TRT'nin, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü' hakkında "CHP'nin sözde 'adalet' yürüyüşü yorumlanıyor" ifadelerini kullanmasına CHP'li İstanbul Milletvekili Yarkadaş çok sert tepki gösterdi.
Yarkadaş, “İktidar yardakçılığını bırakmayan TRT bir skandala daha imza attı. Demokratik ülkelerde vatandaşın vergileriyle finanse edilen devlet televizyonlarının temel amacı yayın eşitliğini sağlamak iken TRT bir kez daha bu temel kuralı çiğnedi. Buradan TRT yöneticilerini bir kez daha uyarıyoruz. Kamu görevini kötüye kullanmayın, bu sorumsuz yayına imza atanlara gerekeni yapın” dedi.
"TRT’NİN SAHİBİ MİLLETTİR"
TRT’yle ilgili tüm hukuki işlemleri başlatacaklarını Kocaeli'nde devam eden 'Adalet Yürüyüşü’ nün 19’ncu gününde açıklayan Yarkadaş, şöyle konuştu:
“Öncelikli olarak programı ve içeriğini RTÜK’e taşıdık. Ana muhalefet partisinin ve genel başkanının 19 gündür yaptığı yürüyüşe hiç kimse ‘sözde’ diyemez. Bu çok tehlikeli bir söylemdir. ‘Sözde’ kelimesi terör örgütlerini nitelendirirken kullanılan bir kelimedir. Ayrıca bu ciddi adalet arayışını lekeleyemezsiniz. Bu tür söylemlerle itibarsızlaştıramazsınız.
Her siyasi partiye eşit yayın yapması gereken devletin televizyonu böyle bir alçaklığa alet edilemez. Bir parça gazetecilik namusunuz varsa, yürüyüşe katılanların fikirlerine de başvurursunuz. Yürüyüşe katılanlar halktır; TRT’nin sahibi millettir. TRT bir siyasi partinin uhdesinde değildir. Hiç kimse TRT’yi babasının çiftliği olarak görmesin.”
Yarkadaş konuşmasına şöyle devam etti:
“KANALIN ADINI ‘T-RTE’ YAPACAKLAR”
“Aslında TRT o KJ’yle (altyazı) Türkiye’de ‘Adalet’ olmadığını ispatlamıştır. Milletin vergileriyle ayakta duran TRT, parti kanalına dönüştürülmüştür. Adaletin ve hukukun tesis edildiği ülkelerde böyle pespayelik göremezsiniz. Utanmasalar TRT’nin sonuna ‘E’ harfi ekleyip kanalın adını ‘T-RTE’ yapacaklar.”
TRT’yi arpalığa çeviren zihniyetin milletten eşit oranda vergi aldığını vurgulayan Yarkadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“TRT kamunun sırtındaki en büyük yüklerden biridir. Hükümetin ve bürokratlar işi gücü bırakmış TRT’ye nasıl kaynak yaratırız derdine düşmüşlerdir. Daha birkaç gün önce vatandaştan haksız yere alınan cep telefonu ve İPAD bandrol vergilerini Danıştay’a başvurarak iptal ettirdik. TRT’ye kaynak arayışı durmaksızın devam ediyor.
Gelirinin yüzde 86’sını elektrik hasılat payı ve bandrol
ücretlerinden elde eden ve 2 milyara yakın bir bütçeyle yönetilen
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) her geçen gün zarar
ediyor. Sayıştay’ın uyarıları bile ciddiye alınmıyor. 7 bin 473
kişinin çalıştığı, zengin bir yayın arşivi ve prodüksiyon kaynağı
olan, her türlü teknik ekipmana sahip olan bir kurumda dış
yapımlara gelirin yüzde 50’sinden fazlasının harcanması akıl mantık
dışıdır. Biz yasal haklarımızı sonuna kadar takip edeceğiz. TRT
yöneticilerine bir kez daha çağrı yapıyoruz. Milletin kanalını
iktidar yanlılarına açıp ana muhalefet partisini itibarsızlaştırmak
gibi hataya bir daha düşmeyin. Kamunun size verdiği yetkiyi kötüye
kullanmayın.”
TRT Gelirinin %86’sını Vatandaş Ödüyor
TRT’nin gelirlerinin yüzde 86’sını vatandaşların ödediği
elektrik faturalarının üzerinden alınan yüzde 2 oranındaki TRT payı
ve televizyon, radyo, video ve benzeri elektronik cihaz satın
alanlardan ya da yurtdışından getirenlerin ödediği bandrol
ücretlerinden oluşturuyor.