Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki ziyaretlerinin ardından Afşin ilçesine geldi.
Beraberindekilerle Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Gençlik Merkezi bahçesinde kurulan çadırkenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu.
SIKINTI KALMADI
Erdoğan, "Derdinize, sıkıntınıza ortak olmak için bugün Cumhur İttifakı olarak buradayız. Gerek hava şartları, gerekse deprem alanının genişliği sebebiyle çeşitli ihtiyaç duyulan çadırlar dağıtıldı. Şimdi işin ikinci etabındayız ve konteynırları süratle yerleştirerek çadırlardan konteynır kentlere geçmeye başlayacağız. Toplamda 842 adet konteynırın kurulumu için altyapı çalışmaları devam ediyor. Gıda temini, içme suyu, elektrik ve diğer ihtiyaçlarla ilgili hamdolsun herhangi bir sıkıntı kalmadı.
15 BİN LİRA TAŞINMA YARDIMINI BUGÜN ÖDEMEYE BAŞLIYORUZ
Yakınını, evini, eşyasını, depremde kaybeden vatandaşlarımızın maddi külfetlerini hafifletecek adımları atıyoruz. Evleri kullanılamaz hale geldiği için kiraya çıkacak depremzedelerimize 3 bin lira ile 5 bin lira arasında kira yardımı yapıyoruz. Bunun için evini taşıyacak depremzedelerimize 15 bin lira taşınma yardımını bugün itibariyle ödemeye başlıyoruz. Depremde vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına da acil ihtiyaçları için 100 bin lira veriyoruz. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz" diye konuştu.
BİZE 1 YIL MÜSAADE
Depremzedeleri en kısa sürede kalıcı konutlara kavuşturmak için de yoğun gayret gösterdiklerini belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"Afşin genelinde 4 bin 516 binadaki 9 bin 295 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Maraş genelinde bu rakam 45 bin 575 binada 119 binden fazla bağımsız bölüme ulaşıyor. Deprem bölgesinin tamamında mart ve nisan aylarında temelini atacağımız konutların ve köy evlerinin sayısı 309 bini buldu. Bunun 83 bin konutu ile 18 bin 680 köy evini Maraş'ta inşa edeceğiz. Yitip giden canlarımızı geri getiremezsek de Allah'ın izniyle ilçemizdeki maddi kayıplarımızın tamamını telafi edeceğiz. Sizlerden devletinize ve hükümetinize güvenmenizi istiyorum. Bize 1 yıl müsaade. İnşallah 1 yıl içerisinde konutlarımızı tamamlayarak sizleri konutlara inşallah geçireceğiz."
DOĞANŞEHİR'DE DEPREMZEDELERLE BULUŞTULAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, ziyaretlerini Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde noktaladı.
Konteyner kentte kalan depremzedeleri ziyaret eden Erdoğan, Doğanşehir'i yeniden ayağa kaldıracaklarını söyledi. Ziyaretin ardından açıklamada bulunan üç liderden BBP Genel Başkanı Destici, ''Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'giden canları yerine getiremeyiz' ama geride kalan her şey onarılacak, tamir edilecek, yerine konacaktır. Hangi odaklar, hangi mihraklar, hangi fitneyi çıkarmaya çalışırlarsa çalışsın devletimiz, milletimiz güçlüdür. Devlet- millet el ele inşallah bu zor süreci de birlik ve dayanışma içerisinde aşacağız.'' dedi.
BAHÇELİ: NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRİLMEKTEDİR
MHP Genel Başkanı Bahçeli, normalleşme sürecine girildiğini belirterek, ''Her şeyden evvel bilinmelidir ki önce beslenme, sonra barınma, daha sonra emniyet, güvenlik gelir. Bugüne kadar uygulamalar göstermiştir ki üç unsurda da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve ülke yönetimi başta Cumhurbaşkanı, değerli bakanlarımız ve kamu görevlileri olmak üzere üstün başarı sağlamışlardır. Bundan sonra normalleşme sürecine girilmektedir. Dün ne kaybetmişsek daha iyisini bularak hayatımızı devam ettirme arzusundayız. Bunu da başaracağımız inancındayım." diye konuştu.
ERDOĞAN: 44 BİN 374 CANIMIZI KAYBETTİK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasında, ''6 Şubat depremlerinde 11 ilimizde 44 bin 374 canımızı kaybettik. Ayrıca 115 binin üzerinde vatandaşımız yıkıntıların altından yaralı olarak kurtarıldı. Afetin ilk günlerinden özellikle o kötü hava şartları, deprem bölgesindeki ekiplerin devre dışı kalması, hasar gören yolların ulaşımı güçleştirmesi gibi elimizde olmayan sebeplerle hep beraber sıkıntılı bir dönem geçirdik.' dedi.
İRİLİ UFAKLI DEPREM SAYISI 11 BİNİ BULDU
Erdoğan, 6 Şubat'tan itibaren bugüne kadar irili ufaklı 11 bin depremin meydana geldiğini belirterek, şunları söyledi:
''Geçen hafta Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler sırasında biz de Kahramanmaraş’taydık. Dün de öğle saatlerinde Malatya’da 5,6 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsıldık. Zaten endişeli olan şehirlerimiz, bu artçı sarsıntılar sebebiyle sürekli teyakkuz durumunda kalıyor. Hasarlı binalarda yeni yıkıntılara yol açan artçı depremlerde hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız oldu. En küçük bir ihmalin, hatanın veya umursamazlığın bedelini insan canıyla ödediğimiz hassas günlerden geçiyoruz. Bunun için bir kez daha deprem bölgesindeki vatandaşlarıma hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Lütfen her ne sebeple olursa olsun canınızı tehlikeye atacak adımlardan imtina edin.”
Erdoğan, “İlçemizde (Doğanşehir) dağıttığımız çadır sayısı 3 bin 750’yi aşıyor. Sayısı 530’u bulacak konteynerleri, belirlenen alanlara kurmaya başladık. Günde üç öğün sıcak yemek veren 13 seyyar mutfağımızın faaliyetlerinin yanı sıra kumanya ve gıda dağıtımları da sürüyor'' dedi.
6 BİN 296 BİNADA YIKIM YAŞANDI
Erdoğan, depremin yıktığı altyapıyı hızla onarmak için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade ederek, ''İlçemizde tüm mahallelere su ve elektrik verildi. Biraz daha hassas bir konu olan doğal gazla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Deprem ve heyelanlar nedeniyle ilçemizin kara yolu altyapısında oluşan tahribatı giderdik. Enkaz kaldırma çalışmalarımız sona erdikçe şehirlerimizin yeniden imarı süreçlerini başlatıyoruz. Bu çerçevede ekiplerimizce ilçemiz genelinde 6 bin 296 binadaki 10 bin 127 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu belirlendi” diye konuştu.
Erdoğan, “Malatya’da 62 bin konut ve 16 bin 714 köy evi inşa edeceğiz. Yeni yerleşim alanlarını il ve ilçe merkezlerinde 3 veya 4 katı geçmeyecek binalar şeklinde ve şehirlerimizin özgün mimarisine göre planlıyoruz. TOKİ binaları, tekniği ve inşaatıyla depremden yüz akıyla çıktılar. Bunun için yeni binalarda da aynı sistemi uygulayacağız. Yeni yerleşim yerlerimizi, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik, morfolojik bütün bu incelemelerle birlikte yerleri buna göre seçiyoruz.”
ŞEHİRLER OVALARDAN DAĞLARA DOĞRU TAŞINACAK
Erdoğan, şehirlerin ovalardan, dağlara doğru taşınacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Şehirlerimizi ovalardan dağlara doğru taşıyarak fay hattı ve zemin sıvılaşması gibi tehditlerden uzak yerlerde inşa etmemiz gerektiği herkesin ortak kanaatidir. Üniversitelerdeki hocalarımızla, mühendislerimizle, mimarlarımızla, şehir plancılarımızla yürüttüğümüz çalışmalar her aşamada bize rehberlik ediyor. Şehirlerimizin kültür, sanat, tabii ve tarihi doku, sosyoloji, demokrafi gibi hayati özelliklerini korumak önceliklerimizin en başında geliyor. Eski yerleşimlerin ihyasını da yüksek bina ve yoğunluk alternatiflerle yapacağız. Malatya başta olmak üzere depremde zarar gören şehirlerimizdeki dini ve kültürel mekanlarımızı tarihe vefa geçmişe saygı anlayışıyla muhafaza edeceğiz. Afet yönetim sistemimizi ülkemizin karşılaşabileceği tüm felaketlerin ve sonuçlarıyla ilgili çalışmaları yürütebilecek şekilde geliştireceğiz.
KİMSENİN KAPRİSLERİYLE KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK
Kentsel dönüşüm konusunda artık kimsenin kaprisleriyle ideolojik bağnazlıklarıyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet olmak üzere yavru muhalefet hepsinin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin bütün kayıtları elimizde mevcut ve bunları özellikle milletimize yansıtacağız. Tekrar tekrar izleteceğiz ve kentsel dönüşümle ilgili bunlar dün neler söyledi? Bugün neler söylüyor? Bak onun bedelini ödüyoruz. Artık bu bedeli kimsenin bu millete ödetme hakkı yoktur. Bunu da başaracağız."