Davutoğlu'nun Kayyum açıklamasına verdiği yanıtla gündem olan elçiye ABD sahip çıktı

ABD yönetimi, Davutoğlu ile Ankara Büyükelçisi arasında yaşanan 'Zaman'a kayyum' tartışmasında elçi John Bass'a sahip çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'nun Kayyum açıklamasına verdiği yanıtla gündem olan elçiye ABD sahip çıktı

ABD, Zaman gazetesine kayyum atanması ve protesto gösterilerine polis müdahalesi hakkındaki açıklaması nedeniyle Türkiye'de hükümet çevrelerinin ve bazı yayın organlarının sert eleştirilerinin hedefi olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'a sahip çıktı.



ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında konuyla ilgili sorular üzerine, Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Büyükelçi Bass'ın, Türkiye'de yürüttüğü çalışmalara desteklerinin ve güvenlerinin tam olduğunu söyledi. Büyükelçi Bass'ın Türk halkının gerçek bir dostu olduğunu, Türkiye'nin gelecekte başarılı olmasını ve Türk halkını çok önemsediğini, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da geliştirilmesine kendisini adadığını belirtti. Kirby, Büyükelçi Bass'ın, bu nedenle gerektiğinde bu gibi konularda düşüncelerini paylaştığını ve bunun ABD yönetimi tarafından da takdir edildiğini vurguladı. Büyükelçi Bass'a yöneltilen eleştirileri "dayanaksız, haksızca ve çok talihsizce" olarak niteleyen Kirby, basın özgürlüğü konusunda Türkiye'ye yönelik oldukça sert eleştiriler dile getirdi.



"TÜRKİYE, DEMOKRATİK İLKELERLE DOĞRUDAN ÇELİŞEN KARARLAR ALMAYI SÜRDÜRÜYOR"



Türkiye'de bu konuda olumsuz ve yanlış bir yöne gidiş eğilimi gördüklerini, bunun da ABD'yi rahatsız ettiğini vurgulayan Kirby, "Türk hükümeti, bizim yada uluslararası toplumun uyarılarına bakmaksızın, kendi anayasalarında da yüceltilen demokratik ilkelerle doğrudan çelişen kararlar almayı, kendi anayasalarındaki yükümlülüklerini görmezden gelmeyi de sürdürüyorlar. 'Bu bizi endişelendiriyor mu?' diye sorarsanız, yanıt kesinlikle evet. Bu nedenle de Büyükelçi Bass, bu konuda sesini çıkardı ve Türk liderlerle olması gerektiği gibi dürüst, samimi oldu. Böyle de olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.



"BASIN ÖZGÜRLÜKLERİ KONUSUNDA VERMEKTE OLDUKLARI KARARLARA KATILMIYORUZ"



Türkiye'nin NATO müttefiki ve özellikle IŞİD'e karşı savaş da dahil olmak üzere birçok konuda kilit bir ortak ve dost olduğunu yineleyen Kirby, "Onlarla her konuda aynı görüşte olamayız. Basın özgürlükleri konusunda vermekte oldukları kararlara açıkça katılmıyoruz. Özellikle dostların, birbirlerine endişelerini dürüstçe ve cesurca dile getirebilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. Ancak hükümetin gazetelerin haberlerine mahkeme kararlarıyla müdahale etmesinden, son derece rahatsızlık duyuyoruz" dedi. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin