24 Temmuz Pazartesi günü başlayacak olan Cumhuriyet Gazetesi davası öncesinde gazetenin tutuklu ve tutuksuz yazarlarına destek verme amacıyla yurt içi ve yurt dışında çeşitli dayanışma kampanyaları düzenleniyor.
Başını "Dışarıdaki Gazeteciler" adlı inisiyatifin çektiği bir grup sivil oluşum, davanın başlayacağı 24 Temmuz sabahı saat 09:00'da Çağlayan Adliyesi'nin önünde bir dayanışma etkinliği düzenleyecek. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) da destek verdiği gösteriye 2 bin ila 2 bin 500 kişinin katılım sağlaması bekleniyor.
Bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin yanı sıra Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) de bulunduğu çok sayıda uluslararası basın örgütünün temsilcisi duruşmayı izlemek ve Cumhuriyet'e destek vermek üzere Türkiye'ye gelecek. PEN International, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de destek verdiklerini açıkladı.
RSF: Türk yargısı için utanç olur
RSF Almanya temsilcisi Christian Mihr, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada birçok uluslararası gazetecilik örgütünün Cumhuriyet davasını "son derece önemli, sembolik bir dava" olarak gördüğünü söyledi.
Cumhuriyet'in çok sayıda uluslararası gözlemciyi Türkiye'ye davet ettiğini aktaran Mihr, kendisinin de Cumhuriyet'e destek verme amacıyla bizzat Türkiye'ye gideceğini belirtti. Mihr, "halihazırda kötüleşen şartlardan ötürü" dikkatli bir durum değerlendirmesi yaptıklarını ancak nihayetinde seyahatten vazgeçmediklerini söyledi.
RSF Almanya'nın konuyla ilgili yayınladığı basın açıklamasında, Cumhuriyet çalışanlarının suçlu bulunmasının "Türk yargısı için bir utanç olacağının" altı çizilerek, "gazete çalışanlarının Türkiye'deki diğer tutuklu gazetecilerle birlikte serbest bırakılması gerektiği" vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu da yaptıkları açıklamada, Cumhuriyet yazarlarının tutuklanmasının keyfi olduğunu söyledi ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Dışarıdaki Gazeteciler’den 'içeridekilere' destek
Davanın tutuksuz yargılanan sanıklarından olan, Cumhuriyet gazetesi yazarı Aydın Engin, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada Cumhuriyet'in "en başından beri olağanüstü bir dayanışma kampanyasıyla kuşatıldığını" söyledi. Engin, Avrupa medyasının "tüm ağır toplarının kendilerine bizzat gelerek dayanışma dileklerini ilettiklerini" söyledi.