Depremlerde ölüme yol açan madde Türkiye'de kullanılmış! Japon deprem uzmanı Moriwaki'den flaş uyarı: Asmolen uygulanmış tüm binaların düzeltilmesi gerekiyor, Japonya'da yasak!

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki deprem bölgelerinde hem inceleme yapıyor hem de deprem ve bina güçlendirme seminerleri vermeyi sürdürüyor. Prof. Moriwaki'den dikkat çeken bir uyarı geldi, Japonya'da yasaklanan asmolenin Türkiye'de kullanıldığını söyleyerek, "Türkiye'deki binalarda çok fazla asmolen uygulanmış. Tüm mevcut binaların düzeltilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Depremlerde ölüme yol açan madde Türkiye'de kullanılmış! Japon deprem uzmanı Moriwaki'den flaş uyarı: Asmolen uygulanmış tüm binaların düzeltilmesi gerekiyor, Japonya'da yasak!

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem bölgelerinde deprem ve bina güçlendirmesi eğitimi vermeye devam ediyor. KYK Yapı Kimyasalları ve Moriwaki, Hatay, Adana ve Osmaniye’den sonra Kahramanmaraş ve Elbistan’da da deprem bilgilendirme toplantıları düzenledi. Eğitimler sırasında Moriwaki’ye KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Onur Sürmeli ve şirket uzmanları da eşlik etti. 

O İLDE BÜYÜK DEPREM BEKLEMİYORUM

Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından bölgedeki riskin azaldığını açıklayarak, “Artık bu bölgede biriktirdiği enerjiyi attı. 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem 100-150 senede bir oluyor. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem 500 senedir bekleniyordu ve yerden çok yakın bir mesafede oldu. O nedenle de etkisi büyük oldu. Artık bu bölgede büyük bir deprem beklenmiyor” dedi.

YAPI STOĞUNUN YÜZDE 50'Sİ YÖNETMELİK DIŞI

Moriwaki, Türkiye’nin yapı karnesini değerlendirirken 21 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 50’sinin yönetmeliklere uygun olmadığını da aktardı. Bunun sebebinin ‘İmar Barışı’ olduğunu söyleyen Moriwaki, “Japonya’da imar barışı diye bir şey yok. Japonya’da bizlere deprem, eğitimle öğretiliyor. Anaokulunda oyun oynarken bizlere eğitim veriyorlardı. Türk halkında ise panik var. Bunlar için eğitim şart” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE ÇOK FAZLA UYGULANMIŞ

Kahramanmaraş ve Elbistan’da depremden hasar gören ve yıkılmayı bekleyen binaları da inceleyen Moriwaki, mevcut binalardaki “Asmolen Uygulaması” tehlikesine dikkat çekti:

“Deprem bölgelerinde çok fazla asmolen sistemi görüyoruz. Türkiye’de çok sayıda binada asmolen kullanılmış. Ama Japonya’da asmolen sistemi yok, yasak. Türkiye'de de 2018’de yapılan yönetmelik değişikliği ile asmolen uygulaması yasaklandı. Yeni binalarda kesinlikle asmolen sistem yapmamak lazım.. Mevcut binaları da düzeltmek ve güçlendirmek gerekiyor” 

Asmolen Uygulaması Nedir?

Asmolen, binalarda tavan inşası yapılırken döşemelerin aralarına yerleştirilen tavanın daha düzgün durmasını sağlamak amacıyla doldurulan malzemeye verilen addır. 1999 Depremi’nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetmişti.  Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin