Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM’de görüşüldü. Tasarının kabul edilen 6’ıncı maddesi ile evlendirme memurlarının kapsamı genişletilerek, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına eklendi. Böylece müftülere de evlendirme yetkisi verimiş oldu.
Tasarının kabul edilen diğer maddeleriyle de ikamet izni verilmeyen yabancılara İçişleri Bakanlığınca kimlik numarası verilmesinin önü açıldı. Türkiye’de bulunan yabancılara ikamet izni şartı aranmaksızın kimlik numarası vermeye Bakanlık yetkili olacak, ancak diplomatik misyon mensupları bu hükmün dışında olacak.
CHP: Yetkiyi muhtarlara verelim
Görüşmelerde CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemenin Anayasa ihlali olduğunu dile getirirken, “Bugün 81 ilimizde, 919 ilçemizde evlendirme dairesi var. 18 bin 332 köyümüzde muhtarlarımız nikâh kıyıyor yani sorun yok, hiç kimse böyle bir ihtiyaçtan söz etmiyor. Bugün köy muhtarlarımıza verilmiş olan yetkiyi mahalle muhtarlarımıza da verelim. Muhtarlar da seçilmiş insanlar ve vatandaşlarımızı en yakından tanıyan ve sorunlarını en yakından bilen insanlar. Mahalle muhtarlarımıza yetkiyi verelim, varsa sorun böylece ortadan kalksın” dedi.
HDP: Kutuplaşma artacak
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise düzenlemenin çocuk yaşta evlilikleri ve toplumdaki kutuplaşmayı arttıracağını belirterek, “Kadınlar mücadeleden vazgeçmek istemiyorlar. Herhangi bir siyasi iktidarın onların medeni haklarını ellerinden almasına izin vermeyecekler. Umudumuzu kaybetmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün bu yasa geçse de mücadelemiz devam edecek ve daha sonra bunun iptali için uğraşacağız” dedi.
MHP: Yerinde bir düzenleme
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da, “Yapılan düzenleme, umuyoruz ki çocuk evliliklerinin, kadınlara hukuki koruma imkânını ortadan kaldıran çok eşlilik ve kayıt dışı nikâh uygulamasının son bulmasına katkı sağlayacaktır. Söz konusu düzenleme, resmî nikâh kıyılmadan dinî nikâh üzerinden sürdürülen evliliklerin, aile, kadın ve çocukların maruz kaldığı telafisi zor hukuki sorunların önüne geçecektir. İnanıyoruz ki bu düzenleme ülkemizdeki resmî nikâhı artıracak, böylelikle de kayıt dışı evliliklerin önünün kesilmesine ve kadın istismarının azalmasına yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, müftülüklere verilen resmî nikâh kıyma yetkisini hukuk devleti, laiklik, meşruiyet ve toplumsal gereklilik bakımından yerinde bir düzenleme olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
AK Parti: Amaç aileyi tahkim
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilen maddeye ilişkin eleştirilerle ilgili, “Teklif, dini alana ilişkin bir düzenleme değil, medeni alana ilişkin bir düzenlemedir. Bizim burada yapmaya çalıştığımız esasen aile kurumu tahkim etmektir, aile kurumunu hukuki teminat altına almaktır. Genç yaşta evliliklerle hiçbir ilgisi yoktur. Çocuk yaşta evlilik, çok çocuk yapma, az çocuk yapma, şu tür evlilik, bu tür evlilik bu bahsedilenlerin hepsi aslında toplumların sosyolojisinde kayıtlıdır” dedi. (Rifat BAŞARAN / HÜRRİYET)