Kasaplarda satılan kırmızı et ve kıyma fiyatları 300 liraya dayandı. Et ve Süt Kurumu ise alınan karar sonrası 1 kilo kıymayı 140 liradan satmaya devam ediyor. Vatandaşlar ucuz et alabilmek için sıraya giriyor.
Deprem felaketi sonrası özellikle deprem bölgesinde Et ve Süt Kurumu'ndan alışveriş yapanların sayısı arttı. Gün ışımadan evinden çıkan vatandaşlar ucuz et alabilmek için uzun kuyruklara giriyor.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre Diyarbakır'da kuyruğun sonu gözükmüyor. Hayat şartlarının zorlaşması, ekonomik krizle birlikte deprem felaketi vatandaşın belini büktü. Kasaplarda dana eti ve kıyma fiyatları 240 lira ile 300 lira arasında değişmeye başladı. Vatandaşlar ise Ramazan ayında ucuza et alabilmek için Et ve Süt Kurumu önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Alınan karar sonrası 1 kilo kıyma Et ve Süt Kurumu'nda 140 liradan satılıyor. Ucuza satılan ete ulaşmak isteyen vatandaşlar daha gün ışımadan kuyruğa giriyor.
Yaklaşık 1.5 yıldır Et ve Süt Kurumu’ndan ucuz et almaya geldiğini söyleyen Ayşe Demir, hayat şartlarının zorlaşması ve ekonomik krizle birlikte artan fiyatlardan ötürü çocuklarına kasaptan et alamadığını söylüyor, "3 çocuğum var ve onların en azından haftada bir de olsa et yemesini istiyorum" diyor.
Demir, özellikle depremden sonra et almak için Et ve Süt Kurumu'ndan alışveriş yapanların sayısının arttığına dikkat çekiyor ve "Gün geçtikçe et alma sırası da uzuyor. Ben bugün saat 5.30'da evden çıktım, buraya vardığımda birçok insan sıraya çoktan girmiş bekliyordu. Ben fiş aldığımda 231’inci sıradaydım" diye anlatıyor.
‘AYDA BİR DE OLSA YİYEBİLELİM’
İlk defa Et ve Süt Kurumu'na gelen üniversite öğrencisi Azad Karaman ise "Saat 5’te geldim buraya. İlk gelen kişi olacağımı düşünüyordum ama daha o saatte 84 kişi vardı önümde, çok şaşırdım. Sıraya geçtik ve saat 07.00’e kadar sırada bekledik. Fiş sırası için gişe saat 7’de açılıyor. Et dağıtımı ise saat 9.30’da başlıyor. Ve sadece 350 kişi et alabiliyormuş. Uzak ve aynı mahallelerde yaşayan insanlar buraya birbirleriyle anlaşıp ortak taksi ile geliyorlar masrafı azaltmak için.
Bunları da bugün bekleyen insanlarla konuşurken öğrendim. Herkesin kişi başı bir kilo kıyma ve bir kilo et alma hakkı var. Tahmin ediyorum ki kalabalık ailelerde kişi başına bir parça et bile düşmüyordur. Biz öğrenci evinde kalıyoruz, kiraların artması ile sağlıklı beslenmemiz söz konusu bile değil. 'Ayda bir de olsa et yiyebilelim' dedik arkadaşlarla, sonra burayı öğrenip geldim" diyor.