Canan Kaya / Medyatava
18 Ocak'ta vizyona giren ve yapımcılığını Mustafa Uslu'nun üstlendiği Çiçero filminin 9. haftası olan 15-21 Mart tarihlerinde, gişe rakamına eklenen 84.476 adet bilet satışlarının her birinin 1 TL'den satıldığı ortaya çıkmıştı. Sektördeki satış rakamlarının çok altında olan bu sayı ise filmlerin haftalık gişe ve hasılat rakamlarını açıklayan veri sistemi Box Office Türkiye tarafından tabloya yansıtılmamıştı.
Box Office Türkiye, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 1 TL'lik bilet satışının sektör dinamiklerinin çok altında olduğunu ve bu nedenle Çiçero filminin 15-21 Mart haftasındaki satış rakamlarını gösteren tablodan çıkarıldığını belirtmişti.
BOX OFFİCE TABLODAN ÇIKARDI! ÇİÇERO'YA TANESİ 1 TL'DEN 85 BİN ADET BİLET KESİLDİ!
İlk olarak Medyatava'nın duyurduğu bu gelişmenin ardından filmin yapımcısı Mustafa Uslu, tarafımıza konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
MUSTAFA USLU'DAN '1 TL'LİK BİLET' AÇIKLAMASI!
Uslu, açıklamasında Çiçero filminin kostümlerini hazırlayan firmaya 1 TL karşılığında 100 bin adet bilet verdiklerini ve bu biletlerin yalnızca 84.476'lık kısmının gişeye yansıdığını belirtti. Benzer bir durumun Ayla filminde de yaşandığını ve hayatında ilk kez sinemaya gidecek öğrenciler için Kültür Bakanlığı'yla bir anlaşma yaptıklarını, biletlerin ise 30 kuruştan verildiğini açıklayan Uslu, Box Office'in bu verileri de rakamlara yansıtmadığını vurguladı.
Mustafa Uslu'nun bu açıklamalarının ardından telefonla ulaştığımız Box Office Türkiye yetkilileri ise yaşananları şöyle özetledi:
Kişi başına 1 TL’den satılan 84 bin 476 adet biletin geri bildirimi nasıl yapıldı tarafınıza?
Bahsi geçen filmin hasılat ve seyirci rakamı, filmin dağıtım firması tarafından bildirilmiştir. Onlarla konuştuğumuzda da bunlar sinemalar tarafından bordroyla, yani 84 bin 476 kişinin salonlara geldiğini ve bu hasılatın yapıldığına dair bilgilendirmeyle ulaştığını, bu yüzden de tarafımıza bu şekilde bir gişe yansıtması olduğunu söylediler.
Siz ne yanıt verdiniz?
1 TL’ye kimse bilet satmıyor sinemalarda dedik. ‘Bu bir toplu satış olabilir mi, eğer öyleyse kullanılmaması gerektiğini’ söyledik.
Cevap ne oldu?
Toplu satışın söz konusu olmadığını ve bu rakamların sinemaların bildirimiyle geldiğini belirtti.
Hangi sinemalar onlar?
Hangileri olduğunu öğrendik ancak isimlerini açıklamamız doğru olmaz. Kendilerinin söylemeleri daha yerinde olur.
Kaç salondan gelmiş?
Birkaç salondan.
Ayla filmiyle ilgili de benzer bir durum olmuş. Kültür Bakanlığı’yla yapılan anlaşma ile daha önce hiç sinemaya gitmeyen öğrenciler salonlara gitmiş. Biletler ise 30 kuruştan satılmış. Bu rakamları da yansıtmadı Box Office diyor Mustafa Bey…
Ayla filmindeki kampanyada bambaşka bir durum söz konusu. Film dağıtımı yapan firmaya bordroyla yani bildirimle yapılmamış olan bir gösterimden bahsediyoruz. Çiçero’daki durumla Ayla filmindeki kampanya arasında böyle bir fark var. Dolayısıyla elmayla armutlar aynı kefede toplanmaz. Burada bizim bir hatamız yok. Bu rakamın yayınlanmaması gerektiğini dağıtım firmasına söyledik. Geçtiğimiz cumartesi günü de Mustafa Bey bizi aradı, ona da söyledik.
Nasıl bir açıklama yaptı size?
Yeni yasayla promosyon hakkının artık yapımcı tarafına geçtiğini ve bir toplu satış yaptığını belirtti. Bordrolanmış halini de bu şekilde gönderdiklerini söyledi.
Ancak kendisiyle dün yaptığım konuşmada, biletlerin Çiçero filminin kostümlerini hazırlayan firmaya satıldığını ve bu 84 bin 476 kişinin 3-4 aya yayılan bir süreçte salonlara gittiklerini belirtti.
Bizler rakamları dağıtım firmalarından alıyoruz ve ne bildirirlerse onu yayınlıyoruz. Ancak onlar bu şekilde girilmesi konusunda ısrarcı oldular. Hal böyle olunca biz de böyle bir açıklamayla yayına aldık.
Filmi tablodan neden çıkardığınıza dair yaptığınız o açıklamada, filmin adını ve konunun detaylarını açıklamıştınız. Ancak bir süre sonra bu açıklamanızı revize ettiniz ve filmin adını çıkardınız. Neden?
Çünkü geçtiğimiz cumartesi günü Mustafa Uslu bizi aradı ve bu şekilde bir açıklama yapmamamız gerektiği tavsiyesinde bulundu. O tavsiyeden sonra da açıklamayı revize ettik.