Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) 2015 yılı Basın Özgürlüğü ödül töreni Strasbourg’da gerçekleşti. Basın özgürlüğüne katkı yapan gazeteciler ve gazeteler Avrupa Konseyi’nin de desteğiyle dün akşam düzenlenen törende ödüllendirildi.
Medya dalında Cumhuriyet’in ödüllendirildiği törende, gazeteci dalında Suriye’den Zeina Erhaim, İnternet günlüğü (blog) sahibi olarak Etiyopya’dan yurttaşı Zone9 (9. Bölge) de ödül değer görüldü.
Ödül töreni, Paris’te yaşanan katliamın kurbanlarını anarak başladı. Saldırıda öldürülen Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü stajyeri Anna Pétard Lieffrig ve RSF Yönetim Kurulu üyelerinden Jean-Marie de Peretti’nin kızı Aurélie’yi (33) de anıldı. 24 yaşındaki genç gazetecinin yaşamı anlatıldı ve gazetecilerin şiddet ortamından en fazla zarar gören kişiler olduğu bir kez daha hatırlatıldı.
Onur konuğu Mısır'dan Fahmy
RSF adına yapılan açılış konuşmasında Paris saldırılarından sonra bütün Avrupa ve diğer dünya ülkelerinin terörizme karşı hep birlikte ayakta durmalarının önemine vurgu yapıldı.
Ödül töreninde Cumhuriyet gazetesine ödül verilmeden önce dünyanın farklı yerlerinde işkenceye uğramış, hapis cezasına çarptırılmış gazeteciler de ödül töreninin basın özgürlüğünün savunulmasının evrenselliği açısından dikkat çekiciydi.
Onur konuğu olman ülkesi Mısır’da uzun süre hapis cezasızına çarptırılan gazeteci Mohammad Fahmy’nin sözleri Paris saldırısından sonra önemle üzerinde durulması gereken cümleler:
“Buraya gelmeden önce Paris’e gittim. Tiyatro izlemek için. İnsanların acıları hala devam ediyor. Ağlıyorlardı. Bu saldırılar bizim özgürlüğümüze yöneliktir. İfade özgürlüğümüzü savunmak zorundayız.”
“Hapiste kaldığım süre içerisinde mücadelemi sürdürdüm. Şimdi siz bana soracaksınız: Hapisteyken nasıl mücadele edilebilir ki? Zihnimi kontrol etmeye çalıştım. Güçlü durmaya çalıştım.’’
Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...