CHP'li üyeler RTÜK'ten 'atılacak' iddiasına Davut Dursun'dan cevap!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, kurum hakkındaki iddialar üzerine açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li üyeler RTÜK'ten 'atılacak' iddiasına Davut Dursun'dan cevap!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Ali Öztunç'un "üyeliklerinin düşürülmek istendiği" iddialarına ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı. 



Öztunç'un RTÜK'ü her durumda ceza vermek isteyen bir trafik polisine benzettiğini ve fazla ceza vermesini eleştirdiğini belirten Dursun, "Ama Sayın Öztunç bütün bu eleştirileri aslında, RTÜK onun istediği bir kanala veya kanallara ceza vermediği için yapıyor. Bu nedenle söylediklerinin hiçbir tutarlılığı da kalmıyor" diye konuştu. 



Dursun, bir yayın kuruluşunun, Üst Kurul üyeleriyle ilgili, üyeliklerinin düştüğü iddiasıyla başvuruda bulunduğunu ve bazı dokümanlar da sunduğunu hatırlatarak, iddiaların araştırılması için bir komisyon kurduklarını söyledi. 



Davut Dursun, "MHP ve HDP kontenjanından seçilen arkadaşlarımız komisyonda yer almak istemedikleri için AK Parti kontenjanından seçilen üç arkadaşımızı görevlendirdik. İddiaları araştırıyorlar, işleri bitince Kurul'a bilgi verecekler" ifadelerini kullandı.



"Öztunç, Kurul'dan gönderilmeyi kendisi istiyor olabilir"



Üst Kurul Üyesi Ali Öztunç'un "Genel seçim öncesinde Kurul'dan gönderilmek istendiği" şeklindeki açıklamalarının anımsatılması üzerine Dursun, şunları söyledi:



"Bizim kimsenin üyeliğini düşürmek gibi bir gayemiz yok. Hele Sayın Öztunç'un ifade ettiği, genel seçim öncesinde üyeliklerini düşürmek gibi komplo teorileriyle işimiz olamaz ama Sayın Öztunç, Kurul'dan gönderilmeyi kendisi istiyor olabilir. Son günlerde verdiği gerçek dışı demeçler ve yaptığı kışkırtıcı açıklamalar bu yöndeki şüphelerimi artırıyor. Malumunuz önümüzde genel seçim var. Herkesin kendine göre bir hesabı olabilir ama bizim öyle bir gayretimiz yok. Hele Sayın Öztunç'un ifade ettiği, genel seçim öncesinde üyeliklerini düşürmek gibi komplo teorileriyle işimiz olamaz. Arkadaşlarımızın korkmasına gerek yok, biz işimizi kanuna, yönetmeliğe uygun yaparız. Hukuk herkesin hakkıdır."



"Her harekete karşılık gelen ceza bellidir"



Dursun, Öztunç'un odasının, bir kurum çalışanı tarafından basılmasının hatırlatıldığı bir soru üzerine ise böyle bir durumun tasvip edilemeyeceğini belirterek, olayı öğrenir öğrenmez Öztunç’u ziyaret ettiğini ve soruşturma başlattığını bildirdi. 



Soruşturma sonucunda bir saldırının ya da fiili tecavüzün söz konusu olmadığının netlik kazandığının altını çizen Dursun, disiplin mevzuatı gereğince söz konusu personele aylıktan kesme cezası verildiğini, bunun da 150 liraya karşılık geldiğini söyledi.



Öztunç için Ankara Valiliğinden koruma talebinde bulunduklarını da bildiren RTÜK Başkanı Dursun, "Sayın Öztunç'un 'Ben 500 lira versem RTÜK Başkanı'nın odasını basabilir miyim' sözlerinden verilen cezayı az bulduğunu anlıyorum ama biz burada kanun ve yönetmeliklere göre hareket ediyoruz. Disiplin mevzuatında her harekete karşılık gelen ceza bellidir. Fiili tecavüz söz konusu olmadıkça mevzuata göre memura daha ağır disiplin cezası verilemez. Sayın Öztunç'un bunu bilmesi gerekir" dedi. 



"Hiçkimse Atatürk üzerinden nemalanmaya kalkmasın"



"AK Parti kontenjanından seçilen üyelerin, 'lal olmuş üyeler' istedikleri iddiasına da karşı çıkan Dursun, "Biz lal olmuş üye istiyor değiliz, sadece doğruları, kendi kişisel menfaatleri için çarpıtmadan veya insanları kışkırtmadan konuşsun bize yeter, polemik yapmasın. Sayın Öztunç kişisel gayesi için kurumun itibarıyla oynamasın" diye konuştu.



Dursun, Öztunç'un "Atatürk'ü savunduğu için kurumdan gönderilmek istendiği" şeklindeki açıklamalarıyla yanlış bir algı yaratmaya ve kendisini mağdur göstermeye çalıştığını savunarak, "Kimse Atatürk'ün adını kullanıp, Atatürk'ü savunur gibi görünüp kendine ikbal aramasın. Atatürk üzerinden nemalanmaya kalkmasın" ifadesini kullandı.  



Hükümetin talimatıyla kanallara ceza verildiği iddiasını da yalanlayan Dursun, Üst Kurul'un çalışma yönteminin kanun ve yönetmeliklerle belirlendiğini, hükümetten talimat alarak çalışmadığını söyledi.



Kurul kararları incelendiğinde, hükümet üyelerinin onaylayabileceği yönde kararlar olduğu kadar tam tersi yönde kararların da bulunduğuna dikkat çeken Dursun, "Hükümet üyelerinin açıkça eleştirdikleri bazı yayınlarla ilgili Üst Kurul'un müeyyide uygulamadığı durumlar da olmuştur. Hatta zaman zaman CHP kontenjanından seçilen üyelerle aynı yönde oy kullanan AK Parti kontenjanından seçilen üyeler basın yoluyla afişe edilerek, baskı altına alınmak istendiği için bunu en iyi bilen kişi de Sayın Öztunç'un kendisidir" değerlendirmelerinde bulundu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin