'Büyük Firar'la ilgili büyük bomba! O gazetecinin adı ilk kez açıklandı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının cezaevinden kaçması için koğuşa malzeme sokan gazetecinin kimliğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
'Büyük Firar'la ilgili büyük bomba! O gazetecinin adı ilk kez açıklandı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, bugünkü yazı dizisinde, 1971 yılında, idama mahkum edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının cezaevinden kaçması için gereken malzemeleri koğuşa sokan kişinin Cumhuriyet yazarı Aydın Engin olduğunu açıkladı.



Dündar, yazı dizinde şu açıklamayı yaptı:



Denizleri kurtarmak için



1971 yılı, eylül başıydı. Ankara'da savcı Deniz Gezmiş ve 17 arkadaşı için idam istemişti. Zaman daralıyordu. THKO, bu idamları durdurmak için mutlaka bir şey yapmalıydı. Yapılacak şey, ilkin Oktay Kaynak'ın aklına düştü: Kaçacaklardı...



Adı ilk kez açıklanan  gazeteci



Betonu delmek için tuzruhu gerekiyordu; toprağı kazmak için çekiç, tüneli aydınlatmak için kablo. Bu işi, tutukluların pazar alışverişini yapan bir gazeteci üstlendi. Adı ilk kez açıklanan o gazeteci Aydın Engin'di.



İşte, Cumhuriyet'teki o yazı:



Kezzabı içeri ben taşıdım



Tünelin kazılması için gereken malzemelerin cezaevine sokulması gerekiyordu. Bu işi yapacak kişi de çarşı alışverişini yapan 'koğuş sorumlusu' AYDIN ENGİN'di.



“Betonu deler, toprağı kazar, buradan kaçarız.”



Maltepe Askeri Cezaevi’nin arazi ve bina yapısı ilk günden tutuklulara kaçma cesareti verdi:



İnşaat öğrencisi olan Oktay Kaynak fikri ortaya attı. Gerekli malzemeyi Aydın Engin sağladı ve tünel hazırlığı başladı.



Kartal Maltepe askeri tutukevinden tünel kazarak kaçma fikri THKO’lu Oktay Kaynak’tan çıktı.



Kaynak, İTÜ İnşaat Fakültesi 4. sınıf öğrencisiydi. Maltepe’ye girer girmez, meyilli arazide kurulu bu cezaevinin zemininin tünel kazmaya elverişli olduğunu fark etmişti.



Bina, müştemilat yapılarından bozulup tutukevine çevrilmişti. Eskiydi. Zemini betondu, ama zayıftı; biraz tuz ruhu ile eritilirdi. Sonbahar yağmurları başlayıp da dolgu toprak ıslandı mı, kazmak daha da kolay olurdu.



THKO’luların yattığı bölüm, çay evinden bozma küçük bir odaydı. Odanın önünde volta alanı vardı; ötede askeri birliğin duvarı görünüyordu.



Koğuşlarla dış duvarın arası 15 metreydi. Gece gündüz çalışıp rahatlıkla kazabilirlerdi.



Haberin devamını okumak için tıklayın.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin