CHP'li adayı karalayan gazete için PTT'den 'acil dağıtın' talimatı

"PTT hukuksuzluk yaptı, suç işledi"

Google Haberlere Abone ol
CHP'li adayı karalayan gazete için PTT'den 'acil dağıtın' talimatı

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ve CHP'li diğer adaylar hakkında "ağır hakaretler" içeren haberlerin bulunduğu ‘Ege Yerel Gündem Gazetesi’ adlı bir yayının PTT tarafından dağıtıldığı ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, PTT’nin dağıtım ile ilgili yazışmalarını ve yayından bazı haberleri basın ve kamuoyuyla paylaştı.



Cumhuriyet'ten Uğurcan Ülger'in haberine göre PTT'nin iç yazışmalarına yansıyanlara göre 490 bin gazete "Çok acele" ibaresiyle "adressiz" olarak İzmirlilere dağıtıldı.



Geçtiğimiz günlerde Kocaeli ve Antalya'da da benzer 'gazeteler' dağıtılmıştı.



Konutlara bir, kahvehanelere iki gazete



‘Ege Yerel Gündem Gazetesi Dağıtımı’ tarafından PTT’ye yazılan 25/03/2019 tarihli ve 1496 sayılı yazıda şunlar yazıldı: “İzmir Posta İşletme Merkezi’nde kabul edilen 490.000 adet adressiz gazetenin ekli Dağıtım Şemasında belirtilen adreslerde ilçe ve mahallelerdeki konutlara 1’er adet, kahvehane ve berber dükkanlarına 2’şer adet olmak üzere ivedi dağıtımın sağlanması ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmememesini önemle rica ederiz.”



Başmüdürlükten talimat



‘Ege Yerel Gündem Gazetesi Dağıtımı’nın yazısına istinaden PTT Başmüdürlüğü tarafından ‘çok acele’ olarak gönderilen 26/03/2019 tarihli yazıda şu ifadeler yer aldı:



“İZPİM Müdürlüğünce kabul edilen 490.000 adet adressiz gazete gönderisi merkezlerinize sevk edilmiştir. Başmüdürlüğümüz ilgi yazısında belirtilen hususlar ve dağıtım şeması dikkat edilmek üzere gönderilerin dağıtımlarının ivedi sağlanarak, merkezlerinizde söz konusu gönderilerin dağıtımlarının tamamlandığına dair düzenleyeceğiniz tutanakların en geç 28/03/2019 tarihi mesai bitimine kadar Başmüdürlüğümüze gönderilmesini, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederiz.”



"Ege Yerel Gündem gazetesi kimin?"



PTT’nin dağıtım ile ilgili yazışmalarını ve gazetenin içindeki bazı haberleri basın ve kamuoyu ile paylaşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Partimiz, yönettiğimiz belediyelerimiz ve adaylarımız hakkında hakaretlere varan üsluplarla yazılmış haberlerin bulunduğu sözüm ona gazete olan bu yayının dağıtımı için 98 bin TL bütçe ayıran Ege Yerel Gündem Gazetesi kimdir? Sahibi kimdir? Ofisi neredir? Sağlıklı bilgiye ulaşamadık. Yaptığımız araştırmalarda gördük; söz konusu yayının künyesinde adı geçen bir vatandaş kendisinin konuyla hiçbir ilgisinin olmadığını ve yayının künyesinde imtiyaz sahibi olarak yazıldığı için savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıklamış. ‘Ege Yerel Gündem Gazetesi’ adlı bu yayın Basın İlan Kurumu’nun Mart 2019 listesinde yer almıyor. Bu yayını hazırlayanlar kimler? PTT’nin yayının dağıtımının 20 kuruşa yapacağı iddia ediliyor, PTT’ye bu 98 bin TL’yi ödeyen kim?” diye konuştu.



"PTT suç işledi"



PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’nın 37. Maddesini hatırlatan CHP’li Bakan, “Yapılan bu dağıtım şaibeli olduğu gibi aynı zamanda hukuksuzdur. PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’nın 37. Maddesinin 6.bendinde; ‘Seçim dönemlerinin başlangıcından bitimine kadar olan sürede, siyasi parti ve adaylarının lehine ve aleyhine olunduğu izleniminin verilmemesini teminen, siyasi propaganda, tanıtım, reklam ve kampanya içerikli adressiz basılmış kağıt türü ile gönderi kabulü yapılmaz. Bu gönderiler sadece seçim döneminde, kontrol edilebilir zarf veya ambalaj içinde basılmış kağıt gönderi türü ile kabul edilebilir’ denilmektedir. PTT hukuksuzluk yapmaktadır, suç işlemektedir. Bu işin parçası olan herkes hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız!” dedi.



"Postacılar gittikleri yerlerde dağıtacak!"



“Kamu gücü ve kaynakları Sarayın propagandası için kullanılıyor” diyen CHP’li Bakan şu şekilde konuştu: “Saray, tüm kamu gücüyle saldırıyor. Korku büyük! Kamu gücü ve kaynakları Sarayın propagandası için kullanılıyor. Şimdi de postacılar Sarayın propaganda aracı haline dönüştürülüyor. Yazışmalardan anladığımız kadarıyla bir dağıtım şeması belirlenmiş bu kim olduğunu bilmediğimiz gazete yöneticileri tarafından, bu şema kapsamında konutlara birer, kahvehane ve berberlere ikişer tane olarak şekilde bu yayının dağıtılması istenmiş. ‘Adressiz’ diye belirtilmiş. Yani dağıtıma çıkan her postacı bu yayınları gittikleri yerlere bırakacak. Bu hukuksuzluktur! Bu PTT emekçilerinin sırtına vurulan bir züldür! Bu kamunun propaganda aracı haline getirilmesidir! Bunlar son çırpınışlar, gidiyorlar!”



PTT'den açıklama



İzmir PTT Başmüdürü Şerif Kaçmaz, İzmir'de yerel bir internet sitesinde yer alan siyasi içerikli bir gazetenin zorla dağıttırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Kaçmaz, "Bunun aksine müşteri olarak gelen bir yerel gazetenin dağıtım işi, ücreti mukabili kabul edilmiş ve dağıtım görevimiz her müşterimizde olduğu ve olacağı gibi gerçekleştirilmiştir" dedi.



Kaçmaz internette yayımlanan iddialara yönelik şunları ifade etti:



"PTT AŞ, Türkiye'nin her yerine müşterilerinin posta ve kargolarını ulaştırmakla görevli milli bir kuruluştur. 179 yıllık köklü geçmişimizle, kuruluşumuzdan günümüze kadar yaptığımız çalışmalarımızda müşterilerimize hizmet vermek ve gönderilerini alıcı adreslerine ulaştırılması görevimizi yerine getirmekteyiz.



İzmir'de yerel bir internet sitesinde yer alan haberde iddia edildiği gibi 'herhangi bir gönderinin zorla dağıtıldığı' söz konusu değildir. Bunun aksine müşteri olarak gelen bir yerel gazetenin dağıtım işi, ücreti mukabili kabul edilmiş ve dağıtım görevimiz her müşterimizde olduğu ve olacağı gibi gerçekleştirilmiştir. PTT AŞ her zaman olduğu gibi kendisine atfedilen görevleri özverili bir şekilde yerine getirmeye devam edecektir."


Etiketler chp ptt gazete
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin