Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ekmek fiyatındaki aşırı artışı engellemek amacıyla fırınlara indirimli un satışı uygulamasına Haziran ayında da devam edileceğini açıklamıştı. Bir süredir indirimli satış yapan Ofis’in bu uygulaması daha önce alınan karar gereği 31 Mayıs itibarıyla sona erecekti.
TMO yani Toprak Mahsulleri Ofisi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:
EKMEKLİK BUĞDAY SATIŞ ESASLARI
Kuruluşumuzca ekmeklik buğday satışları Un Fabrikalarına 4.460-4.575 TL/Ton
fiyatla peşin bedel mukabili, Satışlarımıza için başvurular 02 Haziran 2022 - 10 Haziran 2022 (dahil) tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Satışlara ilişkin talep başvuruları Başmüdürlük/Müdürlüklerinize elden değil www.tmo.gov.tr adresindeki TMO ELEKTRONİK SATIŞ PLATFORMU üzerinden fiyat taahhütü verilerek yapılacaktır.
UN FABRİKALARI:
Un fabrikaları fiyat taahhütlerini başvuru süresi içerisinde 10 Haziran 2022 saat 17.00’a kadar TMO Elektronik Satış Platformu üzerinden yapacaktır. Taahhütname vermek ve fatura girişi yapmak isteyen firmalarımız için taahhütname ve fatura giriş ekranı platformumuzun menü kısmında İthal Satış İşlemleri altında yer almaktadır. Firmaların söz konusu taahhütnamelerin girişlerini 02 Haziran 2022 - 10 Haziran 2022 (dahil) tarihleri arasında yapıp kayıt etmeleri gerekmektedir.
Ekmeklik buğday satışı, Kuruluşumuza makul fiyatlarla piyasaya ekmeklik un vereceğini taahhüt eden firmalara, verdikleri fiyat taahhütleri dikkate alınarak dağıtılacaktır.
30 Haziran 2022 (dahil) tarihine kadar geçerli olmak üzere un fiyatını fabrika teslimi peşin azami 325 TL/Çuval’ın (325 TL dahil) taahhüt eden un fabrikalarına satışa açılan stoklarla sınırlı olmak kaydıyla aylık fiili tüketimlerinin % 60’ına kadar tahsis yapılacaktır.
TMO Elektronik Satış Platformu üzerinden un taahhüt fiyatı vermeyen un fabrikalarına tahsis yapılamayacaktır.
Firmaların taahhüt fiyatlarının cari aya ait fiilen uygulanan fiyatlar olması (eski sözleşmeler kapsamında verilen fiyatlar olmaması) şartı aranacaktır. Taahhütler firmanın taahhütte bulunduğu süre içerisindeki tüm ekmeklik un satışlarını kapsamaktadır. Firmaların TMO’dan satın aldıkları buğdaydan elde ettikleri ekmeklik un ile piyasadan satın aldıkları buğdaydan elde ettikleri ekmeklik un fiyatları farklılık göstermeyecektir.
Firmaların ekmeklik buğday unu taahhüt fiyatlarından piyasaya satış yapıp yapmadıkları kontrol edilecek, taahhüt fiyatlarından farklı fiyatlarla satış yaptığı tespit edilen firmalara 1 (bir) yıl süre ile satış yapılmayacak olup tahsisleri iptal edilerek bu tarihe kadar teslim edilmemiş ürünlerin teslimatları durdurulacak bakiye tutarları iade edilecektir.
Firmalar satışa sundukları ekmeklik buğday unlarının tamamını azami olarak taahhüt ettikleri fiyatlardan satacaklardır. Yapılacak kontrollerde bu hususa dikkat edilecektir. Un fabrikaları vermiş oldukları peşin un fiyat taahhütleri üzerine aylık baz da azami 5 TL/Çuval (50 kg) vade farkı ilave ederek vadeli fiyat uygulayabileceklerdir. Örneğin 325 TL/Çuval peşin un fiyat taahhüdünde bulunmuş olan bir fabrika 3 ay (90 gün) vadeli satış fiyatı olarak 3x5=15 TL vade farkı ekleyerek 340 TL/Çuval vadeli fiyat uygulayabileceklerdir.
Ekmeklik un taahhüdü veren firmalar aynı zamanda pidelik un satış fiyat taahhüdü de vermiş kabul edilecektir. Pidelik unlar satış faturasında pidelik un olduğu belirtmek koşuluyla peşin taahhüt fiyatının azami 20 TL/Çuval (50 kg) üzerinde satılacaktır.
Un fabrikalarının vermiş oldukları un fiyat taahhütleri 02 Haziran - 30 Haziran 2022 (dahil) tarih aralığında geçerli olacaktır.
02 Haziran 2022 tarihinden itibaren TMO’ya taahhüt edilen Haziran ayı fiyatı ile satılan unların faturaları ESP sistemine girilebilecektir.
Taahhütnameler ve faturalar ekmeklik buğday unu için geçerli olup pidelik un dışındaki özel amaçlı unlar dikkate alınmayacaktır.
Un fabrikaları fiyat taahhütlerini 02 Haziran – 10 Haziran 2022 (dahil) TMO Elektronik Satış Platformu üzerinden yapacaktır. Platform üzerinden alınacak fiyat taahhütname örneği ekte yer almaktadır.
Haziran ayı ekmeklik buğday tahsislerinin teslimatları Temmuz-Eylül 2022 döneminde başlayacaktır. Tahsisler TMO’nun belirleyeceği işyerinden ve depodan (TMO deposu ve/veya Lisanslı Depo), yine TMO’nun belirleyeceği kalite, ürün kodu ve mahsul yılında, ithal ve/veya yerli ekmeklik buğday stoklarından yapılacaktır.
Tahsis sonuçları ve para yatırma tarihleri TMO tarafından bilahare açıklanacaktır.
Taahhütname vermek ve fatura girişi yapmak isteyen firmalarımız için taahhütname ve fatura giriş ekranı platformumuzun menü kısmında İthal Satış İşlemleri altında yer almaktadır. Firmaların söz konusu taahhütnamelerin girişlerini yapıp kayıt etmeleri gerekmektedir.
Ekmeklik buğday stoklarına başvuru yapan ve Kuruluşumuzdan buğday alan fabrikaların aldıkları buğdaya karşılık olarak TMO elektronik satış platformuna un fatura girişi yaparken
firmaların kendi grup şirketlerine kesmiş oldukları faturalar kabul edilmeyecektir.
Firmalar sadece fırınlara, pide ve ekmek imalathanelerine, belediyelere bağlı halk ekmek fabrikalarına satmış oldukları unların faturalarını sisteme; Haziran ayı un taahhütleri kapsamında 18 Temmuz 2022’ye (dahil) kadar tahsis ayını Haziran seçerek girebilecektir.
Mayıs ayı un taahhütleri kapsamında 15 Haziran 2022 (dahil) tarihine kadar girilmesi gereken faturalar ESP sistemine tahsis ayı 2022- Mayıs seçilerek girilecektir. Mayıs ayı fatura girişlerini söz konusu tarihe kadar tamamlamayan firmaların Haziran ayı taahhütleri kabul edilmeyecek ve kendilerine buğday tahsisi yapılmayacaktır.
Grup şirketleri, bayii, toptancı gibi aracı firma kullanmaları durumunda bu aracıların piyasaya yaptığı satışların firma un taahhüt fiyatına uygun olduğunu belgeleyeceklerdir.
Firmaların beyan etmeleri gereken fatura miktarı asgari TMO’nun Haziran ayı tahsis miktarının 1,358’e bölünmesi neticesinde bulunan miktar olacaktır. Dolayısıyla buğdayı una çevirirken 1,358 katsayısı esas alınacaktır.
Önceki aylarda un taahhüt fiyat girişi yapan firmaların da 30 Haziran 2022’ye kadar geçerli un taahhüt fiyatlarını tekrar platforma girmesi gerekmektedir. Talep sahiplerinden, 2021 yılı ekmeklik buğday tüketimi 12 bin ton ve üzerinde olanlar fiili tüketim belgesini yeminli mali müşavirden onaylı olarak getireceklerdir. 2021 yılı ekmeklik buğday tüketim miktarı 12 bin tonun altında olan talep sahipleri ise fiili tüketim belgelerini mali müşavir veya bağlı bulunduğu ticaret/sanayi odasından onaylı olarak getirebilecektir.
Talep sahiplerinin 2021 yılında mamul madde ihracatı var ise 2021 yılı içerisinde Dahilde
İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında fiilen gerçekleşen mamul madde ihracat miktarını
belirten yazıyı Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinden temin ederek
getirecekler, bu miktar yıllık fiili tüketim miktarlarından düşülerek hesaplamalar buna göre
yapılacaktır. Şayet talep sahibi adına fiili tüketimin ait olduğu yıl içerisinde belge
düzenlenmemiş ise bu durumun da yazılı olarak verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca un fabrikaları halen faaliyette olduklarını gösterir bağlı oldukları odalardan onaylı
un üretimi yaptıklarına dair faaliyet belgesi ve kurulu kapasite raporu istenecektir. 01
Mayıs 2022 ve sonrası tarihli Başmüdürlük/Müdürlüklerinize ibraz edilen belgeler geçerli
sayılacaktır. Kurulu kapasite raporlarında ise son geçerlilik tarihinin güncel olmasına dikkat
edilecektir.
Firmalar bağlı oldukları elektrik şirketlerinden fiili tüketim belgelerinin verildiği yıla ait elektrik enerjisi tüketim belgesi isteyeceklerdir. Elektrik enerjisi tüketim belgesini ibraz etmeyen firmaların başvuruları kabul edilmeyecektir.
TMO tarafından iç ve dış piyasalar dikkatle ve güncel olarak takip edilmektedir. Stoklarımızın takviye edilerek piyasaya ürün arzımızın yeni hasada kadar kesintisiz devam etmesi için gerekli planlama yapılmış olup ayrıca tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızla işbirliği içinde ihtiyaç duyulması halinde her türlü tedbir alınacaktır.