türkiye’nin de bu pazara nasıl dahil olduğunu ve bu kapsamda Yellow Pages’in neler yaptığını şu sözlerle anlatıyor: “Dijital içeriği çok yoğun tüketiyoruz, mobil cihazları kolay benimsiyoruz, navigasyon uygulamalarını sevdik. Bütün bunlar, dünyada kıran kırana süren harita savaşlarının Türkiye’yi de içine almasına neden oldu. Biz Yellow Pages hizmetleri kapsamında firmaların yerel aramalarda bulunurlukları, dijital haritalarda doğru, yaygın ve tutarlı yer almaları hizmetlerini veriyoruz. Firma datası toplama, güncelleme ve dijital haritalara yerleştirme hizmetlerimiz ister istemez bizi bu rekabetin en ön saflarına yerleştiriyor.”
Güncelleme ve Adres Karışıklığı Büyük Sorun
Özmoralı coğrafi kodlamanın Türkiye’de karşılaştığı sorunları şu sözlerle aktarıyor: “Özellikle Türkiye’deki dijital harita altyapısının problemleri, harita sağlayıcılarının haritaları güncelleme stratejileri, Türk adres yapısının karmaşıklığı ve tutarsızlığı ve bunun otomatik koordinatlamada yarattığı sorunlar, belki dünyada değil ama ülkemizde harita savaşlarının cevaplaması gereken önemli sorunları... Tüm dünyada evrensel arama davranışları ve ihtiyaçları, global oyuncuları zaten harekete geçirdi. Türkiye pazarının bu rekabetin dışında kalması söz konusu değil. Yerel sorunları da çözmek üzere dijital harita oyuncuları arasındaki bu savaş, kullanıcıya en iyi deneyimi sunmakla kazanılacak. Bu da hepimizin aradığı lokasyon bilgisine daha doğru ve daha hızlı erişebilmemizle sonuçlanacak.”