14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından gözler 28 Mayıs'ta.
İlk tur seçimlere 2 gün kala dört adaydan biri olan Muharrem İnce adaylıktan çekildiğini açıklamış, ancak oy pusulasında kalmaya devam etmişti.
Peki ikinci turda adaylardan biri çekilirse ne olur?
Seçimlerin ikinci turunda bir cumhurbaşkanı adayının çekilmesi durumunda uygulanacak prosedür ilk turdan daha farklı.
Eğer adaylardan biri YSK'nın geçici seçim sonuçlarını açıklamadan önceki bir tarihte adaylıktan çekilirse bu durumda ilk turda en fazla oyu alan 3. aday, 2. aday olarak listeye giriyor.
Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nda seçim sistemi ve uygulanmasıyla ilgili 4. maddede şöyle diyor:
"İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması hâlinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Ancak ikame, geçici sonuçların ilânını takip eden gün saat 17.00’ye kadar yapılabilir."
Yani ilk tur geçici sonuçlarının ilan edildiği gün, Kemal Kılıçdaroğlu veya Recep Tayyip Erdoğan ikinci tur seçimlerine katılamayacağını bildirmiş olsaydı boşalan adaylık koltuğuna Sinan Oğan oturacaktı. Ancak bu durum genellikle iki adaydan birinin vefatı veya yeterliliğini yitirmesi gibi durumlarda uygulanır.
Kesin sonuçlar açıklandı, şimdi ne olacak?
Seçimin ikinci turu gerçekleşmeden önce aday sayısının 1’e düşmesi, direkt olarak kalan adayı cumhurbaşkanı yapmaz. YSK ilk turun ardından kesin sonuçları açıkladı. Bu durumda şu anda adaylardan birinin çekilmesi durumunda seçime değil, referanduma gidilecek.
Yani, kalan tek aday için "Evet/Hayır" oyu kullanmak gerekecek. Halkın çoğunluğunun “Evet” oyu vermesi durumunda kalan tek aday, yeni cumhurbaşkanı ilan edilir.
Peki ya referandumda da "Hayır" oyu çıkarsa...
Referandumda tek kalan adaya "Hayır" oyu çıkarsa cumhurbaşkanlığı seçimi tekrarlanır.
Bunun için de referandumun kesin sonuçlarının açıklanmasından 45 gün sonraki pazar günü yeniden seçim düzenlenir.