Beyin kanaması nedeniyle 61 yaşında vefat eden Cumhuriyet gazetesi yazarı, yüksek mimar Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlandı.
Oktay Ekinci için ilk tören 1998-2002 ve 2004-2006 yılları arasında genel başkanlığını yaptığı Karaköy'deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlendi.
Ekinci'nin cenazesi, tören için sabah erken saatlerde şubeye getirildi. Buradaki törene, Ekinci'nin eşi Zehra, oğulları Kerem ve Esat Ekinci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ersen Gürsel, eski Mimarlar Odası Genel Başkanları Bülent Tuna ve Yücel Gürsel ile sevenleri katıldı.
Basın mensuplarının soruları üzerine konuşan Oktay Ekinci'nin oğlu Kerem Ekinci, "Şu an ne konuşacak, ne de söyleyecek hiç bir şey bulamıyoruz. Yaptıklarıyla herkesin tanıdığı, bildiği bir insandı. Bizim de babamızdı. Babamızı kaybettik. Mücadelesine çok inanıyoruz. Zor... Türkiye'de böyle bir mücadele verip güllük gülistanlık yaşayamıyorsunuz. Canı pahasına mücadele etti. Hayatının özeti budur aslında. Acımız çok büyük" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Tanal, Ekinci'nin talana, hukuksal uygulamalara, şehrin yok edilmemesine, kültürel değere çok önem veren bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek, imar davalarına bakan bir avukat olarak Ekinci'nin kitaplarının başucunda durduğunu anlattı.
Ekinci'nin imar hukukuyla ilgili iyi bir öğretmen ve yol gösterici olduğunu dile getiren Tanal, "Yeri doldurulmayacak bir insandır Ekinci. Uğurlar olsun. Nur içinde yatsın" ifadelerini kullandı.
"Erken ve acı bir kayıp"
Törende konuşan Eyüp Muhcu, Ekinci'yi böyle bir günde anlatmanın, ifade etmenin çok zor olduğunu dile getirdi.
Ekinci'nin Mimarlar Odası için bir değer olmanın ötesinde, ülkenin doğa ve kültür değerlerinin korunması çabalarında yurttaşlarla gönül bağı kurduğunu aktaran Muhcu, Ekinci'nin ülkenin demokratik ve özgür geleceği için yağmaya ve ranta karşı direnenlerin dostu olduğunu söyledi.
Muhcu, Ekinci'nin 61 yıllık yaşamında çok şey üreterek, büyük değerler ortaya koyduğunu belirterek, Oktay Ekinci'nin mimarlığın toplumla buluşmasını sağladığını ve onun anısını yaşatmak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.
Eyüp Muhcu "Kendimizi onu tanıdığımız için şanslı hissediyoruz. Erken ve acı bir kayıp" dedi.
Ailesi taziyeleri kabul etti
Kars'taki "İnsanlık Anıtı"nı yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy da devrimci bir kişilik olan Ekinci'nin, baş eğmez ve bütün saldırıları karşılayabilen bir yapıya sahip olduğunu anlattı.
Aksoy, Ekinci'nin sonuna kadar inandığı yolda mücadele ettiğini ifade ederek, bu duruşu "İnsanlık Anıtı"nın yıkılışında da sergilediğini belirtti.
Konuşmaların ardından, Zincirlikuyu Mezarlıklar Müdürlüğü Cenaze İmamı Mehmet Ali Çakmak, dua ederek, yakınlarından ve sevenlerinden helallik istedi.
Daha sonra, Oktay Ekinci'nin eşi Zehra Ekinci ile oğulları Kerim ve Esat Ekinci taziyeleri kabul etti.
Ekinci'nin cenazesi, 1980'lerden bu yana köşe yazarlığını yaptığı Cumhuriyet gazetesi ile Şişli Camisi'nde düzenlenecek törenlerin ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verildi. AA