Cumhuriyet davasında flaş tahliye!

Tutuklu Cumhuriyet'çi Emre İper'e 267 gün sonra tahliye oldu.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet davasında flaş tahliye!

Cumhuriyet Gazetesi; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, FETÖ'nün 'kripto haberleşme ağı' olarak bilinen Bylock  programının 11 bin 480 kişinin telefonuna iradesi dışında yüklendiğini açıklamasının ardından 267 gündür tutuklu olan gazetenin muhasebe çalışanı Yusuf Emre İper tahliye edildi.



İper, ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle 7 Nisan’da gözaltına alınmış, 18 Nisan’da ise tutuklanmıştı.



Hakkında 'FETÖ' üyesi olduğu iddiasıyla dava açılan İper’in davası, ana Cumhuriyet davası ile birleştirilmişti. Gazete avukatlarının talebi üzerine İper’in telefonlarını inceleyen adli bilirkişi Koray Peksayar, “İper’e ait telefonun yedeğinde yapılan arama sonucunda Bylock adlı yazılımın kurulduğuna ya da kurulup kaldırıldığına dair ize rastlanmamıştır” sonucuna vardı.



2. bilimsel uzman görüşü hazırlayan Tuncay Beşikçi de raporunda İper’in telefonunda ByLock yüklü olmadığı ve hiçbir zaman da bu programı kullanmadığını bildirdi. Buna karşılık İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle İper’in tahliye talebini reddetmişti.



İper'in avukatları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasından sonra hazırladıkları dilekçeyle tahliyeye yönelik başvuruda bulundu.



Talebin değerlendirilmesinin ardından 267 gündür tutuklu olan İper'in tahliyesine karar verildi.



10 tuzak program



Çalışma sonucunda FETÖ’nün ByLock’un deşifre olma ihtimaline karşın, bazı uygulamalar yazdığı, bu uygulamaları indirenlerin ise ByLock sunucusuna yönlendirilmelerinin sağlandığı tespit edildi. Namaz vaktini hatırlatan, kıble gösteren, şarkı arama gibi 10 dolayında programı indirenlerin farkında olmadan ByLock sunucusuna yönlendirildiği belirlendi. O programlardan bazıları şöyle: “Best Free Music, Freezy Müzik, Bul Dinle, Freezy Play Free Music Online, Mor German Engslish Dictionary, En Ucuz Fiyat Mor, Almanca- Türkçe Sözlük, Araba2.com.”



Cumhuriyet davasında flaş tahliye!


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin