CUMHURİYET VE TARAF İLK DEFA BİR HABER ÜZERİNDE HEMFİKİR

Taraf gazetesi dün Kanal 7 Bilgi İşlem Müdürü Cüneyt Kavasoğlu'nun savcılık ifadelerini yayınlamış ancak haber Kavasoğlu tarafından yalanlanmıştı. Bugün Cumhuriyet gazetesi Taraf'ın haberini doğrulayan yeni ifadeleri yayımladı. İşte o haber...

Google Haberlere Abone ol
CUMHURİYET VE TARAF İLK DEFA BİR HABER ÜZERİNDE HEMFİKİR

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberi şöyle:


"Erişimi ben sağladım"


Cüneyt Kavasoğlu, basında daha önce kendisine atfen bu yönde yapılan haberleri Kanal 7 ana haber bültenine çıkarak yalanlamıştı. Ancak Cumhuriyet’in ulaştığı ifadeye göre, Kavasoğlu, 15 Temmuz’daki sorgusunda önemli bilgiler verdi. Kavasoğlu, Almanya’dan Türkiye’ye muhasebe kayıtlarına erişim sağlamak için uzak masaüstü bağlantısı oluşturulduğuna ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“2004 yılında (Deniz Feneri e.V’nin muhasebecisi) Firdevsi Ermiş İstanbul’a geldiğinde yöneticilere Kanal 7’nin bulunduğu binadaki server’larda tutulan Uyum yazılımına erişim sağlamak istemiş, yöneticiler benden bunu sağlamamı istediler. Bunun üzerine Ermiş’in laptop’una link kurduk. Bağlantıyı sağlayabilmesi için genellikle sistemin otomatik olarak verdiği elektronik posta adresi şifre olarak verilir ve yine de bu kişinin erişebileceği kısma ilişkin yetkisi verir. Ermiş’e de bu şekilde uzak masa bağlantısı kurup şifresi verildi. Bu yetkinin içeriği finans, insan kaynakları gibi birimlerin kendisi tarafından belirlenip oluşturuluyordu. Bu şekilde Firdevsi’nin Uyum ortamındaki muhasebe kaydına erişimi sağladıktan sonra Firdevsi’nin bu alandaki yetkisinin ne olduğunu ben bilmem ve görmem. Bu sınırı finans bölümü belirlemiştir. Firdevsi’nin bu yolla Uyum ortamındaki ulaştığı muhasebe bilgilerinin hangi şirketlere ait olduğunu bilmiyorum. Teknik olarak aynı yöntemle Türkiye’deki kişilerin eğer varsa Almanya’daki muhasebe kayıtlarına erişmeleri de mümkündür.”

Kavasoğlu, bir başka soru üzerine ise Firdevsi Ermiş’e kurulan uzak masaüstü bağlantısının sadece Kanal 7’nin server’ına erişim imkânı verdiğini, başka şirketlere erişim imkânı vermediğini öne sürdü. Bunun üzerine savcılar şu dikkat çeken soruyu yöneltti: “16 Ekim 2009’da yapılan aramada Atlas Pazarlama Yayıncılık Limited Şirketi’nin server’larında bulunan Weiss, ASS Palan, OFWG isimli kooperatif, Yeni Şafak Avrupa, Europan Food isimli şirketlerin dövizli mizan kayıtları (Hesap dökümü) örneklerine ne diyeceksiniz?”

Başta ifadesinde uzaktan erişimin sadece Kanal 7’ye sağlandığını söyleyen Kavasoğlu, bu soru karşısında “Bu muhasebe kaydının serverlarda nasıl bulunduğunu bilmiyorum. Bundan bilgim yoktur” demekle yetindi. Kavasoğlu, kendisine Kanal 7’nin server’larındaki muhasebe kaydına erişim yetkisi veren programını Kanal 7 Planlama ve Teknik Daire Başkanı Muzaffer Şafak’ın verdiğini söyledi. Edinilen bilgiye göre, Atlas Pazarlama’da gayriresmi muhasebe kayıtları bulunan şirketlerin Deniz Feneri e.V’den para transferi yapılanlar olduğu belirtildi. Bunlar arasında yer alan “Yeni Şafak Avrupa”’ şirketi ile Yenişafak gazetesi arasında bir ilişki olup olmadığının yanıtı savcılarda...


TARAF GAZETESİNİN HABERİ İÇİN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin