Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokat'taki yeni havalimanı açılışı için gerçekleştirilen basın toplantısında çiftçilerle bir araya geldi. Toplantı sırasında konunun bala gelmesi üzerine Erdoğan, her akşam tükettiği şifa reçetesini verdi.
‘Her akşam yatarken manda yoğurdunun içine Medine hurması doğrarım, 3 ya da 5 tane. Ona bir çay kaşığı kestane balı ve bir de içine yulaf ezmesi atarım. Karıştırarak yer yatarım. Şifa!’ dedi. Biz de bu lezzetli karışımda yer alan her bir besinin şifalarını tek tek sıralayalım dedik.
KESTANE BALI AYRI, ÇİÇEK BALI AYRI ETKİYE SAHİP
Öncelikle balın faydalarına değinelim. Balın özellikle anzer balı, çam, çiçek ve kestane balı gibi doğal bir şekilde üretilmiş ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayanların tüketilmesi öneriliyor. Özel tatlandırıcılar, çeşitli kimyasalların eklendiği ballar, şifa kaynağı olmaktan çok uzak olduğu gibi pek çok farklı sağlık problemine de yol açabiliyor. Bu nedenle iyi balı seçmek çok önemli.
Balın genel olarak faydaları bu şekilde olurken çiçek balı, çam balı ve kestane balı gibi özel olarak üretilmiş olan ballarda da bal türüne göre farklı etkiler elde edilebiliyor.
- Kestane balı astım ve akciğer gibi solunum yolu problemlerinde çok daha etkili.
- Çiçek balı kalsiyum ve demir açısından çok daha zengin olması nedeniyle bu tür sorunlara karşı kullanılabiliyor.
- Şifa kaynağı bal, cinsine göre de farklı etkilere sahip. Sadece hastalıkları önlemekle kalmıyor!
BALIN FAYDALARI NELERDİR?
- Bağışıklık sistemi üzerinde en etkili ürünlerden bir tanesi olan bal, çiçeklerdeki nektarın özel bir şekilde vücutta emilmesini sağlar.
- Özellikle kış dönemlerinde artan gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltan bal, güçlü bağışıklık sistemi sayesinde vücut sistemlerinin daha iyi çalışmasına imkan tanır.
- İçeriğinde vitamin, mineral, aminoasit ve enzim bol miktarda olduğundan dolayı vücutta eksiklik duyulabilecek pek çok vitamin ve minerallerin alınmasını ve depolanmasını sağlar.
- Bu sayede çeşitli hastalıkların ortaya çıkması önleyen bal ile vücut daha sağlıklı bir şekilde çalışabilir.
- Antimikrobiyal ve antifungal etkisi bulunan bal, yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Hızlı bir toparlanma ve tedavi sürecinde tüketilmesi gereken ürünlerden bir tanesi olan bal, demir ve kırmızı kan ücretlerinin eksikliğine kadar pek çok farklı rahatsızlıkta da etkin bir rol üstlenir.
- Bal aynı zamanda çoğu kişi tarafından bilinmese de bal bağırsak florasının düzenlenmesinde oldukça etkili rol oynayan probiyotiklerden biri. Doğal prebiyotik olduğundan dolayı bağırsak ve sindirim sorunlarında tüketilebilecek olan bal, kısa süre içerisinde etkisini göstererek düzenleme sağlar.
- İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile birlikte enerji elde etmek isteyen kişilerin de tüketebileceği bal, doğal olması sayesinde de herhangi bir yan etki olmadan sağlıklı bir enerji ürünü olarak kabul ediliyor.
MANDA YOĞURDU B12, DEMİR, KALSİYUM, FOSFOR VE PROTEİN ZENGİNİ
Cumhurbaşkanının yulaf ezmeli, hurmalı, ballı reçetesinin kalsiyum kaynağı ise manda yoğurdu. Zonguldak'ın yöresel ürünü olan manda yoğurdu, içeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan ayrıca iyi bir protein kaynağı olan manda sütünden yapılıyor.
Manda yoğurdu, B12, demir, kalsiyum, fosfor, protein bakımından çok zengin bir besin. Manda yoğurdu yetiştiriciliği az olması sebebiyle fazla bulunamayan bir yoğurt türü. Manda yoğurdunun yüzde 60'ı kalsiyum, yüzde 40'nda ise protein ve çok düşük kolesterol bulunduruyor. Manda yoğurdun da bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kanser ve kalp hastalıklarına iyi geldiği, yaşlanmayı geciktirdiği, kemik erimesini önlediği, mide rahatsızlıklarına iyi gelirken vücudun zinde kalmasına yardım ettiği biliniyor.
Antibiyotik etkisi olan, yüksek enerji sağlayan ve doyurucu olan manda yoğurdu aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı oluyor. Kalp sağlığını koruyan, kanserden koruyucu etkileri olduğu bilinen manda yoğurdu özellikle kırmızı et tüketmeyen insanlar için oldukça besleyici bir alternatif.
LAKTOZ ALERJİSİ OLANLAR DA TÜKETEBİLİR!
Manda yoğurdunun laktoz oranı oldukça düşük. Bu nedenle laktoz alerjisi olan yetişkin ve çocuklar da rahatlıkla tüketebiliyor.
HIZLI ENERJİ KAYNAĞI, YÜKSEK LİFLİ ŞİFA: HURMA
Hurma ise hızlı enerji kaynağı olarak dikkat çekiyor. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak görülen hurma, Ramazan ayının da olmazsa olmazları arasında. Hemen hemen her sofrada yerini alan hurma çeşitleri kuru hurma ve yaş hurma olarak ayrıştığı için yüzlerce çeşide sahip. Bu yüzlerce çeşit arasında en çok tercih edilen hurmalar ise İran hurması, Kudüs hurması, Medine hurması ve Acve hurması. Özellikle Medine hurması daha diri ve dayanıklı bir yapıya sahip.
Kalori ve şekerden yana zengin olan hurma, anlık enerji kaynağı olması ile biliniyor. Yediğinizde canlılık sağlayan hurmanın adeti 20-25 kalori. Bu nedenle kontrollü tüketilmesi gerekiyor.
Kolayca sindirilen ve metabolik sendrom veya diyabet gibi kronik bir rahatsızlığınız yoksa günde 2-3 adet tüketilmesinde sakınca görülmeyen, eğer kronik bir rahatsızlık söz konusu ise doktora danışılarak yenmesi uygun olan hurmanın şeker ve kalori içeriği yüksek. Bir diğer yandan yüksek lif içerikli olduğunda hurma aynı zamanda kilo kaybına da destek veriyor.
Ancak şunun unutulmaması gerekiyor: Hurmada potasyum ve fosfor bulunuyor. Bu nedenle hemodiyalize giren hastaların hurma tüketmesi sakıncalı bulunuyor.
YULAF EZMESİ KİLO VERME VE KİLO KORUMA DİYETLERİNİN GÖZDESİ
İçeriğindeki yüksek lif oranı ve tok tutma özelliği sayesinde yulaf ezmesi diyet yapanların ilk tercihi. Ancak yulaf ezmesine ekleyeceğiniz malzemelerle kilo aldıran bir gıdaya dönüştürmeniz de mümkün. Çünkü yulaf ezmesini içine kattığınız malzemeler, kalorisini ve besin değerlerini de etkiliyor. Bu nedenle ne kadar kilo almak istediğinizi belirlemeli ve yulaf ezmenizi ona göre şekillendirmelisiniz.
Son derece besleyici bir gıda olan yulaf ezmesinin 100 gramı 389 kalori. Bu 100 gramın yüzde 67'si karbonhidrat, yüzde 17'si protein ve yüzde 16'sı yağdan oluşuyor.
YULAF EZMESİNİN BESİN DEĞERLERİ
100 gramlık yulaf ezmesinin besin değerleri şöyle:
- Karbonhidrat (g) 66.27
- Protein (g) 16.89
- Yağ (g) 6.9
- Lif (g) 10.6
- Sodyum (mg) 2
- Potasyum (mg) 429
- Kalsiyum (mg) 54
- Demir 4.72
Yulaf ezmesinde A ve C vitamini ile kolesterol ise bulunmuyor.