Hürriyet'te yer alan habere göre, yabancı ajanslar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 1 saat 40 dakika süren görüşmesinin ardından öğrenilen AK Parti’deki olağanüstü kongrekararını son dakika haberi olarak abonelerine duyurdu.
AFP ajansı haberinde “Türkiye’nin iktidar partisi AK Parti bu ay içinde olağanüstükongre yapacak” ifadelerini kulandı.
Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki bazı fikir ayrılıklarından örnekler veren AFP; kongre kararıyla ilgili, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamaları da dünyaya servis etti.
Reuters'a konuşan AK Parti'li üst düzey yetkililer, AK Parti'de önümüzdeki haftalarda olağanüstü kongreye gidileceğini ancak Davutoğlu'nun başbakan adayı olmasının beklenmediğini söyledi.
Reuters'a bilgi veren üst düzey üç AK Parti'li yetkiliden biri, kongrenin 21 Mayıs'ta yapılabileceğini ve kongre tarihinin Ramazan ayının başlayacağı 6 Haziran'ı geçmeyeceğini söyledi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC haberi “Başbakan’ın üzerindeki şüpheler üzerine AK Parti kongreye gidiyor” başlığı ile okuyucularına duyurdu.
BBC haberinde iki isim arasında son zamanlarda yükselen tansiyona dikkat çekilirken, Davutoğlu’nun Erdoğan’ın başkanlık sistemi üzerindeki ısrarına mesafeli durduğu belirtildi.
"SAMİMİ AMA SONUÇSUZ BİR GÖRÜŞMEYDİ"
İngiliz Financial Times gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında dün yapılan kritik görüşmeyi değerlendirdi. Financial Times, "Erdoğan'ın Davutoğlu'nun yetkisini sınırlandırma girişimleri Başbakan'ı hayal kırıklığına uğrattı" yorumunda bulundu.
Gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan haberin başlığı, "Kriz görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğluistifa yolunda".
BBC Türkçe'nin haberine göre; Başbakan Davutoğlu'nun ekibinden bir kişi Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Gün boyunca, Başbakanın sorunu Cumhurbaşkanına saygı çerçevesinde çözeceği yolunda büyük umut vardı" dedi.
Habere göre; Davutoğlu, Erdoğan'la görüşmeye giderken danışmanlarına, Cumhurbaşkanının kendisinin anayasal yetkilerine saygılı olması halinde, ona bu yıl yapılacak olan referandumda yeniden destek vereceğini söyledi.
Yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonrası taraflardan açıklama yapılmazken, Başbakan'a yakın bir kaynağın Financial Times'a şu yorumda bulunduğu belirtildi:
"Samimi ama sonuçsuz bir görüşmeydi."
Financial Times; Erdoğan ve Davutoğlu'nun aylardır tartıştıkları konulardan bazılarını; 'akademisyenlerin ve gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları', 'ayrılıkçı Kürtlerle görüşmelere başlanması', 'bağımsız bir Merkez Bankası Başkanı'nın atanması' ve 'AB'nin giderek daha fazla kucaklanması' olarak sıraladı.
TIMES: HEDEF EN AZ 367 VEKİL
İngiliz The Times gazetesine konuşan AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazın erken seçime gidilmesi için bastırdığını söyledi.
Bu çevrelere göre Erdoğan en az 367 milletvekili çıkarılması ve anayasanın referanduma gidilmeden değiştirilmesi için çabalıyor.
Amerikan basını nasıl gördü?
The New York Times gazetesi, “Başbakan Davutoğlu, Erdoğan'la
kan davasında kenara çekiliyor. Davutoğlu'nun kararı, Erdoğan ile
iktidar mücadelesinin ardından geldi" başlığını kullandığı haberde,
“Erdoğan, kendi gücünü artırmak için Başbakan Davutoğlu'nun AK
Parti lideri olarak yetkilerini azaltma girişiminde bulundu"
görüşüne yer verildi.
Washington Post gazetesi, Türkiye'de yaşanan krizi “Türk
Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki gerginlik şu yüzüne çıktı"
başlığı ile duyurdu. Erdoğan ve Davutoğlu arasında süregeldiği
söylenen gerginliğin iki tarafça da şimdiye kadar inkar edildiğini
belirten gazete, “Siyasi gözlemcilere göre, ülkenin güçlü lideri
Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun yerine 'arka koltukta' oturmaya
razı olacak başka birini getirmek istiyor" değerlendirmesi
yapıldı.