Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi Türkiye'de seçimlerin anlamını yitirdiğini ve sadece AKP'nin kaybetmesi nedeniyle seçimlerin yenileneceğini belirtiyor. Gazete bu kararın ekonomik ve siyasi sonuçları olacağına dikkat çekiyor.
"Seçimlerin yenilenmesiyle Türkiye özgür seçim ve seçmenin tercihini kabul etmek gibi demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor. Bu şimdiye kadar her şeyin yolunda olduğu anlamına da gelmiyor. Erdoğan hükümeti demokrasilerde iktidar sahiplerinden bağımsız olması gereken kurumları geçen yıllarda adım adım kontrolü altına aldı. Yargı ve medya hizaya getirildi, parlamentonun gücü elinden alındı, seçilmiş siyasetçiler hapse atıldı ve son olarak seçilen Kürt belediye başkanlarına mazbata verilmedi. Bu Türkiye’nin iç politikası açısından bir felaket olmasının yanı sıra ekonomik krizi de kötüleştirecek. Çünkü bu keyfilik yatırımcıları korkutuyor. Dış politikada da bir dönem yıkılıyor. Türkiye artık bir demokrasi olarak kabul edilemez. Batı Ankara ile ilişkilerini gözden geçirmeli.”
Frankfurter Allgemine Zeitung AKP'nin seçimleri yineleyerek kazanma yöntemini daha önce de uyguladığını hatırlatıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğine karşı gelinmesinin mümkün olmadığına işaret ediyor.
"Bu Türk usulü demokrasi: İstenilen sonuç alınana kadar seçim yapmak. Bu yöntem Erdoğan'ın partisi AKP parlamentoda çoğunluğu kaybettiği ve seçimlerin yenilenmesiyle seçimleri yeniden kazandığı 2015'te de işe yaramıştı… 31 Mart seçimleri öncesinde AKP'ye yakın çevreler AKP'nin kaybedemeyeceğini ve muhalif CHP'nin kazanamayacağını dile getiriyordu. Bu Yüksek Seçim Kurulu üzerinde baskı yapmış olmalı ki bu acı cümle gerçeğe dönüştü… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğini yerine getirmemeye kim cüret edebilir ki? Yandaşları açısından önemli bir rüşvet kaynağı olan İstanbul'un geri alınması, inandırıcılığından daha önemli.”
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye ithal edilen Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarılacağını açıkladı. Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi ABD ile Çin arasındaki ticari gerginliği yorumluyor.
"Donald Trump yine herkesi şaşırttı. Attığı iki tweetle ticari anlaşmazlığa yeni bir yön verdi ya da öyle gösterdi. Trump seçmenlerinden puan toplamak için Çin ile bir uzlaşmazlığı bilerek göze aldı. Bu sorumsuzca ve borsaların sinirli şekilde yanıt vermesinden de görüldüğü üzere dünya ekonomisini riske atıyor.”
Süddeutsche Zeitung gazetesi ise ABD Başkanı Trump'ın izlediği ticaret politikasının faturasının bedelini kendi vatandaşlarının ödediğini savunuyor.
"ABD Başkanı Trump, 2015 yılında seçim kampanyalarına başladığından beri vatandaşlarına ikili ticaret anlaşmalarından ve uluslararası anlaşmalardan çıkacağına dair güvence veriyor. Böylece agresif müzakereleriyle Amerikalılar için daha iyi sonuç elde edeceğini düşünüyor. Şimdiye kadar bunun tersi oldu…ABD'nin Trans-Pasifik Ticaret Anlaşmasından (TPP) çıkmasıyla Amerikalı çiftçiler milyarlık zarara uğradı. Japonya da artık şarap ve domuz etini uygun fiyata ABD yerine Avustralya, Yeni Zelanda, Şili ve Kanada'dan satın alıyor.”
*DW,AFP,dpa/DK,JD