'Deli Kızın Türküsü' hep söylenecek!'

Uluslararası PEN Türkiye Merkezi dün kaybettiğimiz şair Gülten Akın’ı andı.

Google Haberlere Abone ol
'Deli Kızın Türküsü' hep söylenecek!'

bianet'in haberine göre; Uluslararası PEN Türkiye Merkezi dün hayatını kaybeden şair Gülten Akın için bir açıklama yaptı.



“Şiirimizin toprak anası” olarak anılan Gülten Akın’ın özgün dilinin vurgulandığı açıklamada, Akın’ın tiyatro oyunları da anıldı.



“Umudu sahiplendi”



PEN’in Gülten Akın için yazdıkları şöyle:



"Deli Kızın Türküsü' Hep Söylenecek!



"Şiirimizin toprak anası, üyemiz Gülten Akın  ‘Eserleriyle Yaşayanlar’ arasına katıldı. ‘Rüzgar Saati’ ile girdi şiir evrenin o büyülü dünyasına, ‘Kestim Kara Saçlarımı’ diyerek, başkaldırıyı giyindi, umudu sahiplendi.‘Kırmızı Karanfil’ ile direnci biledi. 



"Yaşamdan, düşünceden ve Anadolu'dan damıttıklarıyla, geleneksel halk şiirinin, Anadolu deyiş ve dilinin tüm nimetlerinden yaralanarak kendi özgün dilini oluşturdu. Kimselerin durup incelikleri anlamaya vakti olmadığı dönemlerde, şiirini ve isyanını inceliklerle dokudu.



"Dizeleri dillerden düşmedi, sayısız dile çevrildi.



"Tiyatro oyunlarında da şiir dili egemendir ve haksızlığa uğramış, acıyı tatmış, dostluğu bellemeye çalışmış, üçkâğıtçıların elinden yakasını kurtarmaya gayret eden, yenilgiyi yengiye dönüştürmeye uğraşan kahramanları konu alır.



"Kazandığı pek çok ödül arasında bir şükran ifadesi olarak P.E.N Şiir Ödülü de var. Ustamız Gülten Akın’ı saygı ve sevgi ile uğurluyoruz.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin