Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ASELSAN arasında imzalanan Dördüncü Nesil (4G/LTE) Haberleşme Sistemi Geliştirme (ULAK) Projesi kapsamında ASELSAN liderliğinde, NETAŞ ve ARGELA firmaları tarafından geliştirilen 4G/LTE baz istasyonunun ilk prototipi üretildi.
4G baz istasyonları sayesinde cep telefonlarından internete 10 kat daha hızlı bağlanılabilecek.
İlk görüşmeyi Bakan Elvan yaptı
Prototip, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın ASELSAN’ı ziyareti sırasında kullanıldı. Ziyarette, baz istasyonu ve kullanıcı ekipmanları arasında yerel bir ağ oluşturularak, yüksek kalite görüntü aktarımı ve görüntülü konuşma kablosuz olarak başarılı şekilde gerçekleştirildi. Gösterim sırasında cep telefonu üzerinden kesintisiz yüksek kalite video aktarımını ve görüntülü görüşmeyi izleyen Bakan Elvan, Türkiye’de kurulacak 4G alt yapısında bu ürünün kullanılması gerektiğini ifade etti.
4G neler getirecek?
Hücresel haberleşme sistemlerinde kullanılan 3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan ve 4G olarak adlandırılan LTE teknolojisi ile 3G şebekeleri ile ulaşılamayan veri indirme hızlarına ulaşmak mümkün olacak. Hatta yakın zamanda piyasaya çıkacak yüksek kapasiteli donanımlar kullanılarak gigabitler düzeyinde hız seviyelerine çıkılabilecek.
Cep telefonları ile yapılan görüntülü aramalarda HD yayın kalitesine ulaşılacak. Kesintisiz yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesiyle öne çıkan 4G teknolojisi ile sinema tutkunlarının cepte video keyfi de bölünmeyecek.
Yaşam kalitesi ve güvenliği artacak
Ambulans, itfaiye, polis ve jandarma otosu gibi mobil istasyonlar ile sabit istasyonlar arasında daha kaliteli, kesintisiz ve güvenli mobil iletişim sağlanarak daha kısa müdahale süreleri sağlanacak ve böylece vatandaşların yaşam kalitesi ve güvenliği artacak.
Kamu güvenliği kuruluşları arasında sadece ses iletişimi değil, sayısal harita, fotoğraf ve videolar da büyük bir hızla paylaşılacak. Güvenlik ve trafik kameraları tarafından çekilen görüntülerin merkeze çok daha kaliteli ve gerçek zamanlı olarak aktarılması şüphelilerin teşhis/tespit edilmesini kolaylaştıracak.
5 milyar dolar yurt içinde kalacak
ULAK Projesi kapsamında geliştirilen 4G/LTE Baz istasyonları ile kazanılacak yetenekler, takip eden yıllarda tanımlanabilecek beşinci ve daha sonraki nesil kablosuz iletişim teknolojilerini milli olarak üretmenin önünü açacak.
Tamamen yerli kabiliyetler kullanılarak geliştirilen 4G/LTE baz istasyonu teknolojisi sayesinde katma değeri yüksek ihracat kalemleri oluşturularak, Türkiye'nin bölgesel ve küresel ölçekte rekabet gücü artacak. 4G/LTE baz istasyonu teknolojisinin ülke ekonomisine 5 milyar doların üzerinde katkı sağlaması bekleniyor. (AA)