Cumhuriyet'e 'Alternatif Nobel' ödülü

'Alternatif Nobel' olarak adlandırılan Doğru Yaşam Ödülleri'ne bu yıl Cumhuriyet gazetesi layık görüldü

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet'e 'Alternatif Nobel' ödülü

T24'te yer alan habere göre, Doğru Yaşam Ödülleri jürisi: Cumhuriyet korkusuzca araştırmacı gazetecilik örneği verdi 'Alternatif Nobel' olarak adlandırılan Doğru Yaşam Ödülleri'ne bu yıl Suriye, Mısır ve Rusya’daki insan hakları savunucuları ile Cumhuriyet gazetesi layık görüldü.



Suriye iç savaşa sürüklenmeden önce fırıncılık, öğretmenlik ya da terzilik yapıyorlardı. Şimdi ise savaş alanlarında ilk yardım görevlisi olarak çalışıyorlar. ‘Suriye Sivil Savunma' örgütünün beyaz kaskları umudun sembolü oldu.



Üç bin gönüllü, bombaların kim tarafından atıldığına bakmadan yıkılan binaların enkazında mahsur kalanları kurtarmaya çalışıyor, ilk yardım yapıyor ve yaralıları hastaneye ulaştırmaya çalışıyor. Yardım altyapısının tamamen çöktüğü bölgelerde tek başlarına çalışıyorlar.



Dünyanın en saygın insan hakları ödüllerinden biri olan Doğru Yaşam Ödülleri (Right Livelihood Award vakfının başkanı Ole von Uexkull jüri tarafından bu yılki ödülün, ‘Suriye'deki sivilleri savaş felaketinden kurtarmak için gösterdikleri olağanüstü cesaret ve merhametlerinden dolayı' Beyaz Kasklılar'a verilmesini kararlaştırdığını açıkladı.



Alternatif Nobel olarak da adlandırılan ödüllerin ikincisine, ‘şiddet, suiistimal ve ayrımcılık ortamında kadınların haklarını savunan' Nazra adlı dernek ve derneğin kurucusu Mısırlı kadın hakları savunucusu Mozn Hassan layık görüldü. Haziran ayında Beyrut'taki kadın ve insan hakları toplantısına katılmak isteyen Mozn Hassan'ın Mısır'ı terk etmesi yasaklanmıştı. Kadın hakları savunucusu, yabancı ülkelerden para almakla ve çalışmalarıyla Mısır'ın ‘milli güvenliğini' tehdit etmekle suçlanıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin