Gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık ve Kadri Gürsel'in de sanıkları arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik açılan 20 sanıklı davanın 6. duruşmasında tanıklar dinlendi.
Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşma savcısı, aralarında Ahmet Şık'ın da bulunduğu 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme, 6 sanığın tutukluluk halinin sürmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 25 Eylül'e erteledi.
Cumhuriyet gazetesi davasının 2. duruşması Silivri Cezaevi karşısında kurulan duruşma salonunda yapıldı. Cumhuriyet yazarı Kadri Gürsel, “ByLock’çular mesaj attı diye tutuklu tek kişi benim. Eninde sonunda beraat edeceğim” dedi. Mahkeme, 6 sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma 25 Eylül’e ertelendi.
‘FETÖ/PDY, DHKP/C ve PKK / KCK örgütlerine üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemekle’ suçlanan 18’i Cumhuriyet gazetesi çalışanı 20 kişi hakkındaki davanın İstanbul 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmasına Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Kadri Gürsel’in de aralarında bulunduğu altısı tutuklu18 sanık katıldı.
‘Hiçbiri terörist değil’
Hakkında ek iddianame düzenlenerek Cumhuriyet gazetesi ana davası ile birleştirilen gazetenin muhasebe servisi çalışanı Emre İper, telefonuna ByLock yüklediği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi. İper, “Hiçbir Cumhuriyet mensubu da terörist değildir. Bilakis en çok zarar gören insanlardır. Benden FETÖ’cü olmaz. ByLock kayıtlarında tutarsızlık var. Telefonumda ByLock olmadığı için kullanma imkânım yok” dedi.
Davanın tutuklu sanıklarından Kadri Gürsel ise özetle şunları söyledi: “ByLock kullanıcısı 92 kişi ve FETÖ/PDY ile bağlantılı 20 kişi ile irtibatlı olduğum suçlamasının asılsız olduğunu temmuz ayındaki savunmamda ispatlamıştım. Ancak ara kararınızda bu suçlamaları kullanarak 45 gün daha beni tutuklu tuttunuz. Benim 45 gün daha hapiste tutulmam için sadece ve sadece polis fezlekesi dikkate alındı ve adli yargılama hakkım ihlal edildi. 22 yıldır kullandığım telefonumun HTS raporlarını tetkik ediniz lütfen. Ara kararda olağandışı sayıda ByLock kullanıcısı ile görüştüğüm belirtiliyor. 92 ByLock kullanıcısından 81’i bana sadece bir seferlik SMS göndermiş. Bu mesajlar cevapsız kalmış mesajlardır. Görüşme olabilmesi için iki kişi arasında geçmesi gerekmektedir. ByLock’çular mesaj attı diye tutuklu tek kişi benim. Bu yargılamanın sonunda vereceğiniz karar ne olursa olsun vicdanım rahat. Eninde sonunda beraat edeceğim.”
‘Delilleri karartma ihtimali’
Davaya ilişkin görüşünü açıklayan duruşma savcısı kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren mevcut delil durumu, delilerin toplanmamış olması, delilleri karartma ihtimalinin bulunması, adli kontrolün yeterli olmayacağı gerekçesi ile Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Emre İper ile Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
‘Cumhuriyetçiler ihanet etmez’
Savcının görüşünü açıklamasının ardından söz alan sanıklar şunları söyledi:
Akın Atalay: “Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının
bilerek, isteyerek FETÖ’ye yardım etmesi son derece saçmadır.
Bizler, Cumhuriyetçilerin ortak kaderinden payımıza düşeni yaşadık,
yaşıyoruz. Ama Cumhuriyetçiler, bu kaderi bildikleri halde gerçeğe
ve gazeteciliğe ihanet etmez, alçak gönüllü bir sabırla bedelini
öder.”
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu: “Bu dava
Türkiye’nin kara tarihine geçmiştir. Çok uzun süre Türkiye’nin
hukuk fakültelerinde okutulacaktır. Bu iddianameyi hazırlayanlar
çok utanacaklar”
Ahmet Şık: “Ben gazeteciyim. Kafamdaki soruları alt alta diziyorum.
Dahası devletin yapması gerekeni yapıyorum. Kimse beni bununla
FETÖ/PDY ile ilişkilendirme hadsizliğine girmesin.”
Tutukluluğa devam
Mahkeme, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme başkanı, heyetten bir hâkimin Kadri Gürsel için muhalefet şerhi düşüp tahliye istediğini belirterek “Diğer üç tanık dinlendikten sonra tutuklulukla ilgili daha sağlıklı karar vereceğiz” dedi. Dava 25 Eylül’de Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.
33 milletvekili 160 avukat
DURUŞMA salonuna öncelikli olarak sanık yakınları alındı. 33 CHP’li ve HDP’li milletvekili, yabancı heyetler ile İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 160 avukat duruşmaya katıldı. Katılımın yüksek olması nedeniyle izleyicilerin ve avukatların bir kısmı salona alınamadı. Davayı çok sayıda gazeteci de izledi.
Tanıklar ne söyledi?
Cumhuriyet Vakfı’nın eski yönetim kurulu üyelerinden İnan Kıraç: İlhan Selçuk tarafından 2008’de vakıf yönetiminde görevlendirildim. Ölümünden kısa bir süre önce çağırdı, ‘Güvenebileceğin kişiler Alev Coşkun ve Aydın Aybar’dır’ dedi. Aybar’ı kaybetmemiz üzerine yerine bir kişinin vakfa girmesi lazımdı. Yurtdışında önemli bir toplantıya katılmam gerekiyordu. ‘Oyumu zarf içinde kullanabilir miyim’ diye sordum. Oyumu kullanma hakkı verdiler. Sonradan öğrendim oyumu saymamışlar. Vakıftan ayrıldım. ‘Artık Cumhuriyet okumuyorum ve yayın politikasını da doğru bulmuyorum’ derken, bunun terör örgütleriyle temas edilmesini kast etmedim. Kastım, gazetenin İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu’nun yolundan kademe kademe ayrılmasıdır.
Cumhuriyet gazetesi haber koordinatörü Aykut Küçükkaya: FETÖ’den yargılanan savcı Murat İnam’ın imzası olan kâğıt ile ifadeye çağrıldım. 100’e yakın soru sordular. Bu ifade şekli maalesef tutanağa bu şekilde geçmedi. Bu nedenle bazı yanlış anlamlara neden olmuş olabilir. İtirazlarım dikkate alınmadı. (Hürriyet)