Ünlü sunucu ve oyuncu Cem Özer, Afyonkarahisar’daki film çekimleri sırasında sette kaza geçirip ayağını kırmıştı.
Cem Özer, yönetmen Sinan Çetin’in tedavi masraflarını karşılamadığını söylemişti. Özer, Çetin'in sette kimsenin sigortasını da yapmadığını da iddia etmişti.
Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş ise, bugünkü köşesinde, "Cem Özer olayı, Sinan Çetin’e ağır SGK cezaları ve tazminat yağdırır!" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
"Cem Özer’in bu olayı SGK mevzuatı gereği açık bir iş kazasıdır" diyen İsa Karakaş, "SGK’nın yüklü miktarda idari para cezası ve yaptırımlar uygulaması söz konusu olabilir. Yeter ki bu konuda herhangi bir kişi tarafından SGK’ya yazılı ihbar veya şikâyet dilekçesi verilsin" diye ifade etti.
"Yasal yükümlülükler yerine getirilmemişse SGK, her yarışmacı için ve her ay için değişik çok ağır cezalar uygulayabilir" diye ifade eden Karakaş, "Cem Özer, iş kazasından dolayı isterse yapımcı firma aleyhine hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilir" dedi.
İsa KARAKAŞ / TÜRKİYE
Cem Özer olayı, Sinan Çetin’e ağır SGK cezaları ve tazminat yağdırır!
"25 yılı aşkın süreden beri o dönemin SSK’sı şimdiki SGK’nın sosyal güvenlik bilincini toplumda oluşturması için özelikle TV-Sinema dizi ve filmlerinde sigortalılık ile ilgili sahnelerine yer verilmesini hep dile getirdim. Diğer türlü sadece kovalamaca ile çalışanları SGK çatısı altına almak mümkün değildir. 1995 yılında Sigorta Müfettiş Yardımcısı iken çıkarılan sanatçı borçlanması kanunundan yararlanmak için SSK’nın önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. O zaman çocukluğumuzda Yeşilçam'da rol almış çok sayıda ünlü aktör, oyuncu ve sanatçının emekli olmayı bile becerememiş yaşlanmış, aciz ve perişan vaziyette olduklarını yaptığım soruşturmalardan bizzat gördüm.
Kendi haklarını aramaktan aciz TV-Sinema oyuncuları
Geçtiğimiz günlerde Cem Özer’in bir gazeteye vermiş olduğu röportajda 60 yaşında olduğunu, hâlâ emekli olamadığını, üstelik sigortasız bir şekilde hem de Sinan Çetin’in yapımcısı olduğu 'İstasyon' filminde oynadığını söylemesi beni hayretler içinde bıraktı... Aradan 24 yıl geçmesine rağmen toplumu bilinçlendirmekle ve aydınlatmakla ışık görevi gören ve örnek alınan TV-Sinema sanatçılarının kendi haklarını aramaktan bile aciz olduğunu bu olay tekrar ortaya koymaktadır.
Müfettişler, 5 milyon 713 bin TL ceza yazdı
Geçtiğimiz yıl işin yürütümü yönünden bazı TV dizi sektöründe çalışanların çalışma şartlarının iyileştirilmesi programlı teftişi yapıldı. Esasen bu teftiş cezalandırmadan ziyade rehberlik teftişi niteliğindedir. Diğer yandan iş sağlığı ve güvenliği yönünden de teftiş yapılmadığı hâlde ortaya çıkan sonuçlar gerçekten vahim.
Dizilerle ilgili 169 iş yeri teftiş edildi. 2768 işçiye ulaşıldı. Bu iş yerlerinin 34’ü yapımcı firmalara ait. Yapılan teftişlerde kamuya ödenmeyen 5.713.238,60 TL’nin devlete ödenmesi sağlandı. Ayrıca işçilere ödenmeyen 11.200.452,09 TL’nin ödenmesi sağlanmıştır. Üstelik teftişlerin yürütüldüğü bu iş yerlerinden yıl içinde gelen ihbar ve şikâyetler, programlı teftiş kapsamında sonuçlandırılmış olup, ayrıca teftiş edilen iş yeri sayısına dâhil edilmemiştir.
Oyuncuların sigortalılık hakları
Maalesef 2011 yılında yapılan düzenleme ile kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin kendi primlerini kendilerinin yatırarak sigortalı yapılmasına imkân sağlanmıştır. Bu durumu fırsata çeviren bazı TV-Sinema yapımcıları, 10 günden fazla çalışan oyuncuları da hileli bir şekilde 10 günden az süreli göstererek sosyal güvenlik haklarını çalmaktadır. Keza oyuncu film süresi boyunca; yapımcının emrine girdiği tüm saatler boyunca sigortalı sayılmakta ve SGK’ya bildirilmesi zorunlu bulunmaktadır.
Sinan Çetin’e uygulananabilecek ceza ve yaptırımlar
Sinan Çetin’in yönettiği ‘İstasyon’ filminin çekimleri sırasında rol gereği çukura atladığı sahnede sağ ayağı üç yerinden kırılan Cem Özer’in bu olayı SGK mevzuatı gereği açık bir iş kazasıdır. Sinan Çetin’in kaza olayını en geç 3 iş günü içinde SGK’ya bildirmesi gerekiyordu. Zira filmin çekim süresi ve Cem Özer’in rolü göz önünde bulundurulduğunda SGK’lı olarak bildirilmesi gerekirdi. Cem Özer ve İstasyon filminde rol alan oyuncu ve çalışanlardan 10 günün üzerinde çalışan herkesin SGK işlemlerinin yapılmamış olması hâlinde ise SGK’nın yüklü miktarda idari para cezası ve yaptırımlar uygulaması söz konusu olabilir. Yeter ki bu konuda herhangi bir kişi tarafından SGK’ya yazılı ihbar veya şikâyet dilekçesi verilsin.
Yasal yükümlülükler yerine getirilmemişse SGK, her yarışmacı için ve her ay için değişik çok ağır cezalar uygulayabilir. İdari para cezalarının yanı sıra primlerle ilgili gecikme zammı ve cezası da ayrıca uygulanmaktadır. Bu filmde bulunanların SGK’sının yapılmamış olması hâlinde aradan kaç yıl geçerse geçsin SGK’ya başvurmaları hâlinde SGK bunların sigortasını geriye dönük yapar. Keza tapu gibi görüntüler en önemli kanıt niteliğindedir.
Cem Özer’e yapılacak SGK yardımları ve tazminat hakları
Cem Özer’in bu olayı SGK mevzuatı gereği açık bir iş kazasıdır. Bu durumda SGK, adı geçene raporlu kaldığı tüm süreler için ödenek bağlar, ücretsiz sağlık giderlerini karşılar. Ancak yapılan tüm masraflar yapımcıya rücu edilir. Cem Özer, iş kazasından dolayı isterse yapımcı firma aleyhine hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilir."
Yazının devamını okumak için TIKLAYIN