İnternet ve veri güvenliği alanında faaliyet gösteren Trend Micro, Cryptolocker fidye yazılımı kullanılarak yapılan yeni bir saldırıya karşı kullanıcıları uyarıyor.
Siber saldırganlar yine Telekom operatörleri adına düzenledikleri sahte e-faturalarla kullanıcıları dolandırmaya çalışıyorlar. Sahte e-faturaların içine yerleştirdikleri Cryptolocker virüsü ile kurbanlarından maddi kazanç elde etmeye çalışıyorlar. Yeni başlayan saldırıda yüksek kullanım bedelli faturalarla kullanıcılar şaşırtılarak e-faturayı bilgisayarlarına indirmeleri sağlanıyor. Bundan sonra ise kullanıcıların cihazlarına Cryptolocker bulaştırılıyor. Türkiye’de özellikle 2014 yılından beri Cryptolocker başta olmak üzere birçok fidye yazılım çeşidini içeren saldırılarda ciddi oranda artış yaşanıyor.
Bireysel kullanıcılardan büyük orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar birçok kurum da bu saldırılardan ciddi oranda etkileniyor. Özellikle kurumların bu gibi durumlarda ciddi sorunlar yaşadığını belirten Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, “Türkiye’de Cryptolocker saldırılarından dolayı küçük ve orta ölçekliden tutun birçok büyük şirketlere kadar cihazların kilitlenmesi durumuyla karşılaşıyoruz. Bu durum kurumların iş süreçlerinde ciddi aksamalar yaşanmasına neden olarak itibar kaybına yol açıyor. Bunun yanında hassas kurum verilerinin tehlikeye girmesine neden oluyor. Trend Micro olarak bu noktada oldukça etkili çözümler sunuyoruz. Özellikle Trend Micro OfficeScan ile KOBİ’lerden büyük ölçekli işletmelere kadar tüm kurumlar için Cryptolocker ve diğer zararlı yazılımlara karşı koruma sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Kullanıcıların bilgisayarlarını ve dosyalarını kilitleyerek belli bir para ödenmesi durumunda açılacağını vaat eden fidye yazılım tehditleri gün geçtikçe gelişiyor ve değişiyor. İnternet ve veri güvenliğinde dünyaca çapında çözüm sağlayıcı Trend Micro Cryptolocker gibi fidye yazılımları başta olmak üzere birçok veri güvenliği tehdidine karşı yeni nesil çözümler sunuyor. Dosya sunucuları, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve sanallaştırılmış masaüstü bilgisayarlar için veri kaybı ve hırsızlığa karşı koruma sağlamanın yanında kaynak kullanımını azaltarak performans artırımı da sağlıyor. Bunun yanında bulut tabanlı küresel tehdit istihbaratı sayesinde hem fiziksel, hem de sanal uç noktaları tehditlere karşı anında koruma sunuyor.
Ne yapabilirsiniz?
Bireysel kullanıcıların da bu saldırılardan ciddi oranda etkilendiğini belirten Yakup Börekcioğlu, Cryptolocker’dan korunmak için çeşitli tavsiyelerde bulundu.
· Kaynağından emin olmadan e-postaların içindeki faturaları açmayın. Alışılmadık bir durum mevcutsa gönderici kurum ya da kişiyle birebir konuşarak durumu açıklığa kavuşturun.
· Mevcut güvenlik sistemlerini kontrol ederek bu tip tehlikeli e-postaları engelleyebilen veri güvenliği ürünleri kullanın.
· Güvenlik çözümü ve diğer tüm uygulamaları sürekli güncel tutun. Bir saldırı olduğundan şüphelendiğinizde sistemine tam kapsamlı bir tarama yapın.
· HouseCall - Ücretsiz Çevrimiçi Virüs ve Casus Yazılım Tarama yapmak bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.