Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri törenine katılarak önemli açıklamalarda bulunuyor.
Başkan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
Ülkemizin müreffeh yarınları için gecesini gündüzüne katan tüm bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü 3, teşvik ödülünü ise 14 bilim insanımıza takdim edeceğiz. Bilimsel telif eser ödülleri alanında ise 9 Türkçe bilim eseri ödül alacak.
Ödülleri alanların 3'te 1'ine tekabül eden 21 bilim insanının kadın olması bizim için ayrı bir gurur meselesidir.
"BİLİMİN TEMELİ DOĞU MEDENİYETİDİR"
Batı söylemekte imtina etse de bugünkü bilimin temeli Doğu medeniyetidir. O dönemin bilim insanları hep bizim medeniyetimizden çıkmıştır. Ömer Hayyamlar Biruniler bizim medeniyetimizin çatısı altından çıkmıştır. Elbette sadece geçmişteki başarılarımız ile iftihar ederek bir yere varamayız. Ancak geçmişten bugüne köprü kurmadan da bir yere varamayız. Hayıflanmak çözüm değildir, yapmamız gereken üzerimize düşeni yerine getirmek, çalışmak, üretmek ve yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her zaman dediğim gibi: Yiğit düştüğü yerden kalkar.
İnovasyonun ve teknolojinin belkemiği olan bilim Türkiye'nin siyasi bağımsızlığının da teminatıdır. İnovasyon ve bilimin ülkemizde benimsenmesi için Milli Teknoloji hamlesi adı altında adımlar attık.
Beşeri sermayeyi bilim insanlarımıza, mühendislerimize hatta ilkokul çocuklarımıza ayırdığımız sermayeyi artırmak için sürekli çalışıyoruz.
Yeni fetihler yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz. TEKNOFEST'te yarışmalara katılan gençlerimiz geleceği değiştirecek mucitler arasında yer almak için yarışıyorlar. Bu yenilikler ülkemizden birçok yeni Aziz Sancarlar çıkacağının habercisidir.
Çağrımız ile ülkemize gelen yabancı hocalarımız da var. Yabancı demek hoşuma da gitmiyor. Küresel hocalarımız da var.
Bu hocalarımız doktora çalışmaları ile genç hocalarımızı da geliştiriyor. Yeni çağrımız ile daha fazla bilim insanını ülkemizin beşeri sermayesine katmış olacağız.
BİLİM İNSANLARINA BURS
Ülkemize gelen ve ülkemizdeki yerleşik bilim insanlarımız nanoteknolojiden robotik teknolojiye kadar birçok yüksek bütçeli araştırmalar yürütüyorlar. Hocalarımızın yetiştirdidği gençler milyar dolar değerlemeye sahip girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bilim insanlarına destek olmak boynumuzun borcudur. Aziz Sancar hocamız adına verilecek doktora sonrası bursu daha önce duyurmuştuk. Ocak 2022'de başlıyoruz.
Yeni bir burs programını daha duyurmak istiyorum. Bilim alanındaki çok kıymetli çalışmaları ile bilinen Fuat Sezgin hocamız adına burs programı açıyoruz. Bilim insanlarımıza bu burs ile destek vereceğiz.
Yüksek teknolojiye erişebilmenin ilk tohumu temel araştırmalarda atılıyor. Bunun için üniversitelerdeki tematik çalışmaları destekliyoruz. TÜBA'nın her bilimsel etkinliği hayatımıza büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda 2021 yılında 12 eser basıldı. Yazımında önemli mesafe alınan bilim sözlüğü de bir diğer önemli eserdir. Bu sözlük bilimin kendi dilimizde üretilmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu konudaki gayretlerinden dolayı TÜBA'yı ayrıca takdir ediyorum.
"BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN"
Ülkemiz teknolojisini daha ileri taşıyarak gayretlerinin meyvesini alacaktır. Türkiye küresel yenilik endeksinde 10 basamak yükselerek 41'nci sıraya yükseldi. İlk 50'de en çok artış gösteren ülke olduk.
Buradan bütün dünyaya seslenerek şunu söylemek istiyorum: Bizi izlemeye devam edin.
Sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de dünyanın önde gelen ülkelerinden ayrışarak pozitif büyüme ile kapatacağız. Cari fazla vereceğimiz günler artık yakındır. Global piyasaların bir parçası olarak Türkiye ekonomisi de sıkıntıları hissediyor. Biz bu fırtınaya son 19 yılda her alanda güçlendirdiğimiz sağlam bir ekonomi ile girdik. Pusulamız katma değerli üretim, hedefimiz dünyanın 10 ekonomisi içine girmektir. Bu hedefe ulaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız. Ülkemizi sürekli içine çekildiği kısır döngünden kurtardık.
Teknofest kuşağını gümbür gümbür büyütmeye devam ediyoruz. Bunun için, insan gücü, azme ve inanca sahibiz.