"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla dördü tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları dün (31 Ekim 2017) dördüncü kez hâkim karşısına çıktı.
Tarihi, gazete çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen operasyonun yıl dönümüne denk gelen duruşmada mahkeme heyeti, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Vakfı Başkanı Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper'in tutukluluğunun devamına hükmetti. Karar mahkeme salonunda alkışlar ve “hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla protesto edildi. Bir sonraki duruşma, 25-26 Aralık'ta görülecek.
Mahkeme heyetinin "oy çokluğu" ile verdiği "tutuklulukların devamı" kararına bir üye hâkim şerh düştü. Sabuncu, Atalay ve Şık'ın delil karartma ihtimallerinin bulunmadığı vurgulanan muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı:
"Sanıklardan Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tutuklulukta geçirdiği süre, tanıkların büyük ölçüde dinlenmiş olması, bu sanıklar hakkındaki delillerin toplanmış olduğu da gözetildiğinde, delil karartma ihtimallerinin bulunmayışı, sanıkların sabit ikametgâh sahibi oluşu, 5271 sayılı CMK’nın 109/3-a ve 109/3-b maddeleri uyarınca uygulanacak adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada ölçülü olması hususları gözetilerek tahliyelerine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan, sayın çoğunluğun tutukluluk hâlinin devamına yönelik kararına katılmıyorum."
Doğan Satmış söyleşisi, 'ek delil' oldu
İddia makamının tanıklarından, Aydınlık yazarı Mehmet Faraç, bu duruşmaya da katılmadı. Gazetenin eski yazarlarından Doğan Satmış'ın, dönemin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve MİT TIR'ları haberine ilişkin verdiği söyleşi, ek delil olarak dava dosyasına girdi.
Osman Kavala ile yazışmalar da dosyaya girdi
Tutuksuz "sanık"lardan Aydın Engin'in, gazete yazarlarından Ahmet İnsel ve Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ile yaptığı yazışmalar da son anda dosyaya dahil edildi. Cumhuriyet avukatlarından Fikret İlkiz, "son dakika eki"ne şöyle tepki gösterdi:
"Gelen yazılar usul konusunda haklı olduğumuzu gösteriyor. Beklersek başka belgeler de gelir. Osman Kavala'nın bugün emniyet sorgusu yapılıyor. Demek ki Kavala tutuklanacak. Böyle bir belgeyi basın savcılığı gönderdiğine göre depo dava olarak bekleyeceğiz. Savcılık, bir sanık hakkında soruşturma gizliliği söz konusuyken bu yazı göndererek gizliliği ihlal etmiyor mu? Hiçbir talebim yok ama durum bu. Savcılık Kavala ile ilgili soruşturmayla bağlantılı bilgileri yolluyor ve biz duruşmada sanık oluyoruz."
Osman Kavala, 18 Ekim'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Kavala'nın gözaltı süresi, 25 Ekim'de bir hafta daha uzatılmıştı.
"Müzik dinlemek için indirdiği program, ByLock sunucusuna yönlendirdi"
Cumhuriyet avukatlarının talebiyle duruşmada dinlenen bilirkişi Tuncay Beşikçi, "ByLock" kullanıcısı olduğu iddiasıyla 207 gündür tutuklu bulunan muhasebe çalışanı Emre İper'in telefonunu incelediklerini, herhangi bir "FETÖ" emaresine rastlamadıklarını bildirdi. "Gerçek ByLock kullanıcıları ile bu sunucuya yönlendirilmiş kişilerin kolayca ayırt edilebileceğini" belirten Beşikçi, sözlerine şöyle devam etti:
"Sanık Emre İper 22 Haziran'da Freezy adlı programı telefona yüklemiş, 3 gün sonra ByLock, bu programda reklamını yapıyor, bir gün sonra ise sanık ByLock'a bağlanıyor. Sonra da programı kaldırıyor. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş. Düşünebiliyor musunuz namazını kılacak olan kişi farkında olmadan terör örgütünden yargılanıyor."
Operasyonun üzerinden bir yıl geçti
Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ'ın “İddianame sorunlu, kabul ediyorum”, “Bilirkişi konusundaki serzenişler bizce de haklı” dediği dava kapsamında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay 1 yıldır, muhabir Ahmet Şık 304 gündür, muhasebe çalışanı Emre İper 207 gündür tutuklu bulunuyor. (T24)