İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'deki yasal mevzuatın Brüksel ve Ankara arasında imzalanan ve Pazar günü yürürlüğe giren göçmen anlaşmasını uygulanamaz hale getirebileceğini söylüyor:
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, "AB'nin Türkiye'yle imzaladığı 6 milyar euroluk anlaşma kaosa doğru sürüklenirken, binlerce Afgan ve Iraklı Türkiye'ye iade edilmekten kurtulabilir.
"Türk hükümetinden yetkililer Afganlara ve Iraklılara mülteci statüsü verilmesi için Ankara'dan beklenen yasal değişikliklerin gündemde olmadığını söyleyerek Brüksel'e büyük bir darbe vurdu.
"AB, yasal değişikliklerin anlaşmanın sağlıklı bir hukuki zemine oturması için şart olduğunu söylüyordu.
BM göçmen planının takvimi konusunda endişeli
"Türkiye'deki mevcut yasalar sadece Suriyelilere potansiyel mülteci statüsü veriyor. Ancak Yunan adalarına ulaşanların yüzde 24'ü Afgan, yüzde 15'i ise Iraklı.
"Türkiye - AB anlaşmasına dair belirsizlikler devam ederken göçmenler de Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmeye devam ediyor.
"Anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart tarihinden bu yana Midilli'ye ulaşan göçmen sayısı 1600'ü aştı.
"Midilli Adası Valisi Spiros Gallinos, varılan anlaşmaya kuşkuyla yaklaşarak 'Nasıl uygulanacağı belli değil. Aceleye getirilmiş bir karardı. Bir buçuk yıl boyunca oyalandılar sonra da bir gecede bir plan hazırlayıp bizden de iki gün içinde uygulamamızı istediler' diyor.
Afgan göçmen: Türkiye'ye dönmektense ölürüm
"Yunanistan'a destek için adalara gönderilmesi
planlanan 2 bin 300 yetkilinin gelecek Pazartesi'den önce görev
yerlerine ulaşması beklenmiyor.
"Midilli'de görev yapan bir polis memuru ise 'Verilen talimatlar her saat değişiyor' diyerek yaşanan karmaşayı özetliyor.
"Midilli Adası Belediye Başkanı'na danışmanlık yapan Marios Andriotis ise Türkiye'nin zirvede verdiği sözleri tutmadığını ifade ederek 'Başından beri AB yetkililerine söyledik. Mülteci kayıtlarının Türkiye'de alınması ve korunmaya muhtaç kişilerin Yunanistan'a getirilmelerini teklif ettik' diyor ancak Brüksel'den 'Türklerden sözlü güvence aldık, yasalarını değiştirecekler' yanıtını aldıklarını aktarıyor.
"Konuyla ilgili konuşan bir Türk diplomat da 'Türkiye'nin yeni yasal düzenlemelere ihtiyacı yok' diyor.
"Anlaşmayı daha da karmaşık hale getiren şey ise Türkiye'nin 'Kimse zorla sınırdışı edilemez' demesi oldu.
"Yunanistan'ın adalarda dikenli tellerle çevreli gözaltı merkezleri inşa ederken ve bölgede 1000 askeri görevlendirmeye hazırlanırken Türkiye'den bu açıklamaların gelmesi AB'yi şaşkına çevirmiş durumda.
"Tüm yasal ve lojistik kuşkulara rağmen AB yönetimi planı uygulamakta kararlı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in sözcüsü, 'Planı uygulamamız gerek. Tartışmalara ayıracak zamanımız yok' diyor."